Maya yapımının ve kullanımının püf noktaları
Mayanın, su ile yoğrulan una karıştırılarak, elverişli ortamda dinlendirilmesi sonucunda kabarması işlemine 'mayalandırma' denir.
İçerik yapısına ve kullanım şekline göre farklılık gösteren başlıca 3 maya çeşidi vardır.
Yaş maya
Yapısında %70 su içeriği bulunduğu için yaş maya olarak adlandırılan bu maya çeşidi, 4 derece soğukta saklanır. Dayanma süresi ise 3-4 haftadır.
Kullanım şekli: Maya, tuz, tozşeker ılık suda eriyene dek karıştırılır. 15 dakika dinlendirilip una eklenir.
Aktif kuru maya
Yapısında %12-15 su içeriği bulunan aktif kuru maya, ılık ya da sıcak suda eritmek için idealdir.
Kullanım şekli: Maya, tuz, tozşeker ılık ya da sıcak su ile karıştırılır. 15 dakika dinlendirilip una eklenir.
İnstant maya
Granül yapıya sahip instant maya, hemen çözülebilir oluşuyla kullanımı da oldukça pratiktir.
Kullanım şekli: Maya, una eklenerek kullanılır.
Alıntıdır...