Lohusalıkta bakım gerektiren cilt problemleri

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Doğum sonrası 40 günlük lohusalık döneminde sakın kendinizi ihmal edip, çatlak, akne, meme ucu zedelenmeleri gibi cilt sorunları ile mücadele etmekte gecikmeyin.

lo%C4%9Fusal%C4%B1kbak%C4%B1m%C4%B1_200.jpg



Kadınlar lohusalıkta en çok doğum lekelerinden, çatlaklardan, varislerden, göğüs ucu zedelenmelerinden ve tüylenmeden şikayet ederler. Üstelik, bu cilt problemlerinin çoğu da tedavi görmeyi gerektirir, kendiliğinden geçmez. Yeni annelerin istediği tek şeyse hamilelik öncesinde olduğu gibi bakımlı ve güzel görünmek. Peki, bunun için ne yapılmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Kadınların hamilelikte olduğu gibi lohusalık döneminde de kendilerine özen göstermeleri gerektiğini ve bilinçli bir bakıma ihtiyaçları olduğunu belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan'ın bu konudaki önerileri size yardımcı olacak.

Sivilceler için doktora danışın!

Yüzde bulunan yağ salgısı, hamilelik süresince artar. Bu da hamilelikte sivilcelerin çoğalmasına neden olur. Anne adayları; dıştan kullanılacak ürün bile olsa, bunun emilip kana geçme ihtimali bulunduğunu unutmamalı. Özellikle hamilelik süresince vitamin A ve yüksek dozda salisilik asit içeren ürün kullanımı önerilmez. Kullanılacak kozmetik ürünler geniş yüzeye uygulanacaksa kullanmadan önce cilt uzmanlarına danışılmalıdır. İltihabi akneler mevcutsa, kullanılacak antibiyotiklerin lohusa anneler açısından risk taşımadığından emin olunması gerekir.

Peeling kana geçer

Peeling, ciltteki ölü derileri temizleyerek cildi rahatlatır, özellikle vücut peelingi amacıyla kullanılacak ürünlerin geniş yüzeyle temas edip kana geçme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Hamilelik ve emzirme dönemini de içeren lohusalıkta, bu yüzden geniş yüzeylerde kullanılacak peeling ürünleri seçiminde dikkatli olunmalıdr. Yağlı ciltler için uygun olan temizleyici ve toniklerle yağlanma baskı altına alınır. Cilt doktorlarının önerdiği güvenilir olan sivilce ilaçlarıyla sivilceler tedavi edilir.


Meme ucu zedelenmelerinde...

Meme uçları, cilt çatlaklarının görüldüğü diğer bir bölgedir. Bebeğin meme emmesiyle meme uçlarında çatlaklar ve yarıklar oluşabilir. Bazı durumlarda çatlak olan bölgelerden enfeksiyon gelişebilir. Çatlaklardan korunmak amacıyla meme uçlarının ılık sularla temizlenmesine özen gösterilmeli, bitkisel içerikli ve lanolin içeren kremlerle emzirmeyi takiben memeler nemlendirilmelidir.

Ayakları iyi kurulayın!

Lohusalık döneminde ter bezlerinin sayısında artma görülür. Hamilelikte vücuttaki fazla suyun atılma yollarından biri de terdir. Ayaklardaki fazla terleme mantar hastalığının gelişmesine zemin hazırlar. Ayakların ıslak kalmamasına, çok iyi kurulanmasına ve nemli tutulmamasına önem verilmelidir.

Tırnaklar ve eller nem ister

Tırnaklar bu sürede daha kırılgan, daha yumuşak olur. Emzirme döneminde kimyasal maddelerle temasın artması, tırnak sorunlarının bu dönemde devam etmesine neden olur. Tırnaklar nemlendirilmelidir ve el bakımına dikkat edilmelidir.

Saçlarınızı kimyasallardan koruyun!

Değişen hormonlar saçları da farklı şekilde etkiler. Hamilelik süresince saçlarda gürleşme, sertleşme görülür. Doğum sonrası ilk 6 ay saç dökülmesi görülür. Bu dökülme geçicidir. En geç bir yıl içinde dökülen saçlar tekrar çıkar. Hastalar dökülme süresince saç kozmetiklerinden uzak durmalı, saçlarını mümkün olduğu kadar az boyatmalı, kullanılacak boyaların da bitkisel olmasına dikkat etmelidirler. Emzirme süresince annede gelişebilecek vitamin ve mineral eksikliklerinin de dökülmeyi arttıracağı unutulmamalıdır. Cilt doktorlarının önerisi doğrultusunda, saç dökülmesine uygun tedaviye başlanması gerekebilir.

Tüy sorununu emzirme sonrasına bırakın!

Tüylenmede artış, hormonların sebep olduğu bir diğer değişikliktir. Emzirme sonrası lazer yöntemiyle epilasyon ile istenmeyen kıllarla baş edilebilir.

Botox'tan uzak durun

Kozmetik uygulamalar hamilelik döneminde önerilmez. Yapılacak işlemlerin güvenirliği ile ilgili yeterli bilgi bulunmadığından dolayı botox, dolgu ve peeling gibi işlemler emzirme kesildikten sonra önerilir.

Cilt lekeleri için...

Cilt lekeleri çoğu kadının bu sürede yaşadığı bir sorundur. Lekeler, esmerlerde daha belirgindir. Hamileliğin erken dönemlerinde başlar ve lohusalık döneminde de şiddeti hafifler. Hormonal değişim ve genetik faktörler lekelere zemin hazırlar. Lekeler hamilelik ve lohusalık döneminde C vitamini ve fitik asit gibi bitkisel içerikli doğal ürünlerle tedavi edilir. Güneş koruyucular tedavinin en önemli parçasıdır. Lohusalık bitiminde ise kimyasal içerikli renk açıcılar ve peeling ile lekelerde belirgin derecede azalma sağlanır. Peeling işlemiyle lekeli bölgelerde açılma sağlanırken, aynı zamanda ciltte parlaklık, sağlıklı bir görünüm de kazanılır.

Çatlak tedavisinde...

Çatlaklar kadınları çok fazla rahatsız eden hamilelikte gelişen bir diğer kozmetik sorundur, özellikle kann, kalça ve göğüs uçlarında görülür. Başlangıçta pembe-mor renkte olan çatlaklar, ilerlediği zaman sedef ve gümüş rengine dönüşür. Kullanılacak ürünlerle başlangıç aşamasında olan çatlaklar hafifletilebilir. Çatlakların oluşmaması için alınacak en ideal önlem, cildi nemlendirmektir. Cildin nemli tutulması ani gerilmeye karşı dayanıklılığı arttınr. Özellikle meyve asidi içeren ürünler, çatlaklann hafiflemesine yardımcı olur. Emzirme sonrası vitamin A içeren ürünlerle çatlak tedavisi yapılır.



Alıntıdır!

 
G

guzelcem

Misafir
:besik::besik::besik:Doğum sonrası çok sıkıntı yaşamışdım çok şükür ucuz atlatdım herşeyi
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Ne kadar güzel canım. Umarım bir daha çekmezsin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst