Onlar seçiyor biz okuyoruz

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.117
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
696097500985.jpg

Onlar seçiyor biz okuyoruz

Türkiye'deki en büyük yayınevlerini yöneten altı kadın, Türk okuyucusuyla buluşturacakları kitapları nasıl seçtiklerini, dünyada yükselen trendleri ve kitap piyasasındaki son durumu Yeni Aktüel dergisine anlattı...

DENİZ YÜCE BAŞARIR Doğan Kitap Yayın Direktörü
TWITTER'DAN KİTAP BULUYORUM
Basacağımız kitapları seçerken, köklü bir yayınevi olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Kitaplarımız sıkı bir editoryal çalışmadan geçiyor. Yeni yazarlardan çok fazla dosya akışı oluyor. Hepsini okutuyoruz, dışarıdan okutmanlarla da çalışıyoruz. Her yıl üç dört yeni yazar katıyoruz yayın programımıza...

GÖRSEL GÜÇ
Basacağımız yabancı kitaplara gelince; bunun için de fuarlarda takip yaptığımız gibi sosyal medyayı da kullanıyorum. Twitter'dan bile birçok yeni kitap bulabiliyorum artık. Örneğin biri yabancı bir kitap okumuş ve Twitter'dan çok beğendiğini paylaşıyor, bu şekilde de yeni kitaplar bulabiliyorum... Polisiye bizim en çok sattığımız alanlardan biri. Günümüz görsel bir çağ. Sinematografik olan romanlar daha çok okunuyor.

ILGIN SÖNMEZ Artemis Yayınları Yayın Koordinatörü
"FİLMİ YAPILIR MI?" DİYE DÜŞÜNÜYORUM
Artemis'te yayıncılık mottomuz en başından beri eğlenmek ve eğlendirmek. Tiyatro ve edebiyat eğitimliyim ve 2004'te Artemis bana teslim edildiğinde düşünmeye başladım. Edebiyat basacağımız bir yer değildi benden beklenen... "O zaman..." dedim, "Yapılacak tek şey; kaliteli zaman geçirtip, eğlenceye odaklanmak." Bunun süper bir şey olduğunu hemen keşfettim. Bir kere ahkâm kesmeyen bir içerikle, okura istediğin her şeyi söyleyebilirsin. Hatta bu şekilde dünyayı değiştirmek bile mümkün! Koleksiyonumuza kitap seçerken, öncelikle sinematografik olup olmadığına, görselliğinin gücüne bakarım. Hikâye gözümüzün önünde canlanıyor mu, filme çekilse olur mu diye mesela... Ve bastığımız pek çok kitap film ya da dizi olmuştur. Bir de okurların amazon. com'daki yorumlarını çok ciddiye alırım.

İLKNUR ÖZDEMİR Kırmızı Kedi Yayınevi Yayın Yönetmeni
AZ SATSIN AMA İYİ KİTAP OLSUN
Kırmızı Kedi, inceleme-araştırma, tarih, anı, siyaset ve popüler bilim kitaplarındaki eksikliği gidermek için kurulmuş bir yayınevi. Bu tür kitaplar çok okunan kitaplar değil, o yüzden de her yayınevi basmıyor. Ancak idealist yayınevleri bu tür kitapları basıyor. Örneğin; bastığımız kitaplar arasında 'Sabetayist Ermişler', 'Mozart ve Naziler' gibi kitaplar var. Bu tür kitapları Türkiye'de kaç kişi okur ki? Ama olsun, biz bu kitapların Türkçe'si de olmalı ve arayan bulmalı diye düşünerek çalışıyoruz. İlla ki kâr gayesi gütmüyoruz, az satsın ama iyi kitap olsun diyoruz.

TÜLAY GÜRGEN Yapı Kredi K.S. Yayıncılık Genel Müdürü
ASLINDA KÜLTÜR ELÇİLİĞİ YAPIYORUZ
İşimizi, Türkiye'deki kültür ve sanat yaşamını ulusal ve uluslararası düzeyde zenginleştirmek olarak görüyoruz. Sanatseverleri çağdaş ve nitelikli sanat olaylarıyla buluşturup, kültür ve sanat dünyasını daha yaygın bir çevreye doğru genişletiyoruz. Bizim bir yayıncılık, bir de sergi tarafımız var. Bu ikisinin birbirinden beslenmesini sağlıyoruz. Her sergimizin mutlaka bir kitabı da oluyor. Plastik sanatlarla veya arkeolojiyle ilgili bir serginin, sergi kataloğu ötesinde bir de kitabını basıyoruz. Batı'da birçok kütüphaneye bizim bu kitaplarımız giriyor. Bu bir tür kültür elçiliği aslında... Edebi yayıncılık tarafına gelince, kitabın çok satıp satmayacağına bakmaksızın, Türk kültür ve edebiyatına katkı sağlayacak, Türk okurunun okumazsa eksik kalacağı her şeyi basmaya çalışıyoruz. Yabancı kitapların en düzgün çevirilerini yapıyoruz.

MELTEM ERKMEN Epsilon Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni
OKURLAR GERÇEK AŞKA İNANMIYOR
Dünyada kişisel gelişim, spiritüel kitaplara ve dini yayınlara döndü. Özellikle ABD'de Hıristiyanlıkla ilgili çok fazla spiritüel kitap basılıyor. Bizim de kişisel gelişim alanında okuyucuya sunabileceğimiz kitap sayısı azaldı. Biz de çocuk yayıncılığına ağırlık vermeye başladık. Gerçek dünya sıkıcı ve gerçek hayatta mutsuzluk var, bu yüzden fantastik yayınlar her yaş kitlesi tarafından daha çok okunur oldu. Bu dünyada aradığını bulamayanlar başka dünyalara açılmak istiyor. İnsanlar artık gerçek aşka inanmıyor ama genç kızlar ancak böyle hikâyelerde aşkı bulabileceklerini düşünüyor.

EMİNE EROĞLU Timaş Yayın Genel Yayın Yönetmeni
YENİ YAZARLARI KEŞFEDİYORUZ
Biz yayın politikası olarak, yerli kitaba öncelik veriyoruz. Eğer bu topraklarda yazılabilecek bir kitapsa, bizim yazarlarımızın yazmasını tercih ederiz. Ancak tarih ve psikoloji gibi alanlarda; burada söylenmemiş sözler, farklı bakış açıları varsa çeviri yapmayı tercih ediyoruz. Yazarı merkeze alan bir yayıncılık anlayışı benimsiyoruz. Dünyadaki bestseller listelerini takip ederek yayıncı olamazsınız; ancak bir pazarlamacı olabilirsiniz. İşimiz, henüz doğmamışken bir yazarı keşfetmeyi de kapsıyor.

Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst