Mantarları Keşfedin: Doğanın Saklı Hazinesi

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.496
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
mkgImage.php
Mantarları Keşfedin: Doğanın Saklı Hazinesi


Tatmin edici tadı ve pizza ve makarnadan, çorba ve et yemeklerine kadar kullanılan çok yönlü malzeme olduğundan insanlar mantarları çok sevmektedir. Fakat bizim için yararlılar mı? Kısacası, evet.

Gerçekte de mantarlar beslenmenin saklı kalmış hazinesidir. Besinsel değerleri sayesinde parlak, renkli,- meyve ve sebzeler çoğunlukla spot ışığının altında duruyor iken mantar gibi daha az renkli fakat çok besleyici olan sebzeler genelde karanlıkta tutulur. Bu çok yazık çünkü mantarlar birçok besin sağlamaktadırlar. Mantarlar bakır ve B vitaminlerinden riboflavin, niasin, pantotenik asit gibi elzem artı antioksidanlardan selenium ve ergothioneine gibi birçok besin sağlamaktadır. Beyaz küçük mantarların D vitamin kaynağı olduğu genelde bilinmemektedir.

4-5 mantar içeren bir porsiyon 15 IU D vitamin sağlamaktadır. Amerikan Diyet Kılavuzu 2005’e göre çoğu Amerikalı yeterince potasyum almamaktadır. Mantarlar, her porsiyonda yaklaşık 300 miligram potasyum içermektedir. En güzeli ise mantarlar bir porsiyonda bütün bu besinleri sağlarken sadece 20 kalori vermekte ve sıfır yağ içermektedir.

Mantarların Doğal Antioksidanları

Mantarlar meyve ve sebzeler içinde selenyumun en iyi kaynağıdır. Selenyum vücutta antioksidan oluşturarak hücreleri hasardan korumaya yardımı olur. Hücre hasarları kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların gelişmesine katkıda bulunabilir. Uzun dönemli çalışmalar selenyumun kanseri önlemedeki rolünü anlayabilmek için devam etmektedir.

Ergothioneine mantarlarda bulunan başka bir antioksidandır, bir prosiyonda 3-4 miligram bulunmaktadır.

Mantarları Yemeklerde Kullanmak İçin Pratik Öneriler

• Beyaz küçük mantarları dilimleyip ve soteleyerek, pizzaya, makarnaya veya tortilla tostunuzun arasına koyabilirsiniz.

• Et, kümes hayvları ve sebze yemekelrinde çeşnilendirilmiş veya crimini türü mantarları kullanabilirsiniz.

• Portobello türü mantarları salamuraya yatırıp, ızagarada pişirin. Sonra yuvarlak bir çöreğin üzerine koyarak lezzetli sebze burgerinizi hazırlayınız.

• Sandviçlerinizi ve çorbalarınızı enoki türü mantar ile hareketlendirip göze daha çekici ve çıtır hale getirebilirsiniz.

• Mantarlar ile makarnanıza, etinize veya tavuğunuza lezzet katabilirsiniz.

• Isıtılmış shitake mantarı ile sebze ve et yemeklerinize zenginlik katabilirsiniz.


Taze Mantarları Seçme, Saklama ve Temizleme

Besleyici yoğunluklu ve lezzetli, mantarlar neredeyse her yemek ile çok uyumludur. Mantarlardan olabildiğince iyi tat alabilmek için aşağıdaki tüyoları dikkate alın.

Nasıl Seçmeli:

• Sert olan ve taze, pürüzsüz görünümü olan mantarları satın alın.

• Yüzeyleri kuru olmalı, fakat kupkuru olmamalı ve dolgun gözükmeli.

• Şapkasının alt kısmı meydana çıkmış durumda ise zengin bir tadı olacak demektir.

Nasıl Saklanmalı:

• Mantarları orjinal paketlerinde bir haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.

• Açıldığı zaman, mantarları daha uzun raf ömrü olası için kese kağıdının içinde muhafaza ediniz; koyulaşmalarını ve bozulmalarını önlemek için hava geçirmez konteynerlarda saklamaktan kaçının.

• Taze mantarlar asla dondurulmaz, fakat sotelenip dondurulmuş mantarlar bir ay kadar saklanabilmektedir.

Nasıl Temizlenmeli:

• Nemli bir kağıt havlu veya parmaklarınızla üzerindeki kiri temizleyin.

• Taze mantarları kısa bir süre suyun altında duruladıktan sonra kağıt havlu ile kurulayın.

• Nemi çok çabuk emerler o sebeple suyla uzun sure temas ettirmeyiniz. Kullanmadan önce gövdenin sonunu budayınız.

alıntıdır
 
OP
Es_se

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.496
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
4-5 mantar içeren bir porsiyon 15 IU D vitamin sağlamaktadır. Amerikan Diyet Kılavuzu 2005’e göre çoğu Amerikalı yeterince potasyum almamaktadır. Mantarlar, her porsiyonda yaklaşık 300 miligram potasyum içermektedir. En güzeli ise mantarlar bir porsiyonda bütün bu besinleri sağlarken sadece 20 kalori vermekte ve sıfır yağ içermektedir.

kalorısı nerdeyse sıfır hem et tadında super dıyet destek yemeği:eek:

Nemi çok çabuk emerler o sebeple suyla uzun sure temas ettirmeyiniz. Kullanmadan önce gövdenin sonunu budayınız.

keısnlıkle dıbını kemseyı unutmayalım
ben elımden gelse hergun mantar yıcem cok sevıyorum :catalbicak:
yag tuz koymadan domates rendesıyle pişir ye :eek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst