Obsesyonlar İş Hayatında Verimliliği Düşürüyor!

elif20

Daimi Üye
Katılım
31 Temmuz 2011
Mesajlar
3.744
Tepki
5.423
Puan
113
Yaş
33
Konum
Mersin
7090.jpg


Ruh Sağlığı uzmanlarına göre obsesif kişiler tedavi edilmezse patron ve yöneticilerin iş verimliliği ciddi oranda düşüyor. Bu durum hem zaman hemde mali kayıplara yolaçabilir...

Hemen herkesin küçük ya da hayatını etkileyecek kadar büyük takıntıları vardır. Kiminin çocukluktan itibaren de gözükebildiğini, kiminin ise çeşitli nedenlere bağlı olarak ergenlikte ve erişkinlikte de ortaya çıkabildiğini söyleyen uzmanlara göre bu takıntılar tedavi edilmezse özellikle iş hayatında ciddi sorunlar yaratabiliyor. Özellikle obsesif kompulsif kişilik özelliği olanlar iş hayatında sorun oluşturabiliyor. Sürekli başarı arayan bu kişiler, bu nedenle sürekli kontrolde olarak, her detayı araştırarak yönetmeye kalkıyor ki bunu yaparken de bazen büyük resmi göremeyebiliyorlar uzmanlara göre. Sürekli kontrolde olma istekleri de yeni durumlara adapte olmalarında zorluk yaratıyor. Bu tür kişilerin eğlenceye ve ilişkilere çok zaman ayırmak istemediklerini ve sosyalleşmek isteyenleri "çalışmak varken gereksiz işlerle uğraşıyorlar" şeklinde yorumladıklarını söyleyen Uzman Psikiyatr Tanju Sürmeli bu tip kişilerin diğerlerini dikkatsiz gördüklerini söylüyor ve ekliyor: "Bu da onları her şeyden sorumlu olmaya ve "Her işi ben yapmalıyım, ben başarmalıyım, benim kadar kimse çalışmıyor, önemsemiyor, anlamıyor" anlayışıyla daha fazla sorumlu davranmaya ve daha fazla çalışmaya iter, dolayısıyla hep bir endişeli ve stresli olma hali vardır bu tür insanlarda."

Kişinin kendisini de yoruyor

İş hayatında en çok görülen takıntı davranışlarından birinin mükemmeliyetçilik olduğunu söyleyen Sürmeli, özellikle CEO'lar ve üst düzey yöneticiler arasında mükemmeliyetçiliğe çok sık rastlandığını belirtiyor. "Diğer takıntılar arasında da işe ve başarıya aşırı derecede odaklanmak, neredeyse başka bir şey düşünememek en yaygın görülenler arasında" diyen Tanju Sürmeli, iş dünyasında obsesif kompulsif kişiliğe sahip olan kişilerin özelliklerini şöyle sıralıyor: " Esnekliğin olmaması, sürekli kontrolde olmak, inatçılık, diğer insanlarla çok fazla yakınlık kuramama, kurallara, listelere, çok küçük ayrıntılara takılı kalma ve işine çok bağlı, çok itinalı, dikkatli olmaları." "Obsesif kompulsif kişilik iş dünyası için değerli özellikler olsa da resmin tamamını görmekte zorlanması ve etrafındaki insanlara ve bazen de aileye zarar vermesi açısından biraz törpülenmesi gereken özellikler" diyen Sürmeli, törpülendiği zaman yine obsesif özellikleri olan ama detaylara daha az takılan işleri delege eden, diğer insanların fikirlerine de değer veren sürekli kontrolde olmayan, sosyalleşen kişilik özellikleriyle de çok başarılı iş hayatları olabileceğine dikkat çekiyor. Ancak mükemmeliyetçi olmak ve esnememek bir süre sonra birlikte çalıştığı arkadaşlarına da zarar verebilir ya da yöneticiyse altında çalışan insanlara huzursuzluk, mutsuzluk verir, motivasyon kalmaz, istifalar başlar, işyeri ahengi bozulabilir Sürmeli'ye göre. Sürmeli, "Mükemmel olma kriterleri arttıkça ve başarma çıtası her geçen gün yükseldikçe kişi kendi de yorulur, anksiyetesi artar ve depresyon, anksiyete bozuklukları ve hatta psikoz gözükebilir" diyor.

Uzmana başvurulmalı

Peki bu takıntıları yok etmenin bir yolu var mı? "İş dünyasında obsesif kişileri seçmek her zaman kolay olmayabilir, o insanları çok çalışkan, düzenli, mükemmeliyetçi olarak tanımlayabilirsiniz. O da diğer insanları, az çalışan, fazla üretmeyen, hatalı ve çalışmaktan çok sosyalleşmeyi seven insanlar olarak görürler" diyen Tanju Sürmeli, en yakınında çalışanların ve yakınlarının problemi fark edebileceğini, eğer problem düzeyindeyse bir uzmana yönlendirmekte fayda olduğunu söylüyor.

Erkeklerde iki kat daha fazla görülüyor

Özel sektörün rekabete açık, kendini göstermek gerektiren daha riskli bir yapı olması nedeniyle takıntılı davranışların daha fazla tetiklendiğini söyleyen Tanju Sürmeli, takıntılı davranışların erkeklerde kadınlara göre iki kat daha fazla görüldüğü bilgisini veriyor. Sürmeli'ye göre büyük ofisler, plazalar daha fazla insanların olduğu çalışma ortamları, bu nedenle de plazalarda daha fazla kendini gösterme, daha fazla çalışma eğer yöneticiyse daha fazla insanı yönetmekten dolayı takıntılar küçük ortamlara göre daha çok tetiklenebilir.

İş dünyasında en sık görülen takıntılar:

Başarı, para, kariyer, hiyerarşi, sosyal fobi takıntıları. Bu takıntılara sahip olan kişilerin temel özellikleri ise şöyle:

- Esnek olmamak, sürekli kontrollü olmak, inatçı olmak.

- Diğer insanlarla çok fazla yakınlık kuramamak.

- Kurallara, listelere, çok küçük ayrıntılara takılı kalmak.

- İşe çok bağlı, çok itinalı, dikkatli, vesveseli olmak.

Kaynak: İŞ'te İnsan
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst