Löseminin çaresi spermle gelecek
Sperm hücresinden, kemik iliği ve kan hücreleri oluşturabilecek.
Lösemi hastalarına sevinçli haber
Britanya’da doktorlar genetik bozukluğu olmayan sperm hücresinden kemik iliği ve
kan hücreleri oluşturmayı hedefliyor. Eğer çalışma başarıyla sonuçlanırsa lösemi hastaları için donör aramaya gerek kalmayacak.
Britanya Newcastle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Karim Nayernia’nın önderlik ettiği çalışmaya göre,
herhangi bir bozukluğun olmadığı sperm hücresinden, kemik iliği ve kan hücreleri oluşturabilecek.
Çalışmanın çok yeni olduğunu belirten Prof. Dr. Karim Nayernia, gelecekte bu yöntem iyi uygulanırsa lösemi hastalarına kemik iliği için bağışçı ya da donör bulunmasına gerek kalmayacağını söyledi.
Prof. Dr. Karim Nayernia yaptığı açıklamada, hastanın sperm hücresinde herhangi bir bozukluk olmadığı takdirde, sperm hücresini kemik iliği ya da kan hücrelerine dönüştürebileceklerini belirtti.
Sperm hücreleri daima genç
Nayernia, çalışmayı şöyle anlatıyor: “Kanserde bildiğiniz üzere bir genetik bozukluk var. Örneğin lösemide bozukluk kan hücresinde. Sperm hücresinde ise bir bozukluk yok. Eğer sperm hücresinde bozukluk yoksa bu hücreyi alıp başka bir ortamda kültürlüyoruz ve sonra lösemi hastalarında kan hücreleri haline getirip kemik iliği transplantasyonunda kullanabiliyoruz. Bu yöntem gelecekte iyi uygulanırsa lösemi hastalarına kemik iliği için bağışçı ya da donör bulunmasına gerek kalmayacak.”
Sperm hücrelerinin geç yaşlandığını fark ettiklerini belirten Nayernia, “İnsan vücudunda sperm hücreleri dışındaki hücrelerde yaşlanma oldukça hızlı. Ama sperm hücresinde yaşlanma bu kadar hızlı değil. Örneğin 15-16 yaşındaki bir erkeğin kemik iliği hücresine ya da kalp hücrelerine baktığımız zaman sperm hücrelerinin daha genç olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni de sperm hücresinde genetik materyal transferi gerçekleşiyor olması.
Yaşlanması uzun zaman alıyor
Sperm hücresi bir kişinin genetik özelliklerini taşıyor ve diğer nesillere aktarmaktan sorumlu. Ama diğer hücreler bundan sorumlu değil. İşte bu genetik materyal nedeniyle sperm hücresi gerçekten yaşlanması oldukça uzun zaman alan bir hücre” dedi.