elma şekeri
Daimi Üye
Diş çürükleri, ağız kokusu, dişeti kanamaları ve erken diş kayıpları vs. gibi sorunların suçlusu sandığınız gibi dedeni*zin dedesi (yani genetik) değil, mikroplardan oluşan ve diş hekimlerinin "Mikrobiyal Dental Plak" dediği şeydir.
Diş yüzeyinde dişlerimize kayganlık veren, fırçaladık*tan hemen sonra, tükürüğümüz sayesinde dişimize yapışan fizyolojik bir tabaka vardır. Bu tabaka dilinizi dişinizin üs*tünde gezdirdiğinizde kayganlığıyla hissedilir. Gıda artık*ları ve mikroplar bu tabaka sayesinde dişlere tutunur. Bu misafirler başlangıçta çok zararlı değildir, tutunmaları da normaldir. Fakat vücudumuzun her yerinde olduğu gibi ağzımızda da mikroplar vardır. Gıda artıklarıyla özellikle karbonhidratlarla mikroplar birbirlerini çok sever ve he*men kaynaşarak mikrop plağını oluştururlar. Plak içindeki mikroplar hızla çoğalmaya başlar. Eğer 24 saat içinde diş*ten uzaklaştırılmazlarsa dişetimizde hastalığa neden ola*cak zararlı atık maddeleri üretecek seviyeye erişirler. Buna "plağın olgunlaşması" denir.
Olgunlaşan plakta durmadan üreyip çoğalarak dişleri*miz üzerinde keyif çatan milyonlarca mikrop vardır. Bu mikropların ürettikleri atık maddeler de diş ve diş etleri*miz üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, çürük ve dişeti hastalıklarına yol açarlar.
Bu şımarık, doğum kontrolden bir haber mikroplarını*zı, onlar yeterli sayıya ulaşmadan, yani atık madde üret*meye fırsat bulamadan, belirli aralıklarla dişlerinizin üze*rinden uzaklaştırmanız gerekir. Öncelikle şunu söylemeli*yiz ki; su ya da gargaralarla bunlardan kurtulamazsınız, çünkü yapışkandırlar. Su ve gargara plağınızı ancak şöyle bir yıkar. Oluşan atık maddeyi ve ortamın asit düzeyini belki 3-5 dakika azaltır. Gargaralar da 2 trilyon mikrobu*nuzdan 1000 tanesini öldürür. Peki, o zaman ne yapaca*ğız? Yumuşak bir diş fırçası ile bu plağı fırçalayarak, dişi*mizin üstünden uzaklaştıracağız.
Diş yüzeyinde dişlerimize kayganlık veren, fırçaladık*tan hemen sonra, tükürüğümüz sayesinde dişimize yapışan fizyolojik bir tabaka vardır. Bu tabaka dilinizi dişinizin üs*tünde gezdirdiğinizde kayganlığıyla hissedilir. Gıda artık*ları ve mikroplar bu tabaka sayesinde dişlere tutunur. Bu misafirler başlangıçta çok zararlı değildir, tutunmaları da normaldir. Fakat vücudumuzun her yerinde olduğu gibi ağzımızda da mikroplar vardır. Gıda artıklarıyla özellikle karbonhidratlarla mikroplar birbirlerini çok sever ve he*men kaynaşarak mikrop plağını oluştururlar. Plak içindeki mikroplar hızla çoğalmaya başlar. Eğer 24 saat içinde diş*ten uzaklaştırılmazlarsa dişetimizde hastalığa neden ola*cak zararlı atık maddeleri üretecek seviyeye erişirler. Buna "plağın olgunlaşması" denir.
Olgunlaşan plakta durmadan üreyip çoğalarak dişleri*miz üzerinde keyif çatan milyonlarca mikrop vardır. Bu mikropların ürettikleri atık maddeler de diş ve diş etleri*miz üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, çürük ve dişeti hastalıklarına yol açarlar.
Bu şımarık, doğum kontrolden bir haber mikroplarını*zı, onlar yeterli sayıya ulaşmadan, yani atık madde üret*meye fırsat bulamadan, belirli aralıklarla dişlerinizin üze*rinden uzaklaştırmanız gerekir. Öncelikle şunu söylemeli*yiz ki; su ya da gargaralarla bunlardan kurtulamazsınız, çünkü yapışkandırlar. Su ve gargara plağınızı ancak şöyle bir yıkar. Oluşan atık maddeyi ve ortamın asit düzeyini belki 3-5 dakika azaltır. Gargaralar da 2 trilyon mikrobu*nuzdan 1000 tanesini öldürür. Peki, o zaman ne yapaca*ğız? Yumuşak bir diş fırçası ile bu plağı fırçalayarak, dişi*mizin üstünden uzaklaştıracağız.