Parfüm kelimesi Latince ‘’per fumu’’ deyiminden gelir , anlamı ise duman içinden demektir.
Geleneksel olarak parfüm, kokuyu uzun süre koruyan sabitleyicilerin ilave edildiği baharatlar, bitkiler, çiçekler, otlar, yapraklar ve odunlardan elde edilen doğal esans yağlarının bir harmanıdır.
Modern parfümler ise mümkün olan en az miktardaki yüksek dereceli alkollerde seyreltilmiş olan değişik sentetik bileşenleri içeren, kokulu malzemelerin yoğun esanslarıdır.
Daha lüks kokular, sentetik bileşenlere göre daha yüksek oranlarda doğal malzemelere sahiptirler.Kokulu malzemelerin doğru harmanlanmasına ek olarak, saf bir koku uygun bir ortamda filtre edilmeli ve olgunlaştırılmalıdır.Cilt üzerinde kullanmak için de emniyetli olmalıdır.
Parfüm, tanım olarak kokulu esans yağları, aromatik karışımlar ve çeşitli kimyasal maddelerden elde edilen, insan vücudu, çeşitli nesneler ve ortamlara güzel koku vermek amacıyla kullanılan karışımların genel adıdır. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde parfüm kelimesi “güzel koku” ve “şişelenmiş güzel koku” olarak tanımlanmıştır.
Parfüm içerisinde yer alan inceltici, çözücü maddeler ile kokulu yağ oranı parfümün “esans”, “eau de parfum”, “eau de toilette” ve “eau de cologne” olarak ayrılmış olan sınıfını belirler.
Parfüm, kozmetik endüstrisinde en büyük rekabetin ve prestij savaşlarının yaşandığı alanlardan biridir. Gizli formülleri, büyük ar-ge laboratuarları, ünlü isimlerin yer aldığı reklam kampanyaları, özel tasarımlı şişeleri ve çok yüksek rakamlara çıkabilen ürün fiyatları ile kozmetik sektörü içerisinde ayrı bir yere sahiptir.
Bitkiler çiçeklerinden köküne kadar kadar tüm bölümleriyle koku malzemelerinin ana maddesini oluşturur. Yalnız, dünya piyasasındaki yüksek fiyatlar sayesinde (bir kilo gülyağı bugün onbin dolardan fazla) günümüzde parfümler salt doğal maddelerden oluşmuyor.
Günümüz parfümlerini doğa ve kimyanın melezi ifadesiyle tanımlayan uzmanlar parfümü oluşturan bitki ve özleri şöyle özetliyor:
Yaprak ve saplar: Kekik, okaliptüs, ıtır çiçeği,tefarik, lavanta, biberiye, nane, defne.
Çiçekler: Gül, yasemin, karanfil, nergis, teber.
Meyve, tohumlar: Biber, kuru karanfil, vanilya, anason,hindistan cevizi.
Ağaçlar: Sandal, çam, sedir.
Kabuklar: Armut, tarçın.
Yosun: Meşe.
Bitki ve otlar: Tarhan, adaçayı, kekik.
İğneli yapraklar ve dallar: Ladin, çam, selvi.
Kökler: Vetiver, zencefil, süsen.
Meyve kabukları: Bergamut. limon, portakal, limet.
Doğada bulunan veya sentetik olarak elde edilen hoş kokulardır. Hoş kokuları olan bitkiler tarihte önceleri ilaç sonra süs ve daha sonrada güzelliği tamamlayan kokular olarak kullanılmışlardır. Bu amaçla kullanılmış en eski doğal kaynaklardan biri gül’dür.
Gülün taşıdığı o güzel kokuyu elde etmek kolay değildir. Bir parfümün nasıl yapıldığının anlaşılması ve maliyetlerinin değerlendirilmesi açısından bu konuya biraz değineceğiz.
Gül çiçekleri sabah erken saatlerde elle toplanırlar. Çuvallarda biriktirilip en kısa zamanda distilasyon merkezlerine ulaştırılırlar. Bütün bu işlem saat 10.00′dan önce bitmelidir. Çünkü güneş artık ısıtıyor ve gül çiçeklerinin taşıdığı bazı koku özlerinin buharlaşmasına neden olmaktadır. Distile ediciler saat 10.00′dan sonra çiçek kabul etmemektedirler. Daha sonra çift su distilasyonu denilen yöntemle gülün tüm kokusal özelliklerini taşıyan yağı elde edilir. Gül yağında %45 kadar Citronellol, Nerol ve %14-30 Geraniol isimli alkoller vardır. Bir kilo gül yağı elde etmek için tam 2.000.000 güle ihtiyaç vardır. Bir başka değişle 1 gr. gül özü, 2.000 adet gülün özüdür.
Elde edilen bu bitki özlü yağlar, bazı işlemlerden geçirilip, içersine kalıcılığını sağlayıcı bazı maddeler eklenmesi ile esans denilen ve en yüksek konsantrasyondaki koku haline getirilir. Piyasaya verilecek olan kokular değişik oranlarda uygun alkollerle dilüe edildikten sonra şişelenirler. Genelde has esanslar 5, 10, 15 ml.’lik şişelerde satılır ve çok pahalıdırlar. Çok az kullanmak yeterlidir. Eau de parfum, esans konsantrasyonu has parfüme göre daha azdır. Ancak diğer formlara göre daha yüksektir, bu nedenle kalıcıdır. Esans içeriği daha az olan bir başka form ise Eau de Toilet’tir. Parfüm
Parfüm şişeleri özel çalışmaların sonucunda üretilirler. Bazı firmalar özellikle dökme parfümler için çok özel kristallerden özel şişeler üretmektedirler. Parfüm şişeleri ya taşıdıkları sprey ünitesi ile parfümü size ulaştırır ya da dökme parfüm şişeleri şeklindedir. Son zamanlarda bazı tasarımcılar (C.K) geliştirdikleri yeni bir sprey ile çok küçük damlacıklardan oluşan bir parfüm topunu oluşturmaktadırlar.
Günümüzde kokular değişik formlarda da piyasaya sunulmaktadır.
Parfum Deo Spray; Koltuk altlarına uygulanan, daha düşük konsantrasyondaki form,
Parfum Body Lotion; Koku içeren vücut losyonu
Parfum Shower and Bathing Gel; Koku içeren banyo veya duş sabunu dendiğinde genelde Eau de parfum ve Eau de Toilet anlaşılır.
Parfümler genelde 30 ml., 50ml. ve 100ml.’lik formlarda olabileceği gibi 30ml., 75 ml. ve 125ml.’lik formlarda da olabilirler.
Alıntı
Geleneksel olarak parfüm, kokuyu uzun süre koruyan sabitleyicilerin ilave edildiği baharatlar, bitkiler, çiçekler, otlar, yapraklar ve odunlardan elde edilen doğal esans yağlarının bir harmanıdır.
Modern parfümler ise mümkün olan en az miktardaki yüksek dereceli alkollerde seyreltilmiş olan değişik sentetik bileşenleri içeren, kokulu malzemelerin yoğun esanslarıdır.
Daha lüks kokular, sentetik bileşenlere göre daha yüksek oranlarda doğal malzemelere sahiptirler.Kokulu malzemelerin doğru harmanlanmasına ek olarak, saf bir koku uygun bir ortamda filtre edilmeli ve olgunlaştırılmalıdır.Cilt üzerinde kullanmak için de emniyetli olmalıdır.
Parfüm, tanım olarak kokulu esans yağları, aromatik karışımlar ve çeşitli kimyasal maddelerden elde edilen, insan vücudu, çeşitli nesneler ve ortamlara güzel koku vermek amacıyla kullanılan karışımların genel adıdır. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde parfüm kelimesi “güzel koku” ve “şişelenmiş güzel koku” olarak tanımlanmıştır.
Parfüm içerisinde yer alan inceltici, çözücü maddeler ile kokulu yağ oranı parfümün “esans”, “eau de parfum”, “eau de toilette” ve “eau de cologne” olarak ayrılmış olan sınıfını belirler.
Parfüm, kozmetik endüstrisinde en büyük rekabetin ve prestij savaşlarının yaşandığı alanlardan biridir. Gizli formülleri, büyük ar-ge laboratuarları, ünlü isimlerin yer aldığı reklam kampanyaları, özel tasarımlı şişeleri ve çok yüksek rakamlara çıkabilen ürün fiyatları ile kozmetik sektörü içerisinde ayrı bir yere sahiptir.
Bitkiler çiçeklerinden köküne kadar kadar tüm bölümleriyle koku malzemelerinin ana maddesini oluşturur. Yalnız, dünya piyasasındaki yüksek fiyatlar sayesinde (bir kilo gülyağı bugün onbin dolardan fazla) günümüzde parfümler salt doğal maddelerden oluşmuyor.
Günümüz parfümlerini doğa ve kimyanın melezi ifadesiyle tanımlayan uzmanlar parfümü oluşturan bitki ve özleri şöyle özetliyor:
Yaprak ve saplar: Kekik, okaliptüs, ıtır çiçeği,tefarik, lavanta, biberiye, nane, defne.
Çiçekler: Gül, yasemin, karanfil, nergis, teber.
Meyve, tohumlar: Biber, kuru karanfil, vanilya, anason,hindistan cevizi.
Ağaçlar: Sandal, çam, sedir.
Kabuklar: Armut, tarçın.
Yosun: Meşe.
Bitki ve otlar: Tarhan, adaçayı, kekik.
İğneli yapraklar ve dallar: Ladin, çam, selvi.
Kökler: Vetiver, zencefil, süsen.
Meyve kabukları: Bergamut. limon, portakal, limet.
Doğada bulunan veya sentetik olarak elde edilen hoş kokulardır. Hoş kokuları olan bitkiler tarihte önceleri ilaç sonra süs ve daha sonrada güzelliği tamamlayan kokular olarak kullanılmışlardır. Bu amaçla kullanılmış en eski doğal kaynaklardan biri gül’dür.
Gülün taşıdığı o güzel kokuyu elde etmek kolay değildir. Bir parfümün nasıl yapıldığının anlaşılması ve maliyetlerinin değerlendirilmesi açısından bu konuya biraz değineceğiz.
Gül çiçekleri sabah erken saatlerde elle toplanırlar. Çuvallarda biriktirilip en kısa zamanda distilasyon merkezlerine ulaştırılırlar. Bütün bu işlem saat 10.00′dan önce bitmelidir. Çünkü güneş artık ısıtıyor ve gül çiçeklerinin taşıdığı bazı koku özlerinin buharlaşmasına neden olmaktadır. Distile ediciler saat 10.00′dan sonra çiçek kabul etmemektedirler. Daha sonra çift su distilasyonu denilen yöntemle gülün tüm kokusal özelliklerini taşıyan yağı elde edilir. Gül yağında %45 kadar Citronellol, Nerol ve %14-30 Geraniol isimli alkoller vardır. Bir kilo gül yağı elde etmek için tam 2.000.000 güle ihtiyaç vardır. Bir başka değişle 1 gr. gül özü, 2.000 adet gülün özüdür.
Elde edilen bu bitki özlü yağlar, bazı işlemlerden geçirilip, içersine kalıcılığını sağlayıcı bazı maddeler eklenmesi ile esans denilen ve en yüksek konsantrasyondaki koku haline getirilir. Piyasaya verilecek olan kokular değişik oranlarda uygun alkollerle dilüe edildikten sonra şişelenirler. Genelde has esanslar 5, 10, 15 ml.’lik şişelerde satılır ve çok pahalıdırlar. Çok az kullanmak yeterlidir. Eau de parfum, esans konsantrasyonu has parfüme göre daha azdır. Ancak diğer formlara göre daha yüksektir, bu nedenle kalıcıdır. Esans içeriği daha az olan bir başka form ise Eau de Toilet’tir. Parfüm
Parfüm şişeleri özel çalışmaların sonucunda üretilirler. Bazı firmalar özellikle dökme parfümler için çok özel kristallerden özel şişeler üretmektedirler. Parfüm şişeleri ya taşıdıkları sprey ünitesi ile parfümü size ulaştırır ya da dökme parfüm şişeleri şeklindedir. Son zamanlarda bazı tasarımcılar (C.K) geliştirdikleri yeni bir sprey ile çok küçük damlacıklardan oluşan bir parfüm topunu oluşturmaktadırlar.
Günümüzde kokular değişik formlarda da piyasaya sunulmaktadır.
Parfum Deo Spray; Koltuk altlarına uygulanan, daha düşük konsantrasyondaki form,
Parfum Body Lotion; Koku içeren vücut losyonu
Parfum Shower and Bathing Gel; Koku içeren banyo veya duş sabunu dendiğinde genelde Eau de parfum ve Eau de Toilet anlaşılır.
Parfümler genelde 30 ml., 50ml. ve 100ml.’lik formlarda olabileceği gibi 30ml., 75 ml. ve 125ml.’lik formlarda da olabilirler.
Alıntı