Nadir hastalık yatağa düşürdü

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.495
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
spacer.gif

15139531.jpg

Samsun’da 38 yaşındaki Ali Dönmez ile 36 yaşındaki Sırma Dönmez çiftinin 2 çocuğundan 4 yaşındaki Efe Dönmez’e, ishal ve kusma şikayeti ile kaldırıldığı hastanede 200 bin kişide bir görülen ’hemofagositik sendrom’ hastalığı teşhisi konuldu.




spacer.gif

İlaçla tedavisi mümkün olan hastalık geç teşhis edildiği için, beyninde kalıcı hasara neden olduğıu Efe Dönmez’i yatağa mahkum etti.

Samsun’un Atakum İlçesi’nde oturan Ali ve Sırma Dönmez çiftinin 4 yaşındaki çocukları Efe Dönmez, iki yıl önce ishal ve kusma şikayeti ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada ishali ve kusmasının önüne geçilemeyince aile çocuklarını özel bir hastaneye götürdü. Burada da şikayetleri giderilemeyince aile çocuklarını, özel bir ambulansla Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırdı. Yapılan muayene ve tetkiklerde Efe Dönmez’e 200 bin kişide bir görülen ’hemofagositik sendrom’ teşhisi konuldu.

İŞTEN AYRILMAK ZORUNDA KALDILAR

Özel bir şirkette pazarlamacı olarak çalışan Ali Dönmez, çocuğunun rahatsızlığı nedeniyle sürekli izin alınca işten ayrılmak zorunda kaldı. İş teknik öğretmeni olan anne Sırma Dönmez de oğluyla sürekli ilgilenmek zorunda olduğu için mesleğini yapamamaya başladı. Ekonomik olarak zor dönemler geçiren Dönmez çifti, erken teşhis konulamaması nedeniyle çocuklarının yatağa mahkum olduğunu dile getirdi. Anne Sırma Dönmez şunları anlattı:

"Basit bir ishal zannettik. Tıp Fakültesi’nde teşhisi konulunca şoka girdik. Kısa süre sonra da oğlumun beyninde hasar oluştu. Solunum cihazına bağlandı. 2 yıldır oğlum solunum cihazına bağlı olarak yaşıyor. 2 yıldır oğlumu yaşatmak için mücadele ediyoruz. Tüm imkanlarımızı kullandık. Devlet bir çok şeyi karşılamıyor. Mutlaka bir yerde bir tedavi imkanı var diye düşünüyoruz. Oğlumun yeniden hayata döndürülmesi en büyük arzumuz. Yurt dışında tedavi şansı arayacağız ama onun içinde ekonomik durumumuz yetersiz."

’ERKEN TEŞHİSTE TEDAVİSİ MÜMKÜN’

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hematoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Canan Albayrak ise, ’hemofagositik sendromu’nun son 10 yıldır teşhisi konulabilen bir hastalık olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu hastalık genetik nedenlerle ve dışarıdan alınan enfeksiyonlara bağlı olarak gelişebiliyor. Enfeksiyon hastalığın oluşmasını tetikliyor. Kandaki koruyucu hücreler sağlıklı hücreleri yok ediyor. Bunun sonucunda da kansızlık, yüksek ateş, ishal gibi sorunlar ortaya çıkıyor. İlaç ile tedavi edilmesi mümkün bir hastalık. Ancak bazı kişilerde hafif seyrederken, bazılarında çok ağır sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Erken teşhis edilemediğinde bu tür sonuçlar doğurabilir. 200 binde bir kişide görülüyor. Beyinde kalıcı hasarlara yol açıp vücut fonksiyonlarını tamamını olumsuz etkileyebilecek düzeye de çıkabilir."
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst