Normal doğum ne kadar sürer?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.486
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Normal doğumun başladığı nasıl anlaşılır? Normal doğum ne kadar sürer? Normal doğumun avantajları ve riskleri nelerdir?

attachment.php


Normal doğum ne kadar sürer?

Normal doğum başlangıcı, tıbbi olarak, rahim ağzının 4 cm açık olduğu ve doğum sancılarının düzenli olarak girdiği dönemdir. Bundan öncesi doğum süresine dahil değildir.

Doğumun aktif olarak başlamasından sonra, ilk doğumunu yapacak olanlarda, saatte 1 cm’lik açılma olur ve yaklaşık 6-8 saat sonunda tam açılma gerçekleşir. Bundan sonra ıkınma aşamasına gelinir. Bu aşamanın süresi anne adayının gücüne bağlıdır. Yarım saat ile bir saat arasında doğumu yapabilir. İkinci doğumunu gerçekleştiren annelerde bu süre iki saat daha azalır, üçüncü doğumda artı yarım-bir saat daha azalır. Dördüncü doğumda ise artık doğumhaneye girdikten yaklaşık 4-5 saat sonra doğum gerçekleşir.

Yalancı doğum sancısı nedir?

Bu sancılar, özellikle ilk anneliğini yaşayacak olanların en sık düştüğü tuzaktır. Hastaneye giderler ve eve geri gelirler. Yalancı doğum sancısı, henüz doğum sancısı olmayan dönemde görülen sancıdır ve düzensizdir. 34’üncü haftada bile başlayabilir. Sancı girer, kısa sürer ve çıkar; daha sonra tekrarlayabilir. Bu durumda sancının ne kadar zamanda bir geldiğine, istirahatle geçip geçmediğine bakmak gerekir. İstirahatle geçiyorsa, bu, doğum sancısı değildir. Yine eğer düzensiz sancılar şeklindeyse, gerçek doğum sanıcısı olamaz.

Yalancı doğum sancısı doktora gitmeyi gerektiren bir durum değildir. İstirahat ederek, sancıların düzenli hale geleceği zamanı bekleyerek ve her şeyden önemlisi, sol yana yatıp bebeğin hareketlerine dikkat ederek doğum zamanı beklenmeli. Yalancı doğum sancısı, çoğu zaman kendi kendine geçer. Doğuma hazırlayıcı kasılmalar da, 32’nci haftadan itibaren görülebilen, tamamen masum, rahim kasının esas doğum kasılmalarına antrenman olarak yaptığı kasılmalardır.

Normal doğumda epidural anestezi yapılabilir mi?

Epidural anestezi, omuriliği dıştan saran zarın etrafına yapılan bir anestezi ile belden aşağısının uyuşturulmasıdır. Anestezi maddesi yavaş yavaş yayılarak rahim kasının sancı duyma özelliğini azaltır. Kasılmalar olur fakat sancılar olmaz. Epidural anestezi, normal doğumda aktif dönem başladıktan sonra, yani 4 cm’lik açıklık ve düzenli sancılar başladıktan sonra uygulanabilir. Eğer iyi uygulanmışsa, doğumun seyrini hiçbir şekilde değiştirmez, hatta rahmin daha iyi açılmasını sağlar. Esas önemli an, ıkınma evresi başladıktan sonradır.

Anestezi uzmanının yapacağı en ufak bir yanlışla doğum vakumla gerçekleşmek zorunda kalabilir. Ya da hiç yanlış olmasa, doz iyi bir şekilde verilmiş olsa bile, epiduralden sonra bebeği vakumla çekme olasılığı, hiç anestezi uygulanmayan normal doğumda yüzde 1 civarındayken, epiduralde yüzde 4-5’e çıkar. Vakumun bebeğe hiçbir zararı yoktur, sadece müdahaleli doğuma girer.

Hangi durumlarda normal doğum tercih edilmez?

Doğum biçimine karar vermek için 34-36’ncı haftalar arasını bekliyoruz. Çünkü bu dönemde bebeğin aşağı yukarı kaç kilo doğacağı belli oluyor. Pelvis dediğimiz çatı muayenesini yapıyoruz. Buna göre normal doğum kararı veriyoruz. Ancak, son ana kadar normal doğum sezaryene dönüşmek zorunda kalabilir. Bebek sıkışabilir, kalp atışları azalabilir. Bebeğin vücudu çıkana kadar “sezaryenden kurtuldun” demek mümkün değil.

Kesinlikle normal doğum yapılamayacak durumları şöyle sıralayabiliriz: Bebeğin yatay durması, plesantanın doğum kanalını tıkaması veya bebeğin aşırı iri olması. Öteki durumlarda ise biraz risk alarak normal doğum gerçekleşebilir ama sezaryen daha uygundur. Örneğin, ilk doğum olup da bebeğin ters durması durumunda normal doğum mümkündür, ama sezaryen daha uygundur. Çoğul gebeliklerde bebeklerin pozisyonları uygunsa da sezaryen gerekebilir. Doğum uzamışsa, bu bir şeylerin ters gittiği anlamına gelir; normal doğum sezaryene dönüşebilir.

“Kesinlikle normal doğum yapamazsın” ya da “yapabilirsin” denilen durumlar çok azdır. Doğum şekline doktor değerlendirmesi sonucunda karar verilir.

Normal doğum sonrasında anne neler yaşar?

Aslında doğumdan altı saat sonra anne, bebeğiyle birlikte taburcu olabilir. Ama biz daha güvenli olsun diye 12-24 saat anneyi hastanede tutuyoruz. Anne, doğumdan sonra, dikiş atılan bölgede zaman zaman sancı yaşayabilir, ama buna ağrı kesiciler etki eder. Doğumdan sonra yemeğini hemen yiyebilir, ayağa kalkabilir, idrarını yapabilir. Sezaryene göre normal hayata dönüş çok daha kısa sürer.

Doğumun başladığı nasıl anlaşılır?

Doğum sinsi bir olay değildir, anne adayı çoğu zaman hisseder. En tipik şekli, belden başlayan ve karına doğru giden kasılma ve gevşemeler oluşmasıdır. 10 dakikada üç sancı gelmeye başlamışsa ve her biri 40-50 saniye sürüyorsa, bu sancılar anne adayını rahatsız ediyorsa, hastaneye gitme zamanı gelmiş demektir.

İkinci sık görülen doğumun başlama şekli, nişan gelmesidir. Rahim ağzını tıkayan, nişan denilen kanlı bir akıntı geldiği zaman rahim ağzı açılmaya başlamış demektir. Genelde 24 saat sonunda, bazen de üç güne kadar uzayan bir süre sonunda doğum sancılarının başlayacağı anlamına gelir. Daha az görülen doğum başlama şekli de suyun boşalması, daha da ender görüleni, kanama olması, belde hiç geçmeyen ağrı görülmesidir.

Normal doğumun sezaryene göre avantajları var mı?

Hem anne için hem bebek için uygun koşullar yerine gelmişse, risk faktörü saptanmamışsa normal doğum daha avantajlıdır. Ancak en ufak bir risk dahi saptanmışsa normal doğum yapılmamalı. Bazı ülkelerde, özellikle az gelişmiş ülkelerde normal doğum oranları daha fazla. Çünkü daha fazla risk alınabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bir sağlık kuruluşu yüzde 17’nin üzerinde sezaryenle doğum gerçekleştiriyorsa gereksiz yere sezaryen yapıyor; yüzde 17’nin altında sezaryen gerçekleştiriyorsa gereksiz yere normal doğuma zorluyor demektir. Özel hastanelerde bu durum tersine dönmüş durumda, sezaryenle doğum çok daha fazla.

Normal doğumun riskleri var mı?

Dikkatli değerlendirme yapılmamışsa, ihmal varsa, normal doğum son derece riskli hale gelebilir. Doğum uzamışsa, herhangi bir şekilde ilerlemiyorsa, yani rahim ağzındaki açılma 10 saat sonra da 4 cm’yi geçmemişse ve bu şekilde doğum devam ediyorsa sorun vardır. Ya annenin çatısında darlık vardır ya da rahim kasılmıyor demektir. Bu durumda normal doğuma zorlamanın bir anlamı yok. Bundan 50 yıl önce 3-6 gün süren doğumlar oluyordu. Bebekler yaşamıyordu tabii. Günümüzde artık 12 saatten uzun süren doğumlarda sezaryeni tercih ediyoruz. Çünkü anne adayının normal doğuma uygun olmadığını görüyoruz.

Normal doğum sırasında soru yaşanırsa ne yapılır?

Normal doğumun her aşamasında sezaryene geçilebilir. Bebekle ilgili durumlar; bebeğin sıkışması, kalp atışlarının azalması, annenin bebek rahimdeyken kakasını yapmış olması (mekonyum), normal doğumun yarıda kesilmesine neden olabilir.

Anneyle ilgili durumlar ise annenin doğumunun ilerlememesi, yani rahim ağzının açılmasının devam etmemesi halinde annenin sancı çekiyor olması, bazen rahim ağzında açılma olmazken sancının da olmaması ve suni sancı verilmesine rağmen doğumun ilerlemiyor olması.

Ayrıca, beklenmedik bir şekilde kanama meydana gelirse, bu da anneyle ilgili bir sezaryen nedenidir. Normal doğum ilk evresindeyken, yani 9-10 cm’lik açılmaya kadar olan dönemde tek çare sezaryenken, ikinci evre olan ıkınma evresine gelindiğinde ise vakum veya forseps denilen aletlerle bebeğin başından çekilmesi gerekir. Anne adayının ıkınma ile yapması gerekeni dışarıdan müdahale ile yapmış oluruz.

Alıntıdır!
 

Ekli dosyalar

  • hamile-7ay-mkle.gif.jpg
    hamile-7ay-mkle.gif.jpg
    26 KB · Görüntüleme: 134

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.318
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Ben hastaneye gittigimde bende 6 cm acilma vardi yarim saat sonra 9 cm oldu. Hastaneye gider gitmez dogumhaneye alinmistim. :hamis:
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.783
Tepki
49.269
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Ne kadar çok evde zaman geçirirseniz o kadar iyi

Benim ilk belirtim gece geldi akıntı vardı.

Sabah 5,30 gibi ağrılar olmaya başladı.

Sonra kalktım,7 gibiydi anne ağrılar sıklaştı dedim.

Sonra saat tuttuk önce 20 dak. bir,sonra 15 sonra 10 derken 5 dak,bir sancılar gelmeye başladı

8 de hastaneye gittik,açılmam vardı,öğlen 12.15 te doğum gerçekleşti..

Sancılar dışında çok zorlanamdım kızım beni üzmeden kolaylıkla geldi dünyaya şükürler olsun:ninni:
 

panter

Daimi Üye
Katılım
29 Mart 2010
Mesajlar
25.505
Tepki
9.509
Puan
113
Konum
aşkın içinde..........
benim gece 22 gibi sancılarım başladı
5 dk bir 30 sn dr aradık lokosit panik yok dedi bütün gece sancıyı ewde cektim hic uyumadım
sabah 8de hastaneye gittik dr bi baktı açılmışım 5 cm
hemen doguma
suyumu patlattılar ,yatırdılar
suni sancı werdiler 2de oglusum kollarımda idi ay yazarken bile o anı hissediyorum
 

acigul

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
615
Tepki
650
Puan
93
Yaş
41
Konum
kırıkkale
benim cumartesi sabah 5 ti nişan dedikleri şey oldu bende. öğleye doğru az bişi su geldi hastaneye kontrole gidince su geldi deyince hiçbir açılma olmamasına rağmen bırakmadılar. pazar günü saat 15e kadar aç susuz çektim kuru sancıyı. belki evde çekseydim normal doğururdum. ama kızımı kucağıma almam herşeyi unutturdu
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.393
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Ben bekledim bekledim gelmedi kızım 44 hafta bekledim nerdeyse..
Suni sancı ile doğum yapıcaktım , sancılar tabi belime zonk zonk vuruyordu ama kızım aşağı inmedi hiç , açılmam yoktu.
Yavrumun boynunda 2 kat kordon aşağı inmesine engel oluyormuş halbuki :(
Hemen sezeryane alındım.
Epidural sezeryanla doğum yaptım.
İnanılmaz bir mucize.
Normal doğumu hayal bile edemiyorum o anın kutsallığı kelimelerle ifade edilemez bence.
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.486
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Ay ben çok korkuyorum bakalım ne yapıcam :sinifsinif::sinifsinif:
 
G

guzelcem

Misafir
Hiç korkma arişcik ALLAH SANA YARDIM EDER İNŞAALLAH... Ben bu saatden sonra doğurma düşüncesinde değilim:dertli::iyyyy: çünkü gurbetdeyim tek başıma yıpranırım diye düşünüyorum:mendil:
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.495
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
ayy... birden doğum yaptığım zamanları hatırladım.Ne günlerdi.Doğum yapmadan öncesi ayrı,yaptıktan sonrası ayrı.Allah insanlara unutma duygusunuda nasip etmiş.O zorlu günler unutulmasa insan 2.çocuğa cesaret edebilirmi?
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.861
Tepki
6.627
Puan
113
Konum
-
39 haftamda doktorum beni hastaneye gönderdi nst ye girmem için,nst de bebeğimin kalp atımlarında yavaşlama görüldüğü için beni hastaneye yatırdılar saatlerce nstye baglandım.3 saatlik suni sancı verdiler açılma olmayınca gece 1 de beni sezeryana aldılar..sonradan doktorun bize söylediği normal doğum için bekleseydik bebeğiniz normal doğumu kaldırmayabilirdi..şükürler olsun bebeğimi sağlıklı bi şekilde kucagıma aldım..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst