Necefli Maşrapa’dan bugüne TRT’nin tarihi..

anneyimben

Daimi Üye
Tepki
598
Yayın kesildiğinde ekranı kaplayan Necefli Maşrapa’dan yasak kelimelere, ciklet reklamı yasağından “Hanımlar Sizin İçin” kuşağına, sıkıyönetimde “yorum” yasağından ilk dansöz yayınına ve Orhan Gencebay’ın TV’deki ilk şarkısına...

İSTANBUL - Devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla, 1 Mayıs 1964’te, özel yasayla özerk bir kamu tüzel kişiliğine sahip olarak kurulan TRT, aynı yıl “tacir” sıfatıyla Ankara Ticaret siciline kaydedildi ve ilk yılları hem politik tartışmalara, hem de daha sonraki yıllarda “TRT sansürü” olarak literatüre geçecek denetim nedeniyle sanatçıların boykot ve protestolarıyla geçti. İstiklal Marşı ve Anıtkabir’de bayrak töreni ile açılan “Televizyonunuzu kapatmayı unutmayınız” yazısıyla sona eren siyah-beyaz camdan bugüne TRT’nin tarihinden ilginç notlar:

1965: TBMM’DE TRT KAVGASI
TRT Radyoları’nda ilk kez programlı dönem başladı ve bütün radyolar haber saatlerinde Ankara Radyosu’na bağlandılar. Türkiye Radyoları Program Dergisi yayınlanmaya başladı.
TBMM’de TRT için “Meclis Tahkikatı” açılması konusunda tartışma çıktı.
Danıştay, TRT’nin hesap ve işlemlerinin, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nca teftiş ve tahkik edilemeyeceğine karar verdi.
Adalet Partisi (AP) milletvekili Burhan Apaydın TRT konusunda Meclis Başkanlığı’na gensoru önergesi verdi.
Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın, TRT’nin denetlemesi ile ilgili olarak Danıştay’a yaptığı başvuru reddedildi.
TRT hakkında Meclis Başkanlığı’na verilen gensoru önergesi reddedildi.
Millet Meclisi Anayasa Komisyonu, TRT hakkında Meclis araştırmasını kabul etti.
Türk Sanat ve Halk Müziği Danışma Kurulu toplandı.
Radyo yayınlarında sabahları “Köye Haber Bülteni” başladı.
TRT hakkında “Devlet nizamına karşı tahrik, tarafsız yayın yapmama, görevi kötüye kullanma” gerekçesi ile açılan savcılık tahkikatı “takipsizlikle” sonuçlandı.
“TRT İlan ve Reklam Yayınlarında Uygulanacak Esaslar” yürürlüğe girdi.
Reklam firmaları radyo yönetimini boykot etti.
Batı Müziği ve Çok Sesli Türk Müziği Danışma Kurulu toplandı.
Bazı sanatçılar, TRT’nin sanatçı denetleme ve sınıflandırmasına karşı Danıştay’a başvurdu.
Başbakan Demirel hükümet programında TRT kanununun değiştirileceğini söyledi.

1966: TRT SANSÜRÜ BAŞLIYOR
Batı Müziği ve Çok Sesli Türk Müziği Danışma Kurulu raporu Yönetim Kurulu’nda kabul edildi.
Yönetim Kurulu, Türk Müziği Denetleme Kurulu’nun sanatçıları sınıflandırma ve mikrofon dışı bırakma kararını iptal etti.
Bestecilere beste siparişi ile ilgili esaslar kabul edildi.
TRT kapalı devre televizyon eğitimi yayınları başladı.
TRT ve Müzik-İş Sendikası arasında anlaşma imzalandı.
Halk Müziği Derleme Kurulu oluşturuldu.

1967: TRT SANATÇILARI BOYKOTTA
100 radyo sanatçısı İstanbul Radyosu’na yürüyüş yaptı.
Protestolar sonuç verdi ve TRT, sanatçı ücretlerine yüzde 150 - 200 arasında zam yaptı.
TRT ve Türkiye Müzisyenler Sendikası toplu sözleşme imzaladı.
İstanbul Radyosu’nda 25 ses ve saz sanatçısı boykot yaptı.

1968: SARTRE’IN KİTABINI OKUMA DAVASI
Ankara Televizyonu deneme yayınlarına başladı. 6 Şubat 1968’de ilk televizyon oyunu “Şair Evlenmesi” canlı olarak yayınlandı.
Teknik personelin sendika kurması sonucu, teknisyenlere ek çalışma ücreti vermemek için radyoda naklen yayın kaldırıldı.
İzmir Radyo vericisi yayına başladı. Hemen ardından Uluslararası Fuar nedeniyle İzmir’de ilk televizyon deneme yayını yapıldı.
Kıbrıs’ın Sesi Radyosu, yayın sorumluluğunu Genelkurmay’a devretti. Sartre’ın kitabını radyoda tanıtan beş kişi hakkında dava açıldı, ancak mahkeme “suçsuz” buldu.
Trabzon Radyosu yayına başladı.

1969: TV’DE İLK YASAK VE AYA İLK AYAK BASIŞ
Köye yönelik televizyon yayınlarının izlenmesi için, Ankara’nın dört köyüne televizyon izleme merkezi kuruldu.
Televizyon yayınlarına ilk Hükümet yasağı kondu
TRT Kanun tasarısı TBMM’de Geçici Komusyon’a havale edildi. CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, TRT konusunda iktidarı uyarması için Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’a muhtıra verdi.
TRT ile SACEM arasında müzik eserleri telif hakları ile ilgili sözleşme imzalandı.
Anayasa Mahkemesi TRT’ye mali özerlik tanıdı.
İki adet televizyon naklen yayın arabasının satın alınmasına karar verildi. TRT’nin “radyo ruhsatiye ücretlerinin tespiti” için dava açmasına karar verildi.
Televizyon, insanın aya ilk ayak basışı ile ilgili televizyon filmini, normal yayın günü dışında özel olarak yayınladı.
Yönetim Kurulu, Türk Sanat ve Türk Halk Müziği konusunda 9 uzmanın hazırladığı müzik eğitim planını kabul etti.
Yönetim Kurulu, televizyonda gösterilecek filmlerin seçimi için komisyon kurulması kararlaştırıldı.

1970: SIKIYÖNETİM ŞARTLARI
Yönetim Kurulu, bölge yayınları konusunda sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaç ve özelliklerin araştırılmasına karar verdi.
TRT, müzik sanatçılarının “zam farklarının ödenmemesi” konusunda açtıkları dava sonucu 500.000 TL tazminat ödemeye mahkum oldu.
Yönetim Kurulu, TRT Haberlerinde sıkıyönetim şartlarının gözönünde bulundurulmasını kararlaştırdı.
Televizyon nüfus sayımı dolayısıyla ilk kez kesintisiz 9 saat gündüz yayını yaptı.
İstanbul Televizyonu’nun montajı ile ilgili olarak Almanlarla yapılan anlaşma Resmi Gazete’de yayınlandı. 100 kw orta dalga İstanbul Televizyon verici istasyonunun temeli Çamlıca’da atıldı.
10 Tabii Senatör TRT hakkında Senato soruşturması açılması için önerge verdi.

1971: YORUM YAPMAK YASAKLANDI
Yönetim Kurulu, plak yapımı konusunda girişimlerde bulunulmasını kararlaştırdı.
Yönetim Kurulu, dünya olayları dışında yorum yapılmamasına karar verdi.
Yönetim Kurulu, radyonun, iç olaylar konusunda yorum yapmasını yasakladı.
İlk TRT Genel Müdürü Adnan Öztrak istifa etti.
Yönetim Kurulu üyesi Muammer Sun Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’nca gözaltına alındı.
Yönetim Kurulu, TRT yayınlarında izlenecek politikanın 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu çerçevesinde yürütülmesine karar verdi.
Tümgeneral Musa Öğün TRT Genel Müdürü olarak atandı.
Yönetim Kurulu üyesi Emil Galip Sandalcı, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’nca gözaltına alındı.
Yönetim Kurulu, TRT dışı radyoların, yasalara uygun politikalarının saptanması için TRT ile ortak bir toplantıya çağrılmasına karar verdi.
Televizyonda ilk spor naklen yayını olarak İzmir’den “Karşıyaka - İstanbulspor” futbol karşılaşması verildi.
İzmir’deki Akdeniz Oyunları televizyondan naklen verildi.
İstanbul Televizyonu haftada 4 gün yayına başladı.

1972: TV’DE REKLAMLAR BAŞLADI
Merkez televizyon yayınları 4 güne çıkarıldı.
TRT Kanun tasarısı kabul edildi.
TRT spikerlerinin 6 aylık sürelerle BBC Türkçe servisine gönderilmelerine başlandı.
Federal Almanya Hükümeti ile TRT arasında İstanbul ve İzmir’de kurulacak televizyon vericileri ile ilgili sözleşme imzalandı.
Televizyonda 12 saat süreli ilk canlı yayın yapıldı. Televizyonda reklam yayınlarına başlandı.
Televizyonda ilk kez “Bedava Dünya Gezisi” adlı yabancı dizi Türkçe seslendirildi.
2,5 kw. gücünde İstanbul Çamlıca televizyon vericisi yayına başladı.

1973: İLK YILBAŞI ÖZEL YAYINI
Türkiye - İtalya milli maçı ilk kez Eurovision aracılığı ile televizyondan naklen verildi.
San Remo Müzik Festivali, Eurovision aracılığıyla naklen verildi.
Hakkari Radyosu yayına başladı.
Türkiye Radyoları Genel Yayın Talimatı hazırlandı.
Seçmen kütüklerinin yazımı dolayısıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında radyo ve televizyon özel gündüz yayını yaptı.
Yönetim Kurulu, siyasi partilerin çeşitli faaliyetlerine ilişkin haberlerin radyo ve televizyon haber bültenlerinde verilmesi ile ilgili esasları belirledi.
İsmet İnönü’nün cenaze töreni televizyondan naklen verildi.
Televizyon yılbaşı gecesi 11 saat özel yayın yaptı.
Halit Ziya Uşaklıgil'in romanından uyarlanan Aşk-ı Memnu adlı TRT dizisi çok ses getirdi. Müjde Ar bu diziyle parladı.

1974: KADINLAR İÇİN İLK SABAH PROGRAMI
İzmir Yamanlar tepesindeki televizyon vericisi fırtınadan yıkıldı.
İsmail Cem İpekçi, TRT Genel Müdürü olarak atandı.
TRT ile GS, FB ve BJK kulüpleri arsında maçların televizyondan verilmesi konusunda ön anlaşma imzalandı.
FB - GS futbol karşılaşması televizyondan naklen verildi.
Televizyon yayınları, çarşamba günleri dışında haftada 6 güne ve 35 saate çıkarıldı.
TRT yayınları konusunda verilen Meclis araştırma önergesi reddedildi.
Televizyon “Dünya Kupası” maçlarını naklen yayınlamaya başladı.
TRT, Kıbrıs Harekâtı dolayısıyla yorum vermeye başladı.
Türkiye radyolarında ilk kez “Sabahtan Sabaha” ve “Kadın Dünyası” adları ile iki canlı-kuşak yayına başladı.
“Türkiye’nin Sesi” radyosu Kıbrıs’a yönelik yayınlara başladı.
Türkiye Radyoları “TRT 1” radyoları adı altında 24 saat kesintisiz ortak yayına başladı. Televizyon yayınları haftada 60 saate çıkarıldı.
TRT’de kadın spikerlerin haber okumaları yasaklandı.

OP
anneyimben

anneyimben

Daimi Üye
Tepki
598
1975: İLK İFTAR YAYINI VE ATATÜRK İLKELERİ
İsmail Cem’in TRT Genel Müdürlüğü’ne atanması ile ilgili kararname, TBMM komisyonlarında reddedildi.
TRT’nin ilk kez katıldığı 20’nci Eurovision şarkı yarışması, Stockholm’den naklen verildi.
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş TRT Genel Müdürü olarak atandı.
İsmail Cem, Genel Müdürlükten alınma kararının iptali için Danıştay’a başvurdu.
Danıştay, İsmail Cem İpekçi’nin görevden alınması ile ilgili kararı durdurdu.
Genel Müdür Prof. Nevzat Yalçıntaş, dil ile ilgili bir genelge yayınladı.
İlk televizyon izleyici araştırmasının sonuçları açıklandı.
Yönetim Kurulu, Uluslararası Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmama kararı verdi.
Apollo - Soyuz kenetlenmesi televizyondan naklen verildi.
Yönetim Kurulu, Ramazan ayı dolayısıyla Televizyonda “İftar Saati” kuşak yayını yapılmasına karar verdi.
Yönetim Kurulu, “Atatürk İlkeleri, programlar ve müzik konularında uyulması gereken esaslar ve alınacak tedbirleri” kabul etti.
Genel Müdür Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş görevinden istifa etti. Doğan Erden vekaleten bu göreve atandı.
O yıllarda TRT'de sigara içmek serbest...

1976: İLK SPİKER ZAFER CİLASUN ÖLDÜ
Prof. Dr. Şaban Karataş, TRT Genel Müdürü olarak atandı. Danıştay, atama için yürütmeyi durdurma kararı verdi.
“İngiltere Kral Kupası” televizyondan ilk renkli naklen yayın olarak verildi.
İslam Ülkeleri radyo ve televizyon genel müdürleri toplantısı İstanbul’da yapıldı. TRT ilk renkli naklen yayınını İslam Ülkeleri Zirve Konferansı’ndan yaptı.
Televizyonun ilk haber spikeri Zafer Cilasun öldü.
CHP, TRT genel Müdürü Şaban Karataş’ın görevden alınması için TRT Seçim Kurulu’na başvurdu.

1977: GENEL MÜDÜR KRİZİ
TRT çalışanları Genel Müdür Karataş’ı protesto için yemek boykotuna başladı.
TRT ile Müzisyenler Sendikası arasında anlaşmaya varıldı, müzisyen boykotu sona erdi.
Genel Müdür, gazetecilerin TRT binasına girmesini yasakladı.
Danıştay, Şaban karataş’ın Genel Müdürlük kararnamesini iptal etti.
TRT Seçim Kurulu, Genel Müdür Karataş’ın görevde kalmasına karar verdi.
Yargıtay Genel Ceza Kurulu, Kartaş’ın Genel Müdürlüğü ile ilgili kararnameyi iptal eden Danıştay kararına uygun karar aldı.
Devlet Tiyatroları sanatçıları TRT’yi boykot etti.
Prof. Dr. Şaban Karataş TRT Genel Müdürlüğü görevinden alındı. Cengiz Taşer vekaleten bu göreve atandı, daha sonra görevden alındı.
Yönetim Kurulu, Eurovision Şarkı Yarışması’na yeniden katılma kararı aldı.
Televizyonun yeni program döneminde, elektrik kısıntısı nedeni ile yayın süreleri daha da azaltıldı.

1978: ORHAN GENCEBAY İLK KEZ TV’DE
Bakanlar Kurulu’ndaki yeni düzenleme ile TRT’den sorumlu bir Devlet Bakanlığı oluşturuldu.
Yönetim Kurulu, radyolardaki dini musiki yayınlarının durdurulmasını kararlaştırdı.
Eurovision elemelerinde yarışan “Biz” adlı şarkı Danıştay kararı ile finalist oldu.
Danıştay, İsmail Cem’in TRT’nin
Orhan Gencebay

yasal Genel Müdürü olduğuna karar verdi. Bu kararla Genel Müdürlüğe dönen İsmail Cem istifa etti.
Danıştay kararı ile Genel Müdürlüğe dönen İsmail Cem istifa etti.
11 AP Milletvekili TRT’nin önünde televizyon alıcısı yaktı.
TRT Ankara Çocuk Korosu kuruldu.
Arabesk şarkıları ile ün kazanan Orhan Gencebay televizyonda ilk kez şarkı söyledi.

1979: “YORGUN SAVAŞÇI” FİLMİ ÇEKİLDİ
Radyo yayınlarındaki akşam reklam kuşağı, isteklerin azalması nedeni ile kaldırıldı.
İlk çocuk haber programı “Gökkuşağı” yayımlanmaya başladı.
Televizyon reklamlarında hediye verme yasaklandı.
Türk Müziği dalında ilk kez beste yarışması açıldı.
Yönetim Kurulu, “Bir Ceza Avukatının Anıları”, “Seyahatname” ve “Yorgun Savaşçı” filmlerinin çekimine karar verdi. Yönetim Kurulu, radyo alıcılarından ruhsatiye ücreti alınmamasına kara verdi.
TRT tarafından ilk kez düzenlenen “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği” 27 Avrupa ülkesine naklen verildi.
Dr. Cengiz Taşer’in TRT Genel Müdürlüğü, Bakanlar Kurulu kararı ile sona erdi. Doğan Kasaroğlu TRT Genel Müdürü olarak atandı.
Nesrin Topkapı

1980: YILBAŞI GECESİ İLK KEZ DANSÖZ ÇIKTI
Reklamlarda ciklet yasağı kalktı.
TBMM’den ilk kez 5 saat televizyon naklen yayını yapıldı.
TRT-1 radyolarındaki “Kadın Dünyası” programı yayından kaldırıldı.
Yönetim Kurulu, açık ve kapalı spor alanlarındaki reklamlardan ücret alınmasına karar verdi.
(13 Eylül) Tümgeneral Servet Bilgi geçici olarak TRT Başkanlığı’na getirildi.
Yılbaşı gecesi dansöz Nesrin Topkapı ilk kez televizyona çıktı.

1981: ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN YAYIN KESİNTİSİ
Elektrik kısıntısı nedeniyle televizyonun gece yayınları 3 saate indirildi.
Yönetim Kurulu, Türk Hafif Müziği Denetim Esaslarını yeniden belirledi.
Doğan Kasaroğlu TRT Genel Müdürlüğü’nden ayrıldı. Emekli Tümgeneral Macit Akman TRT Genel Müdürü olarak atandı.
“Televizyon Okulu” adlı okuma-yazma öğretmeyi amaçlayan bir dizi başladı.
Radyo ve televizyondaki banka ve basın reklamları sınırlandı.
Televizyon yayını ilk kez yılbaşı gecesi renkli yapıldı.

1982: BANKER VE BANKA REKLAMLARI YASAKLANDI
TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası kuruldu.
İzmir Radyosu THM ses ve saz sanatçıları sınavı sonuçlandı.
Banker reklamlarının radyo ve televizyondan yayınlanması yasaklandı.
Bankalar Birliği’nce banka reklamlarının radyo ve televizyondan yayınmanması yasaklandı.
Ankara Radyosu’nda Türk Halk Müziği ses ve saz sanatçısı sınavı yapıldı.
İstanbul Radyosu THM ses ve saz sanatçıları sınavı yapıldı.

1983: ÖZAL-SUNALP-CALP AÇIK OTURUMDA
TRT İstanbul Çok Sesli Gençlik Korosu için sınav yapıldı.
Televizyonda “Açık Öğretim Fakültesi Yayınları” başladı.
Yönetim Kurulu, yerli sinema filmleri arasına alınacak reklam ücret ve süresini belirledi.
Yeni kurulan üç partinin lideri (Turgut Özal, Turgut Sunalp ve Necdet Calp), genel seçimler öncesi televizyonun “Açık Oturum” programında tartıştılar.
TRT, seçim sonuçlarını radyo ve televizyondan sabaha kadar verdi.
Yeni TRT Kanunu, 2954 sayı ile Milli Güvenlik Konseyi’nce kabul edildi.

1984: RENKLİ REKLAM VE “HANIMLAR SİZİN İÇİN” DÖNEMİ
TRT Kanunu’nun 19. maddesi gereğince hükümet çalışmalarını yansıtan program, “İcraatın İçinden” adı altında ilk kez yayınlandı.
Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu (RTYK) üyeleri belli oldu.
TRT Televizyon programlarının tümü renkli olarak yapılmaya başlandı.
Televizyonda “Küçük Ağa” dizisi başladı.
Prof. Dr. Tunca Toskay, Bakanlar Kurulu kararnamesi ile TRT Genel Müdürü olarak atandı.
Televizyon reklamları renkli olarak yayınlanmaya başlandı.
Bira reklamı yasaklandı.
Ankara Radyosu sanatçıları için toplu 2 ay izin kullanma izin kullanma esası getirildi.
Yerli dizilerin yurt dışına satılması ile ilgili sözleşme imzalandı.
TRT radyolarında stereo yayınlara başlandı. Televizyonda “Hanımlar Sizin İçin” adlı sabah programı başladı.
Televizyonda “İşitme Engelliler İçin Haber” yayını başladı.
Yönetim Kurulu, yayınlarda kullanılacak dil konusunda geçici bir danışma kurulu kurulmasına karar verdi. Ayrıca video, kaset, plak, kitap ve dergi gibi kar sağlayacak konularda inceleme yapılmasını kararlaştırdı.

1985: 205 KELİMEYE YASAK GELDİ
Yönetim Kurulu, 205 kelimenin radyo ve televizyonda kullanılmamasını öngören komisyon raporunu kabul etti.
205 kelimelik dil yasağı reklamlara da uygulanmaya başlandı.
Yönetim Kurulu, “Osmancık” adlı dizinin yapılmasına karar verdi.

OP
anneyimben

anneyimben

Daimi Üye
Tepki
598
1986: DEMİREL TV’DE KONUŞTU
Televizyonda “Öğretmene Televizyon Okulu” adlı program dizisi başladı.
DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel 6 yıl aradan sonra ilk kez televizyonda konuştu
Bakanlar Kurulu’nun 86/10849 sayılı kararı doğrultusunda belirlenen tarifeye göre, TRT’de yayınlanan fikir ve sanat eserlerine ait telif ücretleri Meslek Birliği’ne, Meslek Birliği’ne üye olmayan eser sahiplerine ise doğrudan kendilerine ödenmeye başlandı.
Film seslendirme sanatçıları, ücret anlaşmazlığı nedeni ile işi bıraktılar. Anlaşma sağlanınca yeniden göreve başladılar.
Yönetim Kurulu, TRT’nin Cannes Film Festivali’nde “stand” açmasına karar verdi.

1987: PARALI PROPAGANDAYA EVREN’DEN VETO
Cumhurbaşkanı Kenan Evren, televizyonda paralı siyasi propaganda yapılması ile ilgili tasarıyı veto etti.
DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, TRT’den cevap hakkı istedi.
TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası, Radio France’ın Amiens’de düzenlediği caz konserine katıldı.
“Susam Sokağı” adlı çocuk dizisi için Amerikalı yapımcılar ile lisans anlaşması yapıldı.
Televizyon 1. kanalı sabah yayınları haftada 5 güne çıkarıldı. Televizyonun bir haftalık yayın süresi 129.5 saat oldu.
TRT Yönetim Kurulu, “Kuruluş” adlı dizinin yalnızca çekim harcamaları için 650 milyon TL ödenek ayırdı.
Genel seçim dolayısıyla televizyonda siyasi partilerin görüntülü propaganda yayını başladı. Propaganda konuşmalarında ilk kez karşıdan okuma (Auto-q) aracı kullanıldı.
“Yeniden Doğmak” adlı yerli yapım belgesel televizyon dizisi, Dışişleri Bakanlığı’nın isteği ile yayından kaldırıldı.

1988: HAC TÖRENİ VE BUSH’UN KONUŞMASI NAKLEN YAYINDA
TRT’nin televizyon haberlerinde “Zakkum çiçeğinin kansere iyi geldiği” konusunda haber yayınlandı.
Cem Duna TRT Genel Müdürü oldu.
Diyarbakır Radyosu, “Her Fidana Bir Damla Su” kampanyası başlattı.
Yönetim Kurulu, 2 Aralık 1984 tarihli dil genelgesini yürürlükten kaldırdı.
TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne ilk kez 35 ülke ile birlikte film yıldızı Audrey Hepburn de katıldı.
11.30 - 03.32 saatleri arasında TV Hac törenlerini Mekke’den naklen yayınladı.
00.02 - 03.32 saatleri arasında ABD Başkan adayları George Bush - Michael Dukakis tartışması TV’den naklen yayınlandı.
İstanbul Radyosu “Kan Verme” kampanyası başlattı.
PTT; uydu yolu aldığı dış ülke televizyon yayınlarını kablo yolu ile dağıtma pilot uygulamasına Ankara Çankaya’da başladı.

1989: LİDERLER AÇIK OTURUMDA
SHP, TRT haberlerinde ve “Gelişen Türkiye” adlı programlarda yanlı davranıldığı gerekçesi ile Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu’na başvurdu.
ANAP, SHP ve DYP Genel Başkanları mahalli seçimler sonrası durumu, TV 1’de yapılan açık oturumda tartıştılar.
TRT Genel Müdürlüğü’ne Kerim Aydın Erdem atandı.
Arı Stüdyosu’nda düzenlenen bir törenle TV - 3 ve Gap Televizyonu yayına başladı.
Kültür ve sanat ağırlıklı programların yer aldığı TV - 2 yayına başladı.

1990: TURİZM RADYOSU KURULDU
Erzurum Radyosu 20 saat bölgesel yayına geçti.
TRT, “Telegün” adını verdiği “Teleteks” deneme yayınlarına başladı.
Tokyo’da TRT - Japon Yayın Kurumu arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Avrupa’ya yönelik yayın yapacak olan TRT-INT televizyonu deneme yayınlarına başladı.
TRT, İtalya’da yapılan Dünya Kupası maçlarını geniş bir kadroyla izleyerek TV ve radyodan naklen yayınladı.
Turizm Radyosu İngilizce olarak yayına başladı. Radyonun haberleri ise İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde yayınlanıyor.
Turizm amaçlı ilk Türkiye’nin Sesi Radyosu, Antalya’dan deneme yayınlarına başladı.

1991: PORTATİF KAMERADAN HABER
GAP Radyosu yayına başladı.
Milletvekili genel seçimleri nedeniyle hazırlanan ve 12 saat süren Seçim Özel Yayını tamamen bilgisayar desteği ile gerçekleştirildi.
Portatif kameradan okuma sistemi haberlerde kullanılmaya başlandı.
Trabzon Radyosu 20 saat bölgesel yayına başladı.

1992
TRT - INT / AVRASYA yayınları başladı.

1993
Tematik televizyon yayıncılığına geçildi.

1994: BORSADAN CANLI YAYIN
TRT Müzesi açıldı.
İMKB’de işlem gören hisse senetleriyle ilgili bilgiler, seans süresince doğrudan canlı olarak yayınlanmaya başladı.

1995: TBMM TV KURULDU
TBMM Televizyonu kuruldu ve oturumlar canlı olarak TRT - 3’ten yayınlanmaya başladı.
Türkiye’de ilk kez veri yayıncılığı, TRT ve Reuters Haber Ajansı ortaklığında gerçekleştirildi.

1996: TELİF HAKLARI DÖNEMİ
Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki 3984 sayılı Kanun uyarınca çıkarılan yönetmelikle, TRT yapım ve yayınlarında kullanılan fikir ve sanat eserlerinin sahipleri ile talepleri halinde sözleşme yapılarak telif hakları ödenmeye başlandı.

1997: “SALKIM HANIMIN TANELERİ” İLE FESTİVALE
Yücel Yener, TRT Genel Müdürlüğü’ne atandı.
TRT - FM radyo yayını Türksat 1 C uydusunda bulunan TRT - INT TV yayınının alt taşıyıcılarından iletilmeye başlandı.
Fransa’da düzenlenen 19’uncu Uluslararası Akdeniz Sinema Festivali’nde TRT, “Salkım Hanımın Taneleri” adlı film ile temsil edildi.
Yapılan düzenleme ile TRT FM radyo ve TRT - INT TV yayınları uydu üzerinden stereo olarak yayınlanmaya başladı.

1998: TV’DE ŞİDDET KARŞITI KAMPANYA
Türkiye’nin Sesi Radyosu’nun hergün 24 saat yapılan Türkçe yayınları, TÜRKSAT 1 C 42 derece Doğu Uydusu üzerinde bulunan TRT - INT ile TRT Avrasya Televizyon yayını alt ses taşıyıcılarından yayınlanmaya başlandı.
Türkiye’de ilk kez “Televizyonda Şiddet”e karşı kampanya başlatıldı.
Hatay İl Radyosu kuruldu.
Lara Turizm Radyosu’nda denizciler için özel hava durumu sunulmaya başlandı.
TRT Oran Sitesi’ndeki Adnan Öztrak Salonu’nda eski genel müdürlerden Doğan Kasaroğlu’nu anma toplantısı düzenlendi.
Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda Balkanlara yönelik 7 saatlik Türkçe yayın kaldırılarak Kazakça, Kırgızca, Özbekçe ve Türkmence yayın yapılmaya başladı. Böylece, günlük yayın süresi 33 saat 30 dakikaya çıktı.
Erzurum Radyosu tarafından “Aile Günlüğü” pogramı içerisinde Cumhuriyetin 75. yılı kutlamaları nedeniyle “Her Eve Bir Bayrak Kampanyası” başlatıldı. 16 gün süren kampanyanın sonunda toplanan bayraklar Erzurum çevresine de dağıtıldı.
Tema Vakfı tarafından düzenlenen Erozyonla Mücadele ve Meşe Tohumu Ekim Kampanyaları için “Günden Güne” programında bağış toplanmaya başlandı. Programda bağış kampanyası, 2 Aralık 1998’e kadar sürdürüldü.
TRT yapımı “Cumhuriyet” filmi sinemalarda gösterime girdi.
Radyo - televizyon yayınlarında Türk dilinin kullanımı konulu “Geçici Danışma Kurulu” Ankara’da toplandı.

1999: KESİNTİSİZ DEPREM YAYINLARI
“THM - TSM Özel Danışma Kurulu” toplantısı İstanbul Radyosu Mes’ud Cemil Stüdyosu’nda gerçekleştirildi.
“Günden Güne” programında 16 Nisan 1999 tarihine kadar sürecek “Kosova’ya Yardım Kampanyası” başlatıldı.
Mahalli İdareler ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde seçim özel programı gerçekleştirildi.
TRT internet sitesi www.trt.net.tr adresi ile yayına başladı. TRT internet sitesi, trt.net.tr yayına başladı.
Kurum içi özel mekanlara eski genel müdürlerin adlarının verilmesi kararlaştırıldı.
TRT-FM ve Türkiye’nin Sesi Radyosu yayınları Avustralya’dan da dinlenmeye başladı.
Atatürk’ün ölümünün 61. yılı nedeniyle 10 Kasım 1999 günü Atatürkçü Düşünce Dernekleri tarafından düzenlenen “Atatürk’le 2000’e Çiçeklerle Elele Yürüyüşü” güzergah boyunca ve Anıtkabir’den kurulan bağlantılarla TRT - 1, TRT - INT, TRT - AVRASYA kanallarından naklen yayınlandı.
Düzce depremi nedeniyle 3 gün aralıksız yayın yapıldı. 31 Aralık 1999’a kadar deprem bölgesinden her gün 1 canlı saatlik canlı yayın TRT-2’den izleyiciye ulaştırıldı.

2000: TRT-INT DÜNYANIN HER YERİNDEN İZLENİYOR
TRT Çocuk ve Gençlik Vakfı’nın 2. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen “Fahir Atakoğlu 2000 Konseri” banttan yayınlandı.
Nida Tüfekçi’nin adı İstanbul Radyosu’nun müzik yayınlarına ayrılmış B Stüdyosu’na verildi.
Kablo şebekeleri veya çanak antenler aracılığı ile Ümit Burnu’ndan Bering Boğazı’na kadar dünyanın hemen her yerinden izlenebilen TRT - INT, artık ABD’nin tamamı ve Kanada’da izlenebiliyor.

ALINTIDIR..

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar