Neden Sağa Yatmalıyız

GÜLÇİN

Daimi Üye
Tepki
2.169

Neden sağa yatmalıyız!

Bir tarafa yatarak uyuma durumunda, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisinin tıkanırken, diğerinin açıldığı ve solunumun açık olan burun deliğinden yapıldığı araştırmalarla belirlenmiştir. Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempat ik sinir sistemleri arasında da bir münasebet olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir. Neden sağ tarafa yatılmalı

Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.
Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar.
Sağ beyin yarımküresinin uyarılmasi, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalb hizimizin yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur.
Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamız daha kolaylaşır, bu da istirahatimizin daha iyi olmasına imkân sağlar.
Diğer yandan sol tarafa yatılırsa ne olur?
Sol burun deliğinin tıkanması ile birlikte sağ burun deliğinden nefes alınması, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açar; bu durumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve kalb atışlarındaki hızlanma ile kalb daha da yorulur.
Bu yüzden uykuya dalma zorlaşır.
Çünkü kalb atım hızının, tansiyonun, heyecan ve dikkatin artması uykuya engel olabilir.
Sol tarafımız üzerine uyumada ise vücudumuz daha çok yıpranacaktır.
Sırtüstü veya yüzüstü yatınca durum ne olacaktır?
Yüzüstü yatmak zaten uzun süre mümkün olmadığı gibi, kalb, akciğerler ve mide bu durumda baskı altında olduğu için, ciğerlerimiz ve midemiz sıkışıp rahatsızlık verebilir.
Sırtüstü yatıldığında ise bu rahatsızlıklar olmayabilir.
Ancak uykuya dalmada gecikme olabilir.
Bu durum da vücudun tam dinlendirici bir uykuya geçmesine ve dinlenmesine engel olabilir.
Çünkü bu durumda gündüz olduğu gibi iki burun açık olacak ve parasempatik sistem uyarılamayacaktır.
Ayrıca sırtüstü yatılması durumunda mide ve bağırsakların fonksiyonlarını gerçeklestirmesi biraz daha zorlaşacaktır.
En faydalı ve belki de en az zarar görebileceğimiz yatış pozisyonun; "sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma" şeklinde olduğu, yapılan araştırmalarla ancak bugün doğrulanabilmektedir .
Bu yatış seklinde hem mide ve bağırsaklar korunmakta, hem de sindirimin daha kolayca tamamlanması mümkün kılınmaktadır.

tatlıpozan

Daimi Üye
Tepki
3.215
Sağ tarafıma yatıyorum devamlı ama ben bunu ilk Peygamberimizin sünnetine uygun olsun diye alışkanlık haline getirdim .Şimdi ise artık istesem de sola dönemiyorum.Çünkü sola dönerek uyuduğumda kalbim sıkıntıya giriyor uyanıyorum.Konudaki yazılanları ben bizzat yaşayarak gördüm.

tatlıpozan

Daimi Üye
Tepki
3.215
Aynen katılıyorum ben beceremıyorum hala senın adına sevındım...

Ama arkadaşım benim durumum da kötü ya çünkü sola dönsem nefes alamıyorum.Çünkü sağ burun deliğim tembelleşmiş heralde alışkanlık olunca.Sol tarafıma yatıp da uykuya dalsam hemen uyanıyorum hem nefes alamıyorum hem de kalbim beni tırmalıyo.Ama bunun sevindirici yanı Allahtan ki sağa yatmak çok faydalıymış yazdıklarından öğrendiğim kadarıyla.Alışmışım sağa ben ama sevindiğim şey zararlı olmaması.-ayse

munise

Daimi Üye
Tepki
365
Değişik bir konu hoşuma gitti yazılanların hepsi doğru ben nedense sağ tarafıma yatınca kendimi güvende hissediyorum.

tatlıpozan

Daimi Üye
Tepki
3.215
Bence yüz üstü yatabiliyosan hiç üzülme.Çünkü o zaman yüzün ezilmez ve yüzün yaşın ilerlese bile genç durur..Sağ tarafa yatmak çok avantajlı ama senin durumunda uyumak da güzel...

OP
GÜLÇİN

GÜLÇİN

Daimi Üye
Tepki
2.169
Bence yüz üstü yatabiliyosan hiç üzülme.Çünkü o zaman yüzün ezilmez ve yüzün yaşın ilerlese bile genç durur..Sağ tarafa yatmak çok avantajlı ama senin durumunda uyumak da güzel...

Senın dedıgın gıbı olur ınsallah.Ilk senden duydum hem sevındım hem sasırdım acıkcası..Tesekkur ederım.

OP
GÜLÇİN

GÜLÇİN

Daimi Üye
Tepki
2.169
Yüzüstü yatmak zaten uzun süre mümkün olmadığı gibi, kalb, akciğerler ve mide bu durumda baskı altında olduğu için, ciğerlerimiz ve midemiz sıkışıp rahatsızlık verebilir.

Buna ne dıyosun arkadasım..
Ha bende olmuyo bu gıbı sorunlar tabıkı...

tatlıpozan

Daimi Üye
Tepki
3.215

Buna ne dıyosun arkadasım..
Ha bende olmuyo bu gıbı sorunlar tabıkı...

Buna şunu diyorum canım Her nimetin bir külfeti vardır dedikleri doğruymuş diyorum.Vazgeç sen de istersen güzel kalmak uğruna sağlığından olma canım.Ben de yüzüstü yatma hırsımdan vazgeçerim.
senin kalbinin güzelliği yeter diyorum boş ver yüzümüz ezilirse ezilsin
ben artık takmıyorum.
Hem çok da kötü değil.Canın sağolsun

OP
GÜLÇİN

GÜLÇİN

Daimi Üye
Tepki
2.169
Buna şunu diyorum canım Her nimetin bir külfeti vardır dedikleri doğruymuş diyorum.Vazgeç sen de istersen güzel kalmak uğruna sağlığından olma canım.Ben de yüzüstü yatma hırsımdan vazgeçerim.
senin kalbinin güzelliği yeter diyorum boş ver yüzümüz ezilirse ezilsin
ben artık takmıyorum.
Hem çok da kötü değil.Canın sağolsun

Çok mersı guzel sozlerınız ıcın tabıkı saglık daha
onemlı ama celıskılı yazı kafa karıstırıyor
yalnız ben bunu yıllardır yasıyorum.
Sızınde canınız sagolsun dılerım
rahat uykular bızlerın olsun duay kal
arkadasım gorusuruz..

niha55

Daimi Üye
Tepki
1.156
ben valla her türlü yatıyorum bi sağa bi sola bide bakmışsınki yüzüstü karışık yani ayğımı atarım eşimi düşürcem bi gün diye korkuyorum adamda napsın en iyisi sarılimde kıpırdayamasın diyo garibim

anneyimben

Daimi Üye
Tepki
598
Genelde uyurken sagtarafımın ustune yatarım sola yatınca kalbıımın sesını duyunca urkuyorum o yuzden genellıkle sagdır tercıhım hem kalp ıcın sag en saglıklısıdır:D:D:D:D

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar