Oruç tutarken her derde deva 6 içecek!
Yaz mevsimine denk gelen ramazan ayında, vücudumuzun en büyük ihtiyacı hiç şüphesiz ki içecekler oluyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle vücudumuz ter yoluyla aşırı sıvı, bunun sonucunda da başta sıvı olmak üzere sodyum, potasyum ve klor gibi birçok önemli mineral kaybediyor. Vücudumuzun susuz kalması sonucunda da kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunları, halsizlik, baş ağrısı, konsantrasyon bozuklukları ile kas krampları gibi hayat kalitemizi düşüren sorunlar gelişebiliyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven Avuk ramazan ayında sıvı gereksinmemizi karşılayabilecek olan içecekleri ve hangi sağlık sorununda hangi içecekleri tüketmeniz gerektiğini posta.com.tr'ye anlattı.
Taze naneli ayran
Ayran protein, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller ile B grubu vitaminleri kaynağı olsa da oruç tutarken en büyük faydasını içeriğindeki sindirim dostu probiyotik bakterilerden sağlıyor.
Probiyotikler, sindirim sistemini düzenleyip ishal, kabızlık ve şişkinlik sorunlarına çözüm olurken aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasına da katkı sağlayıp vücudu hastalıklardan koruyor.
Ayranın bir başka faydası ise terle kaybettiğimiz minerallerin yerine konmasını sağlamak. İftar sofralarında ayranı özellikle taze nane, fesleğen veya dereotu gibi yeşilliklerle birlikte tüketmeniz, iştahınızı azaltıp ihtiyacınızdan fazla yemenizin de önüne geçecektir.
Tarçınlı komposto
Ramazan ayında sıvı alımımızı artıracak olan içeceklerden bir diğeri de, mevsim meyveleriyle hazırlanan kompostolardır. Ayrıca gün içinde açlık nedeniyle düşen kan şekerinizin daha hızlı toparlanması için oruç açtıktan sonra evde hazırladığınız kompostoyu içebilirsiniz. Bu sayede kan şekeri düşmesi sonucu gelişen yorgunlukla da daha rahat başa çıkabilirsiniz. Yaz meyveleri şeker de içerdiği için kompostonuzu şekersiz olarak meyvenin kendi tadıyla tüketmeniz en faydalısı. Kompostolarınızı pişirirken içerisine ilave edeceğiniz tarçın, karanfil gibi tatlar hem hoş bir aroma verecek hem de tatlı yeme isteğinizin önüne geçecektir.
Tarif: Çilekli, tarçınlı komposto
1 kase çilek
2 parça kabuk tarçın
5 adet karanfil
2 litre su
Limonata
Limon, C vitamininden en zengin meyvelerden biri arasında yer alıyor. Ramazan ayında limonatanızda şeker yerine karpuz veya üzüm gibi şeker içeriği yüksek olan mevsim meyveleri kullanın. Üzerine de taze nane ekleyin.
İftar sofralarınızda adeta sağlıklı bir lezzet şöleni yaratacak olan meyveli limonata A, C vitaminleri, potasyum, posa ve antioksidan kaynağı olmakla birlikte gün boyu kaybettiğiniz sıvıyı karşılayacak.
Bitki çayları
Ramazan ayında beslenme düzenindeki değişiklikler nedeniyle görülen en önemli sağlık problemlerinin başında gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları geliyor. Bu durumlarda yemek sonrasında biberiye, rezene, anason, kimyon veya melisa gibi bitki çayları içmenizde fayda var.
Tarif: sindirim dostu bitki çayı
1'er çay kaşığı kadar rezene, melisa, anason, kimyon ve biberiyeyi, kaynatılmış sıcak su içerisine atın. Çaydanlığın kapağını kapatıp çayı 10 dakika demlendikten sonra için. Günde 2 bardak tüketebilirsiniz.
Taze meyveli süt
Süt ve meyve ile hazırlanmış karışım; protein, su, vitamin ve mineraller tarafından zengin, sağlıklı bir içecek seçimi olacaktır. Taze meyveli sütünüzü hem iftar sonrasında hem de sahurda tüketebilirsiniz. Ramazanda sahurda tüketeceğiniz taze meyveli sütler gün boyu tok kalmanıza yardımcı olacak. Sindirimi kolaylaştırıyor, kabızlıkta koruyucu oluyor.
Tarif: Meyveli smootie
1 orta boy dilim karpuz
½ orta boy şeftali
10 adet çilek (100 gr)
1 su bardağı (200 ml) yağsız süt
Kaynak : Posta
Yaz mevsimine denk gelen ramazan ayında, vücudumuzun en büyük ihtiyacı hiç şüphesiz ki içecekler oluyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle vücudumuz ter yoluyla aşırı sıvı, bunun sonucunda da başta sıvı olmak üzere sodyum, potasyum ve klor gibi birçok önemli mineral kaybediyor. Vücudumuzun susuz kalması sonucunda da kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunları, halsizlik, baş ağrısı, konsantrasyon bozuklukları ile kas krampları gibi hayat kalitemizi düşüren sorunlar gelişebiliyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven Avuk ramazan ayında sıvı gereksinmemizi karşılayabilecek olan içecekleri ve hangi sağlık sorununda hangi içecekleri tüketmeniz gerektiğini posta.com.tr'ye anlattı.
Taze naneli ayran
Ayran protein, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller ile B grubu vitaminleri kaynağı olsa da oruç tutarken en büyük faydasını içeriğindeki sindirim dostu probiyotik bakterilerden sağlıyor.
Probiyotikler, sindirim sistemini düzenleyip ishal, kabızlık ve şişkinlik sorunlarına çözüm olurken aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasına da katkı sağlayıp vücudu hastalıklardan koruyor.
Ayranın bir başka faydası ise terle kaybettiğimiz minerallerin yerine konmasını sağlamak. İftar sofralarında ayranı özellikle taze nane, fesleğen veya dereotu gibi yeşilliklerle birlikte tüketmeniz, iştahınızı azaltıp ihtiyacınızdan fazla yemenizin de önüne geçecektir.
Tarçınlı komposto
Ramazan ayında sıvı alımımızı artıracak olan içeceklerden bir diğeri de, mevsim meyveleriyle hazırlanan kompostolardır. Ayrıca gün içinde açlık nedeniyle düşen kan şekerinizin daha hızlı toparlanması için oruç açtıktan sonra evde hazırladığınız kompostoyu içebilirsiniz. Bu sayede kan şekeri düşmesi sonucu gelişen yorgunlukla da daha rahat başa çıkabilirsiniz. Yaz meyveleri şeker de içerdiği için kompostonuzu şekersiz olarak meyvenin kendi tadıyla tüketmeniz en faydalısı. Kompostolarınızı pişirirken içerisine ilave edeceğiniz tarçın, karanfil gibi tatlar hem hoş bir aroma verecek hem de tatlı yeme isteğinizin önüne geçecektir.
Tarif: Çilekli, tarçınlı komposto
1 kase çilek
2 parça kabuk tarçın
5 adet karanfil
2 litre su
Limonata
Limon, C vitamininden en zengin meyvelerden biri arasında yer alıyor. Ramazan ayında limonatanızda şeker yerine karpuz veya üzüm gibi şeker içeriği yüksek olan mevsim meyveleri kullanın. Üzerine de taze nane ekleyin.
İftar sofralarınızda adeta sağlıklı bir lezzet şöleni yaratacak olan meyveli limonata A, C vitaminleri, potasyum, posa ve antioksidan kaynağı olmakla birlikte gün boyu kaybettiğiniz sıvıyı karşılayacak.
Bitki çayları
Ramazan ayında beslenme düzenindeki değişiklikler nedeniyle görülen en önemli sağlık problemlerinin başında gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları geliyor. Bu durumlarda yemek sonrasında biberiye, rezene, anason, kimyon veya melisa gibi bitki çayları içmenizde fayda var.
Tarif: sindirim dostu bitki çayı
1'er çay kaşığı kadar rezene, melisa, anason, kimyon ve biberiyeyi, kaynatılmış sıcak su içerisine atın. Çaydanlığın kapağını kapatıp çayı 10 dakika demlendikten sonra için. Günde 2 bardak tüketebilirsiniz.
Taze meyveli süt
Süt ve meyve ile hazırlanmış karışım; protein, su, vitamin ve mineraller tarafından zengin, sağlıklı bir içecek seçimi olacaktır. Taze meyveli sütünüzü hem iftar sonrasında hem de sahurda tüketebilirsiniz. Ramazanda sahurda tüketeceğiniz taze meyveli sütler gün boyu tok kalmanıza yardımcı olacak. Sindirimi kolaylaştırıyor, kabızlıkta koruyucu oluyor.
Tarif: Meyveli smootie
1 orta boy dilim karpuz
½ orta boy şeftali
10 adet çilek (100 gr)
1 su bardağı (200 ml) yağsız süt
Kaynak : Posta