Mide yanması ve ekşimesinin sebebi nedir?

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.064
Mide yanması ve ekşimesinin sebebi nedir?

Kahve, çok yağlı ve baharatlı yiyeceklerin yol açtığı mide yanması ya da ekşimesi olarak bilinen şikayet hazımsızlık ağrısıdır. Yemek borunuzda keskin bir yanma hissi oluşur. Kings College London School of Medicine'dan Prof. Dr. David Armstrong, mide yanmasının mideden sızan asitin yemek borusunu geri dönmesiyle oluştuğunu söyledi.

Bu hastalığa eğilimli olan insanlar, midelerinin üstündeki sfinkter (Açılma, açma, gevşetme ya da kapama, sıkma görevi olan halka şeklindeki kas) kasında bir güçsüzlük hissederler. Bu kas sayesinde midedeki güçlü asitler güvenli bir şekilde içeride tutuluyor. Midenizin iç astarı bu asitlerin sindirim etkisine karşı dirençliyken, yemek borusu o kadar güçlü değildir. Mideniz yandığında hissettiğiniz acı, mide asitinin gırtlağınızın içini yakmasıyla oluşuyor. Hatta, uzandığınız zaman, asit boğazınızın içini yıkayabilir.

OP
ilk_nur

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.064
Dişlerimizin kimi zaman hassas olmasının nedeni nedir?

Hassas dişlere sahip olanlar için dondurma yemek, bizim hoşlandığımız gibi zevk verici değildir. Dişinizin ince mine tabakasının altı dentin denen bir maddeden oluşuyor. Dentin ise doğrudan dişin yumuşak çekirdeğine (sinirlerin yer aldığı pulpa boşluğu olarak bilinir) giden borucuklar ve mikroskobik kanallardır. Borucukların ayrıca sıvı içerdiğini söyleyen California Üniversitesi Koruyucu ve Restoratif Diş Bilimleri Bölümü'nden Grayson W Marshall, "Bu akışkan sıvıdaki herhangi bir hareket pulpa boşluğundaki sinirleri harekete geçiriyor ve bu da keskin bir acıya neden oluyor" dedi.

sadiye

Admin
Admin
Tepki
56.319
Paylasim icin tesekkürler canim:hhhhhh:
Benimde mide problemim oluyor sinir oldugum zaman. :gitme:

OP
ilk_nur

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.064
benim de midem çok yanar ama beslenmeyle alakalı aslında

roşum

Daimi Üye
Tepki
329
ilk nurcum paylaşım için tşkler cnm,
benim mideme 2 yıl önce reflü teşhisi kondu,o günlerde ilaçlarımı içtim,
sonra kendim kendime bıraktım,yaşadıım her sıkıntı üzüntü midemi yıprattığı halde ihmal edip tekrar dr a gitmedim,
sonunda kıpraşıp,geçen ay dr a gittim,hastalığımla ilgili hiç bi bilgim olmadıını farkettim,

size söylemek istediim ,bu hastalık mideyle sınırlı kalmıyo,
ilerlediinde yemek borusunu yakıp boğazları tahriş etmeye başlıyo ve iileşme şansı yok,
sürekli mide koruyucu ilaç almamız gerekiyomuş,
aman deyim belirtileriniz varsa ihmal etmeyin:eek:

OP
ilk_nur

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.064
sonra kendim kendime bıraktım,yaşadıım her sıkıntı üzüntü midemi yıprattığı halde ihmal edip tekrar dr a gitmedim,
sonunda kıpraşıp,geçen ay dr a gittim,hastalığımla ilgili hiç bi bilgim olmadıını farkettim,

ilerlediinde yemek borusunu yakıp boğazları tahriş etmeye başlıyo ve iileşme şansı yok,

gerçekten mi:sok çok kötü o zaman bundan sonra sakın ihmal etme tamam mı:panter:

Şahmaran.

Admin
Admin
Tepki
50.397
Son günlerde bende özellikle akşamları çok yanma oluyor:mendil:
Hatta resmen miğdem aımdan gelicek gibi oluyor ve kendimi çok kötü hissediyorum:ates:
Dün gece yine fenaydım ki ne fena.Sakızlı muhallebi yedim,aman yemez olaydım resmen miğdem alt üst oldu.
Hemen soğuk süt içtim iyi geldi.
İnanın hiç böyle bir şey yaşamadım,Allah'ım bu tarz rahatsızlıklardan korusun.

Şahmaran.

Admin
Admin
Tepki
50.397

:sokAy bende var gibi ama ben araştırdım hamilelik süresinde oluyormuş,gebelik sonrasında normale dönersin dedi doktorum.
Kalıcı olursa ay ben ne yaparım:mendil:
Çok geçmiş olsun roşum:teselli:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar