Lohusa Serbeti-Resimli

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.177
Puan
113
Yaş
42
Konum
isvicre
Malzemeler;
Yarım kilo lohusa şerbeti şekeri
4 litre su
4 su bardağı toz şeker
7-8 tane karanfil
Arzu ederseniz bir miktar tarçın. (Benim aldığım şekerin içinde tarçın mevcuttu tekrar eklemedim.)

Yapılışı;
Karanfil hariç tüm malzemeyi bir tencereye koyup kaynamaya bırakalım. Karanfilleri bir bardak su ile birlikte bir cezvede kaynatıp suyunu şerbetin içine döktükten sonra şerbeti yarım saat kadar kaynatıp ister sıcak isterseniz de soğuk servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

ALINTI
lohusa+copy.jpg
 

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.320
Tepki
83.912
Puan
113
Konum
İstanbul
bebek-gelirken--737247.Jpeg


Bebek gelirken…

Eski geleneklere bağlı kalarak hamile yakınlarınıza loğusa şerbeti yapın, onların mutluluğuna tat katın…

Karanfil, tarçın, kızamık şekeri ve şekerle yapılan loğusa şerbeti, isteğe göre sıcak ya da soğuk içilebilen farklı bir lezzet Türk mutfağında.

Lohusalıkla ilgili en güzel geleneklerden biridir loğusa şerbeti kaynatıp içmek ve gelen konuklara ikram etmek. Kimi yörelerde ise gelenlere ikram etmenin yanı sıra, akraba ve tanıdıkların evlerine sürahi ile göndermek de başka bir gelenek.. Anne sütünün bol ve bereketli olması, bebeğin sağlıklı ağız tadıyla, sıkıntısız bebekliğini geçirmesi maksadıyla yapılan bir şerbet. Genellikle bebeğin doğumunun ikinci günü sabahından, üçüncü günü akşamına kadar, misafir gelen eş dost ve akrabalara ikram ediliyor. Tarihte ise saraylarda doğum sonrasında, altın, gümüş ve billur kaplarda, ziyarete gelenlere, o bölümde çalışan cariyeler ikram edermiş. Sadrazama göndermek ise başlı başına bir seremoniymiş. Geleneklere göre çocuk erkek ise sürahinin boğazına, kız ise kapağına kırmızı tülbent bağlanırmış. Ancak günümüzde akraba ve tanıdıklara göndermek yerine gelen konuklara ikram etmek daha yaygın. Şekerli ve baharatlı olduğu için süt yaptığı bilinen loğusa şerbetini yeni annelerin içmesi özellikle tavsiye ediliyor.

Loğusa şerbeti için gerekli malzeme:

Yarım kg kızamık şekeri
5 su bardağı toz şeker
4 çubuk tarçın
10 karanfil
20 su bardağı su

Tencereye su, şeker ve kızamık şekerini atın ve karıştırın. Yaklaşık yarım saat pişirin. Kaynamaya yakın tarçın ve karanfilleri ilave edip kaynatmaya devam edin. Şerbeti ocaktan alın ve dikkatlice süzün. Sürahiye aktarın. İsteğe göre sıcak ya da soğuk servis yapın.

• Kızamık şekeri sadece renk vermek maksadıyla kullanılır. Bu sebeple yerine kırmızı gıda boyası da koyabilirsiniz. Buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz. Sıcak ve soğuk olarak içilebilir, sıcak servis yaparken fincana dövülmüş ceviz ekleyebilirsiniz.
Lezzet, Temmuz 2010

Milliyet
 

Çikolata

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
4.093
Tepki
5.378
Puan
113
Konum
istanbul
oğlımda çok acemiydim sanırım hiç aklıma gelmemişti daha doğrusu ihmal etmiştim ikinciye kesinlikle yapıcam büyük marketlerde şekerleri satılıyor kırmızı kırmızı görmüştüm ama hiç içmedim
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst