Löseminin Nedeni ve Belirtileri Nelerdir?

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde



Lösemi, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan beyaz kan hücrelerinin ( alyuvarlar ) kontrolsüz çoğalması sonucunda oluşan bir çeşit kanserdir. Çocukluk çağında en sık görülen kanser türüdür. En çok görüldüğü yaşlar 2-8 yaşları arasıdır. Lösemide, kemik iliğinde çok sayıda anormal hücre kontrolsüzce çoğalır ve normal kan hücrelerinin yerini alır. Bu nedenle hasta, enfeksiyon ve kanamaya açık hale gelir. Kemik iliğinden başlayan lösemi, vücudun farklı yerlerine de yayılabilir. Çocukluk çağında en sık ALL ( Akut Lenfoblastik Lösemi ) denilen türü görülmektedir.

Löseminin Nedeni Nedir?

Löseminin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Ancak, bazı risk faktörlerinden bahsedilebilir. Down sendromu gibi bazı kromozomal hastalıklar, genetik yatkınlıklar, bazı viral enfeksiyonlar, yüksek doz radyasyona maruz kalmak, benzen türü kimyasal maddelere maruz kalmak bu risk faktörleri arasındadır. Bu risklere sahip kişilerin tümünde lösemi görülmemektedir.

Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptanmıştır.

Anne sütü almanın ise, çocuklarda lösemiden koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir.

Löseminin Belirtileri Nelerdir?


*Soluk görünüm ( düşük kan değerlerine bağlı)
*Ateş
*İştahsızlık, halsizlik
*Kilo kaybı
*Kolay morarma ve kanama ( Burun kanaması, dişeti kanaması )
*Gece terlemesi
*Kemik ve eklem ağrıları
*Düzelmeyen enfeksiyonlar
*Karında şişlik ( Karaciğer ve dalak büyümesine bağlı )
*Lenf bezelerinde büyüme ( boyun, koltukaltı, kasıkta olabilir )


Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?

Çocukluk çağı lösemisi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın türüne göre bazı tedavi protokolleri uygulanmakta, uygun tedavi ve destekle iyi sonuçlar alınmaktadır.

Kemoterapi ( ilaç tedavisi ): İlaçlar hap şeklinde, iğne şeklinde olabilir veya damardan serum içinde verilebilir. Bu ilaçların etkisiyle kötü huylu hücreler yok edilmektedir.


Radyoterapi ( ışın tedavisi )

Kemik iliği nakli:Nadiren bazı hastalarda gerekebilmektedir.

kaynak:sağlıklı çocuk
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst