Bilmem hiç düşündünüz mü muz zaman geçtikçe neden kararmaya başlar? Cevabı muzun olgunlaşma sürecinde gerçekleşen bir dizi kimyasal reaksiyonda saklı. Bu sürece enzimatik kahverengileşme denilmektedir. Muz olgunlaştıkça hücrelerin içindeki zarlar zayıflamaya başlamaktadır. Bu da hücre boşluğunda yer alan fenolik bileşiklerinin polifenol oksidaz enzimleriyle etkileşime girerek hızlıca okside olmasını sağlar. Bu reaksiyon sonucu oluşan melanin, olgunlaşan muz üzerinde kahverengi noktalara sebep olmaktadır.
Eğer hücrede bulunan bu zarları biz elimizle yırtarsak, istediğimiz bölgelerde bu kahverengileşme sürecini hızlandırabiliriz. Bir iğne yardımıyla muz kabuğuna darbeler vururarak o bölgenin nokta nokta kararmasını sağlayabilir ve böylece muz üzerine resim çizebiliriz. İşte buna artık Muz Oksidasyon Sanatı diyoruz. Belki siz buna muz dövmesi de diyebilirsiniz
işte birkaç örnek..
alıntı
Eğer hücrede bulunan bu zarları biz elimizle yırtarsak, istediğimiz bölgelerde bu kahverengileşme sürecini hızlandırabiliriz. Bir iğne yardımıyla muz kabuğuna darbeler vururarak o bölgenin nokta nokta kararmasını sağlayabilir ve böylece muz üzerine resim çizebiliriz. İşte buna artık Muz Oksidasyon Sanatı diyoruz. Belki siz buna muz dövmesi de diyebilirsiniz
işte birkaç örnek..
alıntı