Meme Kaybı ve Psikolojisi

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.485
Kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri; bedensel, psikolojik ve sosyal açıdan pek çok soruna yol açar.

meme_kaybi_mkle.jpg

Kanser tedavisi nedeniyle memesini kaybeden kadın, psikolojik olarak da ciddi sorunlar yaşayabilir. Memorial Hastanesi’nden Uz. Psikolog Ayşe Elif Orhon, meme kanserli kadının psikolojisini ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Hastalığı kabullenmek zordur

Meme kanseri, kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerindendir. Meme kanseri olan kadınlarda hastalığın bedensel, psikolojik ve sosyal açıdan birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kanser, hastaların yaşamını derinden etkileyen bir kriz ortamı yaratmaktadır. Bu kriz ortamının belirgin özellikleri vardır.

Meme kanserine yakalandığını öğrenen kadın, ilk önce bir şok durumu yaşar. Kadın, ilk başta hastalığı inkar etme ve kabullenememe eğilimindedir. Daha sonra “Niye ben” diye düşünür ve hayata dair bir kızgınlık ve tepki gösterir. Bu ruh halini bir müddet sürdüren kadın, hastalığına direnmesi gerektiğini anlar ve kısa bir süre sonra hastalığını kabullenerek tedavi sürecine uyum sağlar. Zamanla meme kanseri olduğu gerçeğine alışır.

Her kadının hastalığa dair verdiği tepkiler farklılaşmaktadır; fakat kriz ortamının özellikleri gibi tedavi süreci içerisinde de genelleşmiş ve ortak olan üç tepki bulunmaktadır. Bu tepkiler;

• Kansere dair endişeler (yayılma riski, belirsizlik, tedavi süreci)
  • Meme alındıktan sonra kadının kendi beden imajı ve benlik algısına dair yaşadığı duygular
  • Cinselliğe dair düşüncelerin ve davranışların değişim göstermesi

Memesi alınan kadın kendini eksik hisseder

Tüm kanserlerde organ kaybı yaşamak ciddi psikolojik sıkıntılara yol açar ve psikolojik yardımda öncelikli grubu oluşturur. Meme kaybı yaşamak kadınların ciddi şekilde kayıp duygusu hissetmelerine neden olur.

Bununla beraber memesini kaybeden kadının;

• Beden imajı, özgüveni, benlik algısı etkilenir. Güzel olmadığını, tam bir kadın olmadığını düşünür.
  • Psikolojik durumu etkilenir. Yani, yaşadığı kayıptan dolayı suçluluk, kızgınlık, pişmanlık, öfke duyguları yoğunlaşır.
  • Bedenleri üzerindeki kontrolü kaybettiği hissine kapılır.
  • Yaşanılan fiziksel değişiklikten dolayı çevresindeki sevgi, ilgi ve desteği kaybedeceğini düşünür.
  • Hastalığın nüksedeceğine dair korku yaşar.
  • Dişilik özelliklerini kaybetme ve ölüm korkusu yaşar.
  • İnanç ve değer sistemlerinde değişiklikler yaşar.

Cinsellikle ilgili sorunlar ortaya çıkabilir

Meme kanseri olan ve meme kaybı yaşayan kadınlar cinsellikle ilgili sorunlar yaşayabilir. Bunun nedeni genel olarak tüm toplumlarda memenin kadınlık, doğurganlık ve dişilik simgesi olmasıdır. Kanserle beraber memesini kaybeden ve bunun yanı sıra gördüğü tedavi, kemoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalar yüzünden saçı dökülen, bedeninde değişimler olan kadın, artık kendisini tam bir kadın olarak hissetmemeye, eksik hissetmeye başlar. Bu durum partnerinden uzaklaşmasına, cinsellikten kaçmasına neden olur. Aynı zamanda partneri de hasta olduğu için rahatsız etmemek ya da ona zarar vermemek adına, eşinden uzaklaşabilir. Bu nedenlerle cinsellikle ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Uzmandan destek alın

Meme kanseri olan kadınlara yardımcı ve destek olmak için partnerleri ve sosyal çevrelerindeki kişilerin özenli davranmaları gerekmektedir. Bu dönemde en yakınındaki kişi olarak partneri kadına karşı anlayışlı, duygularına dair paylaşımcı, duyarlı, destekleyici olmalıdır. Onu benlik algısına, kadınsılığına dair yaşadığı endişelerden uzaklaştırmalı, tedavi süreci boyunca destekleyici ve duyarlı bir tutum içerisinde bulunmalıdır. Meme kanseri olan kadınlarda yaşanılan sıkıntılar, endişeler ve tedavi süreci zamanla başta depresyon olmak üzere çeşitli psikolojik rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise bir uzmandan psikolojik destek alınarak tedaviye devam edilmelidir.

Alıntı

kedijik

Daimi Üye
Tepki
11.922
Duyarlı Arınam benımmmm:teselli:

Bılgılerın ıcın cok tesekkur ederım.Uzun sure bu korkuyu yasayan bırı olarak yazılanlar o kadar etkıledı kı anlatamam.

Bunu ıhtımal olarak dusunup kesın sonucu alana kadar bıle ne zor gecıyoken zaman memesını kaybedenın dusunduklerı yasadıkları ne kadar agır gelır az cok tahmın edebılıyorum.

Allahım şifası olmayan dert vermesın...

OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.485
Canım benim ne demek. Biz kadınlar için çok önemli bir sorundur meme kanseri. Aslında aksatmadan tahlillerimizi ve kontrollerimizi yaptırtmamız lazım.

Allah kimseye vermesin

kedijik

Daimi Üye
Tepki
11.922
Canım benim ne demek. Biz kadınlar için çok önemli bir sorundur meme kanseri. Aslında aksatmadan tahlillerimizi ve kontrollerimizi yaptırtmamız lazım.

Allah kimseye vermesin

Ama sunu da unutmamalı kı tahlıl ve kontroller yapılırken memografıden de oldukca uzak durmalıyız.

Ilk gıttıgım dr hemen memografı cektırmek ıstemısdı ama ben ıkıncı bı dr a daha gıttıgımde memografının zararlarını anlattı.İlk memografı bı kadına yaklasık 35-40 yas arası cekılmelı ve bu mumkun oldugunca 2 ya da 3 yılda tekrarlanmalı demısdı.

Lutfen her kadın evde kendı kendını kontrolu ogrensın.En yakın saglık ocagı bıle bunu nasıl yapacagımızı detaylı anlatıyor.

Gunumuzde basit hastalıklar kadar kolay farkedılıp etken teshısle gayet kolay tedavı edılen bu hastalıga gereken tum önlemlerı alalım yeterlı bılgılerı muhakkak edınelım.

Sende bızlerın bılgılenmesı ıcın yaktıgın ısık ıcın tekrar kocaman tesekkur...:buyrun:

OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.485
Ama sunu da unutmamalı kı tahlıl ve kontroller yapılırken memografıden de oldukca uzak durmalıyız.

Ilk gıttıgım dr hemen memografı cektırmek ıstemısdı ama ben ıkıncı bı dr a daha gıttıgımde memografının zararlarını anlattı.İlk memografı bı kadına yaklasık 35-40 yas arası cekılmelı ve bu mumkun oldugunca 2 ya da 3 yılda tekrarlanmalı demısdı.

Lutfen her kadın evde kendı kendını kontrolu ogrensın.En yakın saglık ocagı bıle bunu nasıl yapacagımızı detaylı anlatıyor.

Gunumuzde basit hastalıklar kadar kolay farkedılıp etken teshısle gayet kolay tedavı edılen bu hastalıga gereken tum önlemlerı alalım yeterlı bılgılerı muhakkak edınelım.

Sende bızlerın bılgılenmesı ıcın yaktıgın ısık ıcın tekrar kocaman tesekkur...:buyrun:

Mamografinin zararları olduğunu bilmiyordum canım. Bilgilendirdiğin için sağol

G

guzelcem

Misafir
Bilgilendirdiğin için çok teşekkürler sana canısı, kadınlarımızın en önemli sorunlarından bir tanesi meme kaybıdır:( RABBİM hiç kimseye acı yaşatmasın derman şifa versin benim de sol göğsüm şiddetli ağrır zaman zaman inanın nefes alışımı bile etkiliyor:( emeğine sağlık.

gülo

Aktif Üye
Tepki
221
arkadaşlar mamografi nin zararları var iyi güzelde geç kalmış baktırılmamış gögüsün doguracagı zararları hiç düşündünüzmü bunu çok iyi bilen ve gögüs kanseri ni yenen ben zamanında ihmalimin neticesi çok acılar çektiim Allaha şükür kendi yaşam formülüm İNANÇ_MORAL_TIP formülümle kanseri yendim 1 gögsümün kaybı ile olsun YAŞIYORUM ya ALLAHIMA şükürler olsun

kedijik

Daimi Üye
Tepki
11.922
arkadaşlar mamografi nin zararları var iyi güzelde geç kalmış baktırılmamış gögüsün doguracagı zararları hiç düşündünüzmü bunu çok iyi bilen ve gögüs kanseri ni yenen ben zamanında ihmalimin neticesi çok acılar çektiim Allaha şükür kendi yaşam formülüm İNANÇ_MORAL_TIP formülümle kanseri yendim 1 gögsümün kaybı ile olsun YAŞIYORUM ya ALLAHIMA şükürler olsun

Cok gecmıs olsun.

Mamografıden once gereklı aralıklara kadınlarımız bu muayenelerı aksatmasalar erken tanı farklı yollarla da konulabılıyor.Ve endıselendıgı an zaten mamografı sartı da devreye gırıyor.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar