Mutfak Alışverişinin Püf Noktaları

ebrulii

Daimi Üye
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
3.455
Tepki
3.710
Puan
113
Yaş
35
Konum
SOMA'da Yaşıyorum
balik_150px.jpg


BALIK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Tazesi çok yararlı olduğu halde, bayatı da hayatı tehdit edecek kadar tehlikelidir. Balık satın alırken şu hususlara dikkat edin:

1- Balığı güvendiğiniz balıkçıdan alın.

2- Gözlerine iyice bakın. Taze balığın gözleri canlı ve siyahtır.

3- Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir. Bayat balığın ise gözbebekleri çökmüştür, gözleri mat ve donuktur.

4- Elinizi etine bastırın. Taze balığın eti sert, bayat balığın eti yumuşaktır.

5- Taze balığın derisi kaygan bir jelatin sıvısıyla kaplıdır. Bayat balığın derisi kurudur. Solungaçları kiremit rengindedir.

6- Balığı koklayın. Kokusu ağır ise balık bayattır.

7- Buzluklarda bekletilmiş balıklar sizi yanıltabilir, onun da eti serttir. Bu takdirde yapacağınız şey balığın gözlerine bakmaktır. Gözleri donuk ve gözbebekleri çökükse bilin ki buzhanede bekletilmiştir.

8- Özellikle İstanbul'daki seyyar balıkçıların bazıları kovaya ya da leğene bayat balık koyup içine de bir iki canlı balık atıyorlar. Canlı balıklar suyu dalgalandırdıkça ötekiler de canlıymış gibi bir izlenim uyandırıyor. Bu oyuna gelmeyin.
 
OP
ebrulii

ebrulii

Daimi Üye
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
3.455
Tepki
3.710
Puan
113
Yaş
35
Konum
SOMA'da Yaşıyorum
2d1158445d7b44cb99bd0dc7572e5053.jpg


ET ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Birçok yemeğimize kattığımız ya da tek başına tükettiğimiz, soframızın baş tacı olan eti satın alırken şu hususlara dikkat etmeliyiz:

1- Çok mecbur kalmadıkça hazır kıyma almayın. Halk sağlığını hiçe sayan bazı satıcılar hazır kıymaların içine, kafa eti, yürek, akciğer, yağ gibi besin değeri az, üstelik kanda lipid ve kolesterol yapan sakatat katıyorlar. Marketlerden ya da tanzim satış mağazalarından kıyma değil parça et satın alın.

2- Kıymayı kasabınızdan alın ve gözünüzün önünde kıydırın.

3- Bazı etler uzun süre buzhanelerde dondurulmuş olarak bekletildikten sonra piyasaya sürülüyor ya da donmuş et olarak başka ülkelerden ithal ediliyor. Buzları çözülmüş bir etin yeniden buzlukta saklanması, içinde bakterilerin, zararlı mikropların çoğalmasını kolaylaştırır. Bir eti satın almadan önce dondurulmuş et olup olmadığını öğrenmenizde büyük yarar var.

4-Bir etin önceden dondurulmuş olup olmadığını söyle anlayabilirsiniz: Tabağa koyun ve bekletin. Fazla kan bırakıyorsa bu et önceden dondurulmuş demektir.

5-Kasaptan kıymanızı günlük ihtiyacınıza yetecek kadar alın. Kıymayı buzlukta donmuş olarak fazla bekletmeyin. Donmuş kıymanın içinde bakteriler daha kolaylıkla ürer.
 
OP
ebrulii

ebrulii

Daimi Üye
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
3.455
Tepki
3.710
Puan
113
Yaş
35
Konum
SOMA'da Yaşıyorum
yumurta-faydalari.jpg


YUMURTANIN TAZE OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?

Taze yumuria ne kadar yararlıysa, bayatı da o kadar zararlıdır. Bir yumurtanın taze olup olmadığını su Şekilde anlayabilirsiniz:

1- Yumurtanın içinde "hava odası" denen bir hoşluk vardır. Yumurtayı güneşe doğru turun ve bu boşluğa bakın. Boşluk büyükse yumurta bayat, küçükse tazedir. Aynı şeyi bir mum yardımıyla da yapabilirsiniz.

2- Yumurtayı içi tuzlu su dolu bir kaba atın. Egcr dibe çökerse çok tazedir. Bu yumurtayı rafadan yiyebilirsiniz. Yumurta suyun ortalarında ise fazla bayat değil, Bu yumurtayı ancak yağda pişirerek yiyebilirsiniz. Yumurta suyun yüzünde dalgalanıyorsa yapacağınız ilk iş onu atmak olmalıdır.

3- Yumurtanın çok tazesi de makbul değildir. Evinizde tavuğunuz varsa, yumurtayı tavuktan çıkar çıkmaz tüketmeyin. İki üç gün bekletin.
 
OP
ebrulii

ebrulii

Daimi Üye
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
3.455
Tepki
3.710
Puan
113
Yaş
35
Konum
SOMA'da Yaşıyorum
tavuk-eti-yukseliste.jpg


TAVUK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

1. Paketlerde hazır olarak satılan dondurulmuş tavuk ve piliçler var. Bunları almayın. Çünkü taze olup olmadıklarını anlayamazsınız.

2. Bayat tavuğun eti gevşektir, pelte gibidir. Pişirildiğinde bu et kırmızıya çalar.

3. Tavuğu kasabınızdan alın.

4. Köy tavuğunun eti çiftliklerde üretilen tavuklardan dahalezzetli ve daha niteliklidir. Köy tavuğu, suni yemle değil, doğal gıdayla, yani doğa içinde beslendiğinden, yediği otlar, taneler ve diğer besinlerde bulunan gıdaları da içerir. Bu nedenle vitamin ve madensel tuzlar
yönünden bu et zengindir.

5. Ucuzdur diye, boyun, kanat, taşlık, yürek gibi tavuk ve piliç sakataUna rağbet etmeyin. Yemeğe lezzet katabilirler ama bu sakatatın besin değeri azdır.
 
OP
ebrulii

ebrulii

Daimi Üye
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
3.455
Tepki
3.710
Puan
113
Yaş
35
Konum
SOMA'da Yaşıyorum
su21t.jpg


SÜT ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Süt alırken dikkat edeceğiniz husus, içine su katılıp katılmadığıdır. Bunu şöyle anlayabilirsiniz: Bir yorgan iğnesini iyice temizleyip sütün içine sokun. Sonra, iğneyi yatay durumda tutup ucuna bakın. Eğer iğnenin ucunda süt damlası kalmışsa içine su kaulmamış demektir, iğnenin ucunda süt yoksa içine su katılmıştır.
 

gizemlii

Daimi Üye
Katılım
6 Ağustos 2011
Mesajlar
348
Tepki
290
Puan
63
Konum
MANİSA
canım benim paylaşımın için tşkler bebeğim önemli konular bunlar öğrenmek gerekir emeğine sağlık ebrumm:huhuu::huhuu::huhuu:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst