Öksürüğe karşı ballı zencefil
International Hospital’dan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, çocukların sağlıklı büyümelerini sağlayacak bitkisel destekleyiciler hakkında bilgi vermeye devam ediyor.
“Bitkisel destekleyicilerin mutlaka doktor tavsiyesiyle alınması gerekiyor. Bağışıklık sistemi kuvvetli çocuklara bu tür takviyelerin verilmesiyse önerilmiyor. Burada amaç, zayıf bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek. Özellikle son yıllarda Orta Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bitkisel destekleyicilerin kullanımında büyük artış yaşanıyor.
Bitkisel ürünlerin sürekli kullanılması, etkilerini azaltıyor. Bu nedenle de dönem dönem bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Ayrıca her enfeksiyon durumunda da çocuğa müdahale etmemek gerekiyor. Çocukların hasta olması da sağlıklı şekilde büyümelerine destek oluyor.
Soğuk algınlığı için
Afrika sardunyası; akut bronşit, sinüzit ve soğuk algınlığında etkili. Avrupa’da, özellikle de Almanya’da yıllardır bu bitkinin ekstresinden elde edilen damla kullanılıyor. Afrika yerlilerinden Zulu kabilesinin dilinde ‘kötü öksürük’ anlamına gelen etken madde ‘umckaloabo’, yukarıdaki hastalıklara iyi geliyor. Afrika sardunyasının hastalığın vücuda girmesinin ardından en geç 48 saat içinde alınması gerekiyor. Bu dönemde içildiğinde virüsün çoğalmasını engelliyor. En az bir hafta boyunca kullanılması gereken bitki, üst üste görülen enfeksiyon durumlarında iki aya kadar alınabiliyor. Afrika sardunyasının doktor kontrolünün dışında kullanılması, alerjik reaksiyonlara ve kanamalara neden olabiliyor.
Vücudun su ihtiyacına karşı
Tarçın, ıhlamur ve elma kabuğu çayı, vücudun su ihtiyacını karşılıyor. Çocukta herhangi bir alerji durumu söz konusu değilse günde üç fincana kadar ıhlamur içmesinde herhangi bir sakınca bulunmuyor.
İdrar yolu temizliğinde
Yaban mersini ve limon, idrar yolu enfeksiyonlarında temizleyici rol oynuyor. Özellikle havuz dönemleri ve uzun süre idrarın tutulmasını gerektiren seyahat sırasında çocuklara günde bir avuç yaban mersini verebilirsiniz. Bunun yanı sıra C vitamini de idrar yolu enfeksiyonlarında etkili. Bir adet limonun suyla karıştırılarak içilmesi enfeksiyonun atılmasında etkili olabiliyor. Mide ve bağırsak enfeksiyonlarındaysa doktor tarafından önerilen tedavinin yanı sıra elma ve havuç suyu, muz, yoğurt ve peynir altı suyu gibi gıdalar da fayda sağlıyor.
Öksürük kurutucular
Zencefil, zerdeçal, karaturp, soğan ve bal, öksürüğü gideriyor. Bir adet karaturp ya da kuru soğanın içini oyup bal koyun. Bu şekilde bir gece bekletin. Sonrasında bu balı çocuğunuza verin. Ya da öksüren çocuğunuza bir çay kaşığı zerdeçal ve bir çay kaşığı zencefili balla karıştırıp verebilirsiniz. Tabii ki her iki yöntem öncesinde de bir hekime görünülmesi ve hastalığın sebebinin ortaya çıkartılması gerekiyor.
C vitamini deposu
Çocuğun bağışıklık sisteminin kuvvetli olması için öncelikle iyi beslenmesi ve aldığı gıdalarla vitamin ihtiyacını karşılaması gerekiyor. Yapılan en büyük yanlışlardan biri, C vitaminin çocuk hastalandığında verilmesi. Halbuki bu dönemde alınan C vitaminin herhangi bir iyileştirici etkisi yok. Günde bir adet portakal, çocukların C vitamini ihtiyacını karşılıyor ve ekstra bir takviye almasına gerek duyulmaz. Ayrıca yeşil sebzeler, kivi ve maydanozda C vitamini bakımından zengin.”
Milliyet