Muz Oksidasyon Sanatı

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.141
Tepki
9.342
Puan
113
Konum
izmir
Bilmem hiç düşündünüz mü muz zaman geçtikçe neden kararmaya başlar? Cevabı muzun olgunlaşma sürecinde gerçekleşen bir dizi kimyasal reaksiyonda saklı. Bu sürece “enzimatik kahverengileşme” denilmektedir. Muz olgunlaştıkça hücrelerin içindeki zarlar zayıflamaya başlamaktadır. Bu da hücre boşluğunda yer alan fenolik bileşiklerinin polifenol oksidaz enzimleriyle etkileşime girerek hızlıca okside olmasını sağlar. Bu reaksiyon sonucu oluşan melanin, olgunlaşan muz üzerinde kahverengi noktalara sebep olmaktadır.
Eğer hücrede bulunan bu zarları biz elimizle yırtarsak, istediğimiz bölgelerde bu kahverengileşme sürecini hızlandırabiliriz. Bir iğne yardımıyla muz kabuğuna darbeler vururarak o bölgenin nokta nokta kararmasını sağlayabilir ve böylece muz üzerine resim çizebiliriz. İşte buna artık Muz Oksidasyon Sanatı diyoruz. Belki siz buna muz dövmesi de diyebilirsiniz :D
işte birkaç örnek..
FOQE0XHHC9LT817.LARGE_.jpg

FK127BLHAQ2TYZZ.LARGE_.jpg

FB8UNG6HAQ2TYZO.LARGE_.jpg

FF3B355HAQ30KOA.LARGE_.jpg



alıntı
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst