Kristen Stewart
Daimi Üye
Çocuk sahibi olduktan sonra eşleri en rahatsız eden konu, sağlıklı bir cinsel ilişki sürdürmeye çalışırken çocuklarına yakalanmadan bunu nasıl başarabilecekleridir.
Özellikle küçük çocuklarıyla aynı odayı paylaşan ebeveynler açısından durum, ciddi zorluklar ve tehlikeler içerir.
Çocuklarda, 3–6 yaşlar arasında, gelişimlerinin doğal bir süreci olarak cinsel sorular ve merak başlar. Öncelikle kendi cinselliklerinin farkına varırlar. Ardından, karşı cinse yönelen ilgileri sonucunda aralarındaki farkı ayırt etmeye çalışırlar. Özgür Bilge Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Serap Duygulu: “Bu süreçte, çocuğunuzun anlayabileceği yanıtlarla ona mutlaka doğru bilgiler vermeniz gerekir. Maalesef cinselliğin hala bir tabu olarak görüldüğü, konuşulmadığı ve hatta ayıp sayıldığı ülkemizde, çocuklarımızın öğrendiği cinsel bilgilerin ne derecede sağlıklı ve doğru olduğu tartışılır. Oysa bilinçli bir ebeveyn olmak, çocukların sorularına doğru ve tutarlı yanıtlar verebilmeyi gerektirir.” diyor ve eşinizle aranızda cinsel konuları konuşmanızı, ayıp ya da yasak kavramlarının arkasına sığınmamanızı öneriyor.
Cinsel eğitim ya da cinsellikle ilgili konuların hemen hemen birçok ülkede ve toplumda sıkıntılar yarattığı bilinir. Çocuk yetiştiren her aile, cinsellikle ilgili çocuklarından gelecek her türlü soruya hazırlıklı olmak zorundadır ve bunun için de önce kendilerinin sağlıklı bir bilgi birikimi olması gerekir.
Çocuğunuzun soracağı cinsellikle ilgili bütün bu sorular zaten sizi zor duruma düşürür ama asıl problem, çocuğunuzun, eşinizle yaşadığınız cinsel ilişkiye tanık olmasıdır. Aileler genellikle küçük yaştaki çocuklarıyla yatak odalarını paylaşmakta bir sakınca görmezler ancak çocukların her zaman uyumadığını ve bir ilişki sırasında uyanık olabileceğini bilmek gerekir. Ayrıca bu tanıklığı yaşayan çocuk sayısının da yüksek olduğu unutulmamalıdır. Böyle bir tanıklık ciddi sorunlara yol açar ve travmatik sonuçlar doğurabilir.
Yakalanmak
Ebeveynlerin içine düşebileceği en zor durumlardan biri de budur; yakalanmak. Cinsel beraberlikleri sırasında çocuklarına yakalanan anne babaların sayısı, tahmin edilenden çok daha fazladır. Çocuk, gördüğü manzara karşısında kendi yaşıyla doğru orantılı olarak bir takım yargılara varacaktır. Gördüğü manzara ve ilişkinin ne kadarını gördüğü çok önemlidir. Çocuk, özellikle de yaşı küçükse, ilk olarak düşündüğü şey anne ve babasının arasında bir şiddet yaşandığı yönündedir ki bundan ciddi olarak etkilenir. Özellikle ailede, cinsellik rahat konuşulan bir konu değilse ve bu konuda çocuk, sorularına sağlıklı yanıtlar alamamışsa, karşı karşıya kaldığı durum onda sarsıcı bir etki yaratır.
Yakalanmak derken, öpüşürken yakalanmak ya da çocuğunuzun sizi çıplak halde görmesi anlamında bir durumdan söz etmiyoruz; çünkü bunlar korkulacak şeyler değildir. Öncelikle öpüşmek, çok erotik bir içerik taşımadığı sürece, sizi öpüşürken görmesinin, çocuğunuz açısından hiçbir sakıncası yoktur. Hatta anne ve babasının arasındaki sevgiyi hissetmesi bakımından yararları olduğu düşünülür. Çıplaklık ise doğaldır ancak çocuğunuzun görebileceği biçimde, özellikle çıplak dolaşmanızı da önermiyoruz. Küçük bir çocuk, kendi bedeni ile bir yetişkin bedeni arasındaki farkları anlayacak yaşta değildir. Kafasındaki sorulara kendi kendine yanıt bulamayacak ve farkın nedenini açıklamanızı isteyecektir. Vereceğiniz yanıtlar, yaşının üstünde bilgiler içerdiğinden kafası karışabilir, gereksiz ve ayrıntılı açıklamalar, çocuğunuzun bocalamasına sebep olur. Bu nedenle çocuğunuzun önünde çıplak dolaşmanız başka, çocuğunuzun sizi tesadüfen çıplak görmesi başka şeydir. Çıplak olarak yakalanmanız, anlık bir durumdur ve böyle bir durumda çocuğunuza farklı açıklamalar yapabilirsiniz:
• Terlediğinizi ve soyunduğunuzu söyleyebilirsiniz.
• Kıyafetinizi değiştirmek üzere olduğunuzu anlatabilirsiniz.
• Banyo yapmak için soyunduğunuzu ifade edebilirsiniz.
Nasıl Davranmalısınız?
Cinsel beraberlik sırasında çocuğunuza yakalandıysanız, bunun açıklamasını yapmak zorunda kalacağınızı bilmeniz gerekir. Yapılacak açıklamada;
• Çocuğun yaşı,
• Tanık olduğu ilişkinin boyutu,
• Çocuğun tepkileri,
• Cinsellik hakkında çocuğun daha önceki bilgileri,
• Sizin o anki tavrınız,
belirleyici faktörlerdir. Eğer siz, o ana kadar çocuğunuzun cinsel konularda sorduğu sorulara doğru yanıtlar vermemişseniz ya da sorularını geçiştirmişseniz, burada yaptığınız açıklamalar da yeterli olmayacaktır.
Yapacağınız açıklama, çocuğun gördüklerini kapsamalıdır. Eğer ciddi anlamda bir tanıklık yoksa sadece gördüğü ana kadar olanlara bir açıklama yapmak, durumu daha çabuk atlatmanızı sağlar. Ayrıca gereksiz bilgiler vererek çocuğun kafasını daha fazla karıştırmamış olursunuz. Burada en önemli şey, çocuğunuzun yaşı ve sahip olduğu cinsel bilgidir. Üç yaş ve üç yaşın altındaki çocuklar, gördüklerini çok iyi kavrayamazlar ve önemsemeyebilirler. Böyle bir durumda eğer çocuk soru sormuyor ve endişeli görünmüyorsa konuyu hiç açmamak daha doğru olur. Yaşı daha büyük çocuklarda ise, çocuk sorsa da sormasa da açıklama yapmak gerekir; çünkü çocuk için durum tam anlamıyla bir şiddet görüntüsüdür. Ebeveynlerinin birbirlerine saldırdıklarını ve zarar vereceklerini düşünebilir. Konuyu çocuğun açmasını beklemek anlamsızdır. Çocuk muhtemelen tanık olduğu andan ve olaydan korkmuştur. Bu nedenle soru sormak bile istemeyebilir. Soru sormuyor diye olayı geçiştirmeniz büyük hata olur. Soru sormaması, olayı yorumlamadığı ya da anlamadığı anl***** gelmez, iç dünyasında, size karşı bir güvensizlik geliştirebilir; ciddi olarak kızgınlık ve öfke duyabilir. Bu konudaki endişelerini gidermezseniz, yani çocuğunuzun neyi ne kadar gördüğünü doğru saptayıp, onu gerekli açıklamalarla rahatlatmazsanız, ileri yaşlarda bazı davranış problemleri yaşamasına yol açabilirsiniz.
Açıklama yaparken takındığınız tavır çok önemlidir. Karşısında panik halinde bir anne baba görmek çocuğunuz üzerinde olumsuz etki bırakır. Yakalanmış olsanız da, onunla konuşurken davranışlarınız, sakin ve telaşsız olmalıdır. Ses tonunuz bile önemli bir fark yaratır. Suçluluk duygusuyla ya da yanlış bir şey yaparken yakalanmış bir tavırla konuşmanız, çocuğunuza yapacağınız açıklama ne olursa olsun inandırıcılıktan uzak olacaktır. Bu nedenle, önce çocuğunuzu dinlemeniz ve onun soru sormasını beklemeniz daha yararlı olur. Sizi ilişki sırasında gördüğünden eminseniz ama o, bu konu hakkında soru sormuyorsa; sakin, tutarlı ve ayrıntılara çok girmeden gerekli açıklamaları yapmak zorundasınız.
Nasıl Bir Açıklama Yapılmalıdır?
Ebeveynlerin bu en özel anlarında çocuklarına yakalanmaları hem çocuk hem de anne- baba için çok rahatsız edici bir durumdur. Küçük yaştaki çocuklar, durumun çok farkında olmayabilirler ama büyük yaştaki çocuklar için mutlaka açıklama yapmak gerekir. Böyle bir durumda çocuğunuza;
• Birlikte uyuduğunuzu,
• Birbirinize sarılıp yattığınızı,
• Birbirinizi kucaklayıp öptüğünüzü,
• Bazen soyunarak yatmak istediğinizi ve bu şekilde kucaklaşarak uyuyabileceğinizi,
• Ancak bunu sadece anne ve babaların yapabileceğini anlatabilirsiniz.
Bütün açıklamalarınıza rağmen çocuğunuz size kızabilir, öfkelenebilir ki bunlar, böyle bir görüntüye tanık olan çocuk açısından son derece doğal tepkilerdir. Bu durumda olayı bir süreliğine soğumaya bırakmanız ama çocuğunuzu çok dikkatle izlemeniz gerekir. Aradan geçen süreye rağmen durum normale dönmüyor ve çocuk size karşı tavır alıyorsa, hala öfke duygusu geçmemişse, mutlaka uzmanlardan yardım almak zorundasınız.
Aslında çocuğunuzu ve verebileceği tepkileri en iyi siz bilirsiniz. Böyle bir yakalanma olayında belki de en doğrusu çocuğunuzla bir uzmanın konuşması olabilir; çünkü bir uzman, çocuğunuzun gördükleriyle, yaşadığı şokun boyutunu, içine düştüğü duygu durumunu ve size karşı hissettiklerini saptayarak doğru yönlendirmelerde bulunacaktır. Artık hiçbir şekilde yaşanan olayı değiştirme şansınız olmadığından, bundan sonrasını düzeltmek önemlidir. Kalıcı hasarlara yol açmaması bakımından böyle bir profesyonel yardım almak daha doğru ve sağlıklı olur.
Öpüşürken Yakalanmak
Öpüşürken yakalanmak, sanıldığının aksine korkutucu bir durum değildir. Hatta çocukların, anne ve babaları arasındaki masum öpüşmelere tanık olmaları olumludur. Birbirini seven, kucaklayan, birbirine dokunan bir ailede, çocuklar daha sağlıklı yetişirler. Öpüşmenin ayıp bir şey olduğu duygusu verilerek yetiştirilen bir çocuk, kendi cinselliğiyle ilgili olarak da sorunlar yaşayabilir. Çocuğunuzu öpmek ne kadar normal ve doğalsa, eşinizle birbirinizi öpmeniz de o kadar doğaldır. Bu konuda koyacağınız yasaklar ya da durumu, ayıp ve utanılacak bir davranış gibi görmeniz, ilerde kendi cinselliğini fark etmeye başlayan çocuğunuzda suçluluk duygularına yol açabilir. İnsan biyolojisi; hayatta kalma güdüleri, yeme- içme ihtiyaçları, korunma ve güven duygusu ile cinsel aktiviteyi de kapsayan bir bütündür. İnsan soyunun devamı için cinsellik, en önemli güdüdür. Bir çocuk yetiştirirken bu önemli ihtiyacı göz ardı edemeyiz. Yaşına ve algılama düzeyine uygun bilgilerle donatılan çocuk, zaman içinde kendi cinsel kimliğini de sağlıklı olarak oluşturur ve yaşı büyüdükçe anne babasının kendi cinsel hayatları olduğunun bilincine varır.
Çocuğun Hissettikleri
Çocuklar bir cinsel beraberliğe şahit olduklarında durum her zaman olumsuzdur. Özellikle küçük yaştaki çocuklar, gördükleri ilişkiyi doğal olarak anlamlandıramadıkları için yanlış yargılara varacaklardır. En hafif ifadeyle anne ve babasının birbirine kötü davrandıklarını düşünebilir. Gördüklerini anlayabilecek yaştaysa, kızgınlık, öfke ve şok, yaşayacağı ilk duygulardır.
Çocuğunuz kızgınlığını hemen ifade edebilir ya da suskunlaşabilir. Her iki halde de güvensizlik hisseder. Size olan güvenini yitirmesi söz konusu olursa, bunu telafi edebilmek çok zordur. Anne ve baba olarak inandığı, güvendiği ve hayranlık duyduğu insanların yanlış, hatta kötü şeyler yaptığını düşünmek, her çocuk için yaralayıcı sonuçlar doğurur. Açıklamalarınız bu nedenle çok önemlidir.
Alınabilecek Önlemler
Cinsel beraberlik sırasında çocuğunuza yakalanmamak için daha en başından doğru önlemler almanız gerekir.
• Çocuğunuzun mutlaka ayrı odada yatmasını sağlayarak,
• Küçük yaşlardan itibaren yatak odanıza girmemesi gerektiğini öğreterek,
• Önce onun mahremiyetine saygı göstererek,
• Cinsellikle ilgili soru sormaya başladığı ilk andan itibaren ona, yaşına uygun bir şekilde doğru bilgiler vererek,
• Çocuğunuzun yanında ve gereksiz yere cinsel konuları konuşmayarak,
• Sorduğu soruları, “ayıp ya da yasak’ karşılığıyla geçiştirmeye çalışmayarak ilk önlemleri alabilirsiniz.
Çocukların her zaman meraklı olabilecekleri unutulmamalıdır. Küçük ya da büyük bütün çocuklar açısından anne ve babasının cinsel hayatına tanık olmak hoş olmayan bir durumdur ve maalesef çocuklar bu tanıklıktan çok etkilenirler. Yaşanan olayı önemsemezseniz, olumsuz pek çok duyguyla birlikte, kalıcı psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.
Çocuklar, çok küçükken bile onlara bazı kuralları öğretmek, olası sorunları ortaya çıkmadan yok edecektir:
• Anne babanın odasına izin almadan girmemek,
• Tuvalette ya da banyoda birisi varken girmemek,
• Giyinirken veya soyunurken insanları rahatsız etmemek, onları izlememek,
• Kendi vücuduna, başkalarının dokunmasına izin vermemek. Burada sadece anne babanın, yardım amaçlı dokunmalarını iyi ayırt etmesi gerekir. Bunun tanımı doğru yapılmalı, mesaj doğru verilmelidir.
Bu tip kurallar çocuğun kendi sınırlarını çizmesini sağladığı gibi başkalarının sınırlarına da saygı göstermesini öğretir ancak yine de en iyi önlem, böyle olumsuzluklar öncesinde, çok dikkat ederek alınabilir. Anne baba olmak, ciddi bir sorumluluktur ve bu sorumluluk gereği davranışlarınıza, özel hayatınıza ve çocuklarınızla olan ilişkilerinize azami ölçüde dikkat göstermek zorundasınız.
Özellikle küçük çocuklarıyla aynı odayı paylaşan ebeveynler açısından durum, ciddi zorluklar ve tehlikeler içerir.
Çocuklarda, 3–6 yaşlar arasında, gelişimlerinin doğal bir süreci olarak cinsel sorular ve merak başlar. Öncelikle kendi cinselliklerinin farkına varırlar. Ardından, karşı cinse yönelen ilgileri sonucunda aralarındaki farkı ayırt etmeye çalışırlar. Özgür Bilge Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Serap Duygulu: “Bu süreçte, çocuğunuzun anlayabileceği yanıtlarla ona mutlaka doğru bilgiler vermeniz gerekir. Maalesef cinselliğin hala bir tabu olarak görüldüğü, konuşulmadığı ve hatta ayıp sayıldığı ülkemizde, çocuklarımızın öğrendiği cinsel bilgilerin ne derecede sağlıklı ve doğru olduğu tartışılır. Oysa bilinçli bir ebeveyn olmak, çocukların sorularına doğru ve tutarlı yanıtlar verebilmeyi gerektirir.” diyor ve eşinizle aranızda cinsel konuları konuşmanızı, ayıp ya da yasak kavramlarının arkasına sığınmamanızı öneriyor.
Cinsel eğitim ya da cinsellikle ilgili konuların hemen hemen birçok ülkede ve toplumda sıkıntılar yarattığı bilinir. Çocuk yetiştiren her aile, cinsellikle ilgili çocuklarından gelecek her türlü soruya hazırlıklı olmak zorundadır ve bunun için de önce kendilerinin sağlıklı bir bilgi birikimi olması gerekir.
Çocuğunuzun soracağı cinsellikle ilgili bütün bu sorular zaten sizi zor duruma düşürür ama asıl problem, çocuğunuzun, eşinizle yaşadığınız cinsel ilişkiye tanık olmasıdır. Aileler genellikle küçük yaştaki çocuklarıyla yatak odalarını paylaşmakta bir sakınca görmezler ancak çocukların her zaman uyumadığını ve bir ilişki sırasında uyanık olabileceğini bilmek gerekir. Ayrıca bu tanıklığı yaşayan çocuk sayısının da yüksek olduğu unutulmamalıdır. Böyle bir tanıklık ciddi sorunlara yol açar ve travmatik sonuçlar doğurabilir.
Yakalanmak
Ebeveynlerin içine düşebileceği en zor durumlardan biri de budur; yakalanmak. Cinsel beraberlikleri sırasında çocuklarına yakalanan anne babaların sayısı, tahmin edilenden çok daha fazladır. Çocuk, gördüğü manzara karşısında kendi yaşıyla doğru orantılı olarak bir takım yargılara varacaktır. Gördüğü manzara ve ilişkinin ne kadarını gördüğü çok önemlidir. Çocuk, özellikle de yaşı küçükse, ilk olarak düşündüğü şey anne ve babasının arasında bir şiddet yaşandığı yönündedir ki bundan ciddi olarak etkilenir. Özellikle ailede, cinsellik rahat konuşulan bir konu değilse ve bu konuda çocuk, sorularına sağlıklı yanıtlar alamamışsa, karşı karşıya kaldığı durum onda sarsıcı bir etki yaratır.
Yakalanmak derken, öpüşürken yakalanmak ya da çocuğunuzun sizi çıplak halde görmesi anlamında bir durumdan söz etmiyoruz; çünkü bunlar korkulacak şeyler değildir. Öncelikle öpüşmek, çok erotik bir içerik taşımadığı sürece, sizi öpüşürken görmesinin, çocuğunuz açısından hiçbir sakıncası yoktur. Hatta anne ve babasının arasındaki sevgiyi hissetmesi bakımından yararları olduğu düşünülür. Çıplaklık ise doğaldır ancak çocuğunuzun görebileceği biçimde, özellikle çıplak dolaşmanızı da önermiyoruz. Küçük bir çocuk, kendi bedeni ile bir yetişkin bedeni arasındaki farkları anlayacak yaşta değildir. Kafasındaki sorulara kendi kendine yanıt bulamayacak ve farkın nedenini açıklamanızı isteyecektir. Vereceğiniz yanıtlar, yaşının üstünde bilgiler içerdiğinden kafası karışabilir, gereksiz ve ayrıntılı açıklamalar, çocuğunuzun bocalamasına sebep olur. Bu nedenle çocuğunuzun önünde çıplak dolaşmanız başka, çocuğunuzun sizi tesadüfen çıplak görmesi başka şeydir. Çıplak olarak yakalanmanız, anlık bir durumdur ve böyle bir durumda çocuğunuza farklı açıklamalar yapabilirsiniz:
• Terlediğinizi ve soyunduğunuzu söyleyebilirsiniz.
• Kıyafetinizi değiştirmek üzere olduğunuzu anlatabilirsiniz.
• Banyo yapmak için soyunduğunuzu ifade edebilirsiniz.
Nasıl Davranmalısınız?
Cinsel beraberlik sırasında çocuğunuza yakalandıysanız, bunun açıklamasını yapmak zorunda kalacağınızı bilmeniz gerekir. Yapılacak açıklamada;
• Çocuğun yaşı,
• Tanık olduğu ilişkinin boyutu,
• Çocuğun tepkileri,
• Cinsellik hakkında çocuğun daha önceki bilgileri,
• Sizin o anki tavrınız,
belirleyici faktörlerdir. Eğer siz, o ana kadar çocuğunuzun cinsel konularda sorduğu sorulara doğru yanıtlar vermemişseniz ya da sorularını geçiştirmişseniz, burada yaptığınız açıklamalar da yeterli olmayacaktır.
Yapacağınız açıklama, çocuğun gördüklerini kapsamalıdır. Eğer ciddi anlamda bir tanıklık yoksa sadece gördüğü ana kadar olanlara bir açıklama yapmak, durumu daha çabuk atlatmanızı sağlar. Ayrıca gereksiz bilgiler vererek çocuğun kafasını daha fazla karıştırmamış olursunuz. Burada en önemli şey, çocuğunuzun yaşı ve sahip olduğu cinsel bilgidir. Üç yaş ve üç yaşın altındaki çocuklar, gördüklerini çok iyi kavrayamazlar ve önemsemeyebilirler. Böyle bir durumda eğer çocuk soru sormuyor ve endişeli görünmüyorsa konuyu hiç açmamak daha doğru olur. Yaşı daha büyük çocuklarda ise, çocuk sorsa da sormasa da açıklama yapmak gerekir; çünkü çocuk için durum tam anlamıyla bir şiddet görüntüsüdür. Ebeveynlerinin birbirlerine saldırdıklarını ve zarar vereceklerini düşünebilir. Konuyu çocuğun açmasını beklemek anlamsızdır. Çocuk muhtemelen tanık olduğu andan ve olaydan korkmuştur. Bu nedenle soru sormak bile istemeyebilir. Soru sormuyor diye olayı geçiştirmeniz büyük hata olur. Soru sormaması, olayı yorumlamadığı ya da anlamadığı anl***** gelmez, iç dünyasında, size karşı bir güvensizlik geliştirebilir; ciddi olarak kızgınlık ve öfke duyabilir. Bu konudaki endişelerini gidermezseniz, yani çocuğunuzun neyi ne kadar gördüğünü doğru saptayıp, onu gerekli açıklamalarla rahatlatmazsanız, ileri yaşlarda bazı davranış problemleri yaşamasına yol açabilirsiniz.
Açıklama yaparken takındığınız tavır çok önemlidir. Karşısında panik halinde bir anne baba görmek çocuğunuz üzerinde olumsuz etki bırakır. Yakalanmış olsanız da, onunla konuşurken davranışlarınız, sakin ve telaşsız olmalıdır. Ses tonunuz bile önemli bir fark yaratır. Suçluluk duygusuyla ya da yanlış bir şey yaparken yakalanmış bir tavırla konuşmanız, çocuğunuza yapacağınız açıklama ne olursa olsun inandırıcılıktan uzak olacaktır. Bu nedenle, önce çocuğunuzu dinlemeniz ve onun soru sormasını beklemeniz daha yararlı olur. Sizi ilişki sırasında gördüğünden eminseniz ama o, bu konu hakkında soru sormuyorsa; sakin, tutarlı ve ayrıntılara çok girmeden gerekli açıklamaları yapmak zorundasınız.
Nasıl Bir Açıklama Yapılmalıdır?
Ebeveynlerin bu en özel anlarında çocuklarına yakalanmaları hem çocuk hem de anne- baba için çok rahatsız edici bir durumdur. Küçük yaştaki çocuklar, durumun çok farkında olmayabilirler ama büyük yaştaki çocuklar için mutlaka açıklama yapmak gerekir. Böyle bir durumda çocuğunuza;
• Birlikte uyuduğunuzu,
• Birbirinize sarılıp yattığınızı,
• Birbirinizi kucaklayıp öptüğünüzü,
• Bazen soyunarak yatmak istediğinizi ve bu şekilde kucaklaşarak uyuyabileceğinizi,
• Ancak bunu sadece anne ve babaların yapabileceğini anlatabilirsiniz.
Bütün açıklamalarınıza rağmen çocuğunuz size kızabilir, öfkelenebilir ki bunlar, böyle bir görüntüye tanık olan çocuk açısından son derece doğal tepkilerdir. Bu durumda olayı bir süreliğine soğumaya bırakmanız ama çocuğunuzu çok dikkatle izlemeniz gerekir. Aradan geçen süreye rağmen durum normale dönmüyor ve çocuk size karşı tavır alıyorsa, hala öfke duygusu geçmemişse, mutlaka uzmanlardan yardım almak zorundasınız.
Aslında çocuğunuzu ve verebileceği tepkileri en iyi siz bilirsiniz. Böyle bir yakalanma olayında belki de en doğrusu çocuğunuzla bir uzmanın konuşması olabilir; çünkü bir uzman, çocuğunuzun gördükleriyle, yaşadığı şokun boyutunu, içine düştüğü duygu durumunu ve size karşı hissettiklerini saptayarak doğru yönlendirmelerde bulunacaktır. Artık hiçbir şekilde yaşanan olayı değiştirme şansınız olmadığından, bundan sonrasını düzeltmek önemlidir. Kalıcı hasarlara yol açmaması bakımından böyle bir profesyonel yardım almak daha doğru ve sağlıklı olur.
Öpüşürken Yakalanmak
Öpüşürken yakalanmak, sanıldığının aksine korkutucu bir durum değildir. Hatta çocukların, anne ve babaları arasındaki masum öpüşmelere tanık olmaları olumludur. Birbirini seven, kucaklayan, birbirine dokunan bir ailede, çocuklar daha sağlıklı yetişirler. Öpüşmenin ayıp bir şey olduğu duygusu verilerek yetiştirilen bir çocuk, kendi cinselliğiyle ilgili olarak da sorunlar yaşayabilir. Çocuğunuzu öpmek ne kadar normal ve doğalsa, eşinizle birbirinizi öpmeniz de o kadar doğaldır. Bu konuda koyacağınız yasaklar ya da durumu, ayıp ve utanılacak bir davranış gibi görmeniz, ilerde kendi cinselliğini fark etmeye başlayan çocuğunuzda suçluluk duygularına yol açabilir. İnsan biyolojisi; hayatta kalma güdüleri, yeme- içme ihtiyaçları, korunma ve güven duygusu ile cinsel aktiviteyi de kapsayan bir bütündür. İnsan soyunun devamı için cinsellik, en önemli güdüdür. Bir çocuk yetiştirirken bu önemli ihtiyacı göz ardı edemeyiz. Yaşına ve algılama düzeyine uygun bilgilerle donatılan çocuk, zaman içinde kendi cinsel kimliğini de sağlıklı olarak oluşturur ve yaşı büyüdükçe anne babasının kendi cinsel hayatları olduğunun bilincine varır.
Çocuğun Hissettikleri
Çocuklar bir cinsel beraberliğe şahit olduklarında durum her zaman olumsuzdur. Özellikle küçük yaştaki çocuklar, gördükleri ilişkiyi doğal olarak anlamlandıramadıkları için yanlış yargılara varacaklardır. En hafif ifadeyle anne ve babasının birbirine kötü davrandıklarını düşünebilir. Gördüklerini anlayabilecek yaştaysa, kızgınlık, öfke ve şok, yaşayacağı ilk duygulardır.
Çocuğunuz kızgınlığını hemen ifade edebilir ya da suskunlaşabilir. Her iki halde de güvensizlik hisseder. Size olan güvenini yitirmesi söz konusu olursa, bunu telafi edebilmek çok zordur. Anne ve baba olarak inandığı, güvendiği ve hayranlık duyduğu insanların yanlış, hatta kötü şeyler yaptığını düşünmek, her çocuk için yaralayıcı sonuçlar doğurur. Açıklamalarınız bu nedenle çok önemlidir.
Alınabilecek Önlemler
Cinsel beraberlik sırasında çocuğunuza yakalanmamak için daha en başından doğru önlemler almanız gerekir.
• Çocuğunuzun mutlaka ayrı odada yatmasını sağlayarak,
• Küçük yaşlardan itibaren yatak odanıza girmemesi gerektiğini öğreterek,
• Önce onun mahremiyetine saygı göstererek,
• Cinsellikle ilgili soru sormaya başladığı ilk andan itibaren ona, yaşına uygun bir şekilde doğru bilgiler vererek,
• Çocuğunuzun yanında ve gereksiz yere cinsel konuları konuşmayarak,
• Sorduğu soruları, “ayıp ya da yasak’ karşılığıyla geçiştirmeye çalışmayarak ilk önlemleri alabilirsiniz.
Çocukların her zaman meraklı olabilecekleri unutulmamalıdır. Küçük ya da büyük bütün çocuklar açısından anne ve babasının cinsel hayatına tanık olmak hoş olmayan bir durumdur ve maalesef çocuklar bu tanıklıktan çok etkilenirler. Yaşanan olayı önemsemezseniz, olumsuz pek çok duyguyla birlikte, kalıcı psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.
Çocuklar, çok küçükken bile onlara bazı kuralları öğretmek, olası sorunları ortaya çıkmadan yok edecektir:
• Anne babanın odasına izin almadan girmemek,
• Tuvalette ya da banyoda birisi varken girmemek,
• Giyinirken veya soyunurken insanları rahatsız etmemek, onları izlememek,
• Kendi vücuduna, başkalarının dokunmasına izin vermemek. Burada sadece anne babanın, yardım amaçlı dokunmalarını iyi ayırt etmesi gerekir. Bunun tanımı doğru yapılmalı, mesaj doğru verilmelidir.
Bu tip kurallar çocuğun kendi sınırlarını çizmesini sağladığı gibi başkalarının sınırlarına da saygı göstermesini öğretir ancak yine de en iyi önlem, böyle olumsuzluklar öncesinde, çok dikkat ederek alınabilir. Anne baba olmak, ciddi bir sorumluluktur ve bu sorumluluk gereği davranışlarınıza, özel hayatınıza ve çocuklarınızla olan ilişkilerinize azami ölçüde dikkat göstermek zorundasınız.