incitanemtuana
Daimi Üye
biliyormusunuz italyanlar havanin durumuna göre hamur yogururlarmis sebeb,
sicaklik ,nem ,yagmur hepsi etken mayali hamura. hatta bulundugunuz yerin rakimi bile .
benim asla terk etmedigim birkac püf noktasi varki onlari sizinde dikkate almanizi öneririm .
ilk dikkat edilmesi gereken tüm malzemelerin oda sicakliginda olmasidir .
mayalanmis hamurunuzun icersine koyacaginiz peyniri bile buzdolabindan almaniz etki edecektir
mayali hamur yapacagimiz zaman öncelikle hava ceryanini önlemek icin
camlarin ve kapilarin kapali olmasi gerek
bunu unutmayin hava ceryani mayalanmayi etkiler!
Maya ve seker ayrilmaz ikilidir. mayanin üremesi aktif hale gelmesi icin seker gereklidir.
ekleyeceginiz bir yemek kasigi seker lezzette fark edilmez lakin kabarma da cok etkendir .
sivilarin 37 derece olmasi idealdir .öncelikle karistirilmasi gereklidir .
mayaniza asla tuz gelmemelidir!! ilk asama da asit mayayi keser
unu ekledikten sonra, un ile karismalidir mayaya tuz .
lde yogrulacaksa sayet en az 10 dakika yogrulmalidir
düz bir zeminde 50 defa bastirilmalidir ileriye dogru
makina kullanacaksaniz yasadiniz
hamur tamamen kabindan ayrilip parlak bir görünüme sahip olmalidir
mayalanma beklenilmeyen tarifler de var, lakin bir süre beklenilmesi sonucu her daim etkileyecektir
mayalanma ya birakilirken hamurunuzun altina biraz sivi yag koyarsaniz mayalinirken kabiniza yapismaz
agzi kapali olarak mayalanmaya birakmak süreyi kisaltir. örtü altinda bu süre biraz daha uzundur .
cabuk mayalanmasi icin firin da bekletmek ,yada sicak bir yere birakilmasi mesela kalorifer üzeri eksime ve mayanin aktifliginin kisa sürmesine sebeb oldugu icin mümkün mertebe kacinmanizi istiyorum.
bu benim tercihim .sayet vaktim yoksa mayali olmak zorunda degil .mayali olacaksa da
planinizi önceden ayarlamaniz gerekli son anlara sigdirilmis isler genelde verimsiz olur .
firininiz orta sicaklikta olmali pisirirken, firinin icersine bir ****l kapta koyacaginiz su üzerini daha citir ayni zamanda kabarik hamur isiniz olmasini saglar. bunlari daha aktif yapan sudan olusan buhar .
hamur islerinizin güzel kizarmasi icin üzerine yumurta sürerken kabarmadan önce sürmeniz gerekli yumurta sarisina ekleyeceginiz birkac kahve kasigi süt ayni zamanda yumsak ve parlak olmasini saglar .
mayali tarifler bir gün öncesi yapilmaya pek müsait degillerdir bunu unutmayin.
ayni gün tüketilmesi lezzet bakimindan daim iyidir
bazi tarifler mesela pohaca ekmek börek buzlukta pistikten sonrada saklanabilir
2-3 saat öncesi cikarip kisa bir isitma ile tüketilebilir
ALINTI