Peygamber efendimizin son anları

hiranur

Aktif Üye
Tepki
231
Vefatından önce son olarak bulunduğu veda haccı idi ' ondan sonra şu ayeti kerimeler indirilmiştir (maide'3 )( bugun size dininizi ikmal ettim (tamamladım) üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak islamı beğendim ) ebubekir elsıddık bu ayeti işitince ağlamaya başladı sorulunca şöyle cevap verıyordu : peygamber efendimiz artık veda ediyor baş sağlığı diletiyor .

Peygamber efendimiz haccından dönmüş idi ve vefatından dokuz gün önce kur'anın en son ayetleri inmişti (bakara'281 )(hep birden Allah'a döndürüleceğiniz bir günün sorumluluğundan sakının.sonra her şahsa orada kazandıkları noksansız verilir ve onlar haksızlığa uğramazlar ) peygamber efendimizin ağrıları başlamıştı ve şöyle dedi : uhut şehitlerini ziyaret etmek istiyorum ve uhut şehitlerini ziyarete gitti kabirlerinin önünde durarak şöyle selamlaştı onlarla: esselamu aleykum ey uhut şehitleri siz bizden önce gittiniz inşallah bizlerde sizlere yetişeceğiz ve inşallah bende sizlere yetişmek üzereyim .

Döndüğünde peygamber efendimiz ağlıyordu sorulunca : ya resulullah neden ağlıyorsunuz? Şöyle cevap verdi (kardeşlerimi özledim ) ya resulullah biz senin kardeşlerin değilmiyiz? Oda hayır siz benim eshabımsınız (arkadaşlarımsınız )kardeşlerim ise benden sonra gelenlerdir ve beni görmedikleri halde bana iyman ederler . allahım onlardan eyle bizi 'amin .

Peygamber efendimiz ziyaretten döndü vefatından üç gün önce ağrıları fazlalaştı ve hanımlarından meymune hanımın evinde idi peygamberimiz eşlerini çağırttılar hepsi toplandı peygamberimiz onlara şöyle hitap etti : bana müsade ederseniz aişenin evinde hasta yatmayı istiyorum' onlarda müsade ederiz ya resulullah dediler razı oldular . peygamber efendimiz kalkmak 'doğrulmak istedi ama kalkamadı Ali Bin Talib ' Fadil Bin El Abbas geldiler ve peygamber efendimizi meymune hanımın hucresinden (odasından)aişe radiyallahu anhanın hucresine taşıdılar peygamberimizin hali eshabı kiramı şaşırttı onu hiç böyle görmemişlerdi ilk defa bu halde gördüler .

Sahabeler üzgün bir şekilde korku içinde mescide doğru ilerlediler ve büyük bir kalabalık oluştu' o sıralarda peygamber efendimiz terler döküyordu aişe validemiz şöyle buyuruyorlar: (hayatımda hiç bir hastalığın şidetini peygamber efendimize gelen şiddetiyle başkalarında görmemiştim )yine buyuruyolarki: (peygamber efendimizin ellerini tutup kendi yüzünü sildiriyordum çünki onun elleri benimkinden daha mübarek ve bereketlidir ) hz aişe peygamberimizin şöyle söylediğni işitiyordu (Lailahe illallah inne lilmevti le sekeraat ) manası (Allahtan başka ilah yoktur ve muhakkak her ölümün sekeratı sarhoşluğu vardır ).

Bu sırada mescitte konuşmalar fazlalaştı ' peygamber efendimiz ne oluyor diye sordu ? ya resulullah sizin için endişe ediyolar ! peygamber efendimiz beni onlara götürün dedi ve kalkmak istedi kalkamadı ayağa kalkabilmesi için yedi girbe su ile yıkadılar ve mescidine götürüldü minberine çıktı ve artık son sözlerini söylüyordu ve son hütbesi idi .

Peygamber efendimiz şöyle söze başladılar :

Ey insanlar ! sanki benim için endişeleniyorsunuz ?

evet ya resulullah dediler

tekrar şöyle buyurdular : (ey insanlar ! sizinle buluşmamızın yeri dünya değildir ama buluşmamızın yeri Kevser Havz'dır vallahi şu oturduğum yerden kevseri görür gibiyim .. ey insanlar ! vallahi sizlere fakirlikten korkmuyorum ama dünyadan ve dünya için yarışa girmenize korkuyorum öyleki sizden önce kavimlerin helak'a uğradıkları gibi sizinde helaka ugramanızdan endişe ediyorum ) .

yine tekrar şöyle buyurdular :

insanlar allah allah namazınızı ihmal etmeyin allah allah namazınızı ihmal etmeyin ) sanki and verdirircesine durmadan takılıyordu sakın ve sakın namazınızı terk etmeyin

ey insanlar kadınlar hakkında sizlere vasiyetım onlarla muamelenizde allahtan korkun .

peygamberimiz hutbesine devam ediyordu :

ey insanlar ! bir kulki Allah (c.c) o kulundan seçim yapmasını istedi ve şöyle buyurdu : kulum dünyayı ve nimetlerinimi istersin?yoksa Rabbini ve onun katındaki nimetlerimi istersin? O kulda şöyle cevap verdi : Allahım seni ve (refik el ala) makamını isterim . peygamber efendimizin (s.a.v) bu sözlerden kasdını ebu bekir radıyallahu anh anlamıştı ve hüngür hüngür ağlamaya başladı' ayağa kalktı ve peygamber efendimizin sözünü keserek Babalarımızı sana feda ederiz.Annelerimizi senin yoluna feda ederiz.Evlatlarımız'malımız senin yoluna feda ederiz ..ve halen tekrarlıyordu

insanlar ona bakmaya başladılar !! nasıl peygamberin sözünü kesersin der bir tavırla !peygamber efendimiz ebu bekiri müdafa ederek şöyle buyurdu: ebü bekiri bırakın nitekim içinizden kimin fazileti var ise onu mukafaatlandırdık ama sadece ebu bekirin mukafaatını veremedım onun mukafatını Allah Azze ve Celleye bıraktım .bütün kapılar mescide kapanır sadece ebu bekirin kapısı ebediyyen kapanmaz dediler.

Ve son olarak peygamber efendimiz minberden inmeden önce müslümanlar dua ediyordu : Allah c.c sizleri sevgiyle barındırsın Allah c.c sizleri hıfzeylesin' Allah c.c sizleri dinizde sabit eylesin ve ve her zaman güçlü eylesin 'Allah c.c sizleri zaferlere kavuştursun Allah c.c sizleri kendi gücüyle güçlendirsin . ve minberden inmeden önce söyledigi söz şuydu : benden sonra gelecek ummetime benden selam söyleyin onlarki kiyamet gününe kadar bana tabi olanlardır .

Peygamber efendimizi evine taşıdılar ve o mübarek evinde idi o sırada Abdülrahman Bin EbuBekir elinde misvak ile içeriye girdi efendimiz onun elindeki misvaka bakiyordu lakin isteyecek durumda değildi artık durumu iyce ağırlaşmıştı Aişe validemiz hemen anladı misvakı Abülrahmanın elinden aldı peygamber efendimizin ağzına doğru uzattı ama peygamber efendimiz misvakı kulanacak hali yoktu hz Aişe misvakı tekrar aldı ve ağzında yumuşattıktan sonra peygamber efendimizin ağzına doğru götürdü .Aişe validemiz radiyallahu anha anlatıyor : peygamber efendimiz vefat etmeden önce ağzına en son giren şey benim tükürüm oldu ve benim tükürüğüm onun tükürüne karıştı bu benim için Allahın bir lütfü ve fazileti

Tekrar Aişe validemiz şöyle buyurdular :

Peygamber efendimizin kızı Fatıma içeriye girdi ve ağlamaya başladı çünki sevdiği babası artık ayağa kalkamıyordu zira o efendimiz Fatımaya her zaman ayağa kalkar alnından öperdi .

Peygamber efendimiz Fatımaya bana eğil dedi ve kulağına bir şey söyledi ve Fatıma ağladı tekrar bana eğil dedi eğildi bir şey söyledi Fatıma gülümsedi .

Peygamber efendimizin vefatından sonra Fatımaya sordular : peygamber efendimiz kulağına bir şey söyledi önce ağladın sonra gülümsedin ? Fatıma şöyle buyurdu birincisinde ya fatıma ben bu gece vefat edeceğim dedi bende ağladım ikincisinde bana ehli beytimden ilk kavuşacak sensin dedi bende sevindim

Aişe validemiz anlatıyor : peygamber efendimiz yanındakilerin dışarıya çıkmasını istedi bana yaklaş Aişe dedi ve göğüsüme yaslandı ve ellerini semaya kaldırarak (bel errefik el ala ' bel errefi el ala )işte o zaman anladımki seçim yapması isteniyor . cibril aleyhi esselam peygamber efendimizin yanına geldiler şöyle konuştular : ya resulullah melek elmevt kapıda sizden içeriye girmesi için müsade istiyor sizden önce kimseden müsade istemedi bugune kadar peygamberimiz ya cebrail ona müsade et içeriye girsin melek elmevt içeriye girer esselamu aleykum ya rasulullah Allah'u teala beni sizin seçiminiz için gönderdi dünyayımı istersiniz yoksa Allaha kavuşmayımı istersiniz? Peygamber efendimiz (bel errefık el ala bel errefik el ala) allah ve makamını isterim dedi.

Melek elmevt peygamberimizin baş ucunda durup dediki : ey güzel ruh ruh'u Muhammed Bin Abdullah Allahın rahmetine ve rıdvanına doğru çık Rabbin senden razı olarak Rabbine dogru yüksel . aişe valıdemiz anlatıyor : Allahın nebi'sinin mübarek eli yere doğru düştü ve başı göğsümde ağırlaştı anladımki resulullah vefat etti ne yapacağmı bilemiyordum hücremden çıktım.

Hücremden erkeklere açılan kapıyı açtım ve resulullah vefat etti dedim . mescitten ağlayanların sesi yükseliyordu ..!

İşte Ali Bin Ebu Talip 'oturmuş kalkamıyordu ..'

İşte Osman Bin Affan hz.çocuklaşmış kalkamıyordu ..!

işte Ömer Bin Elhattab kılıcını kaldırmış ' kim Muhammed öldü derse onun kellesini uçururum o ölmedi Rabbiyle buluşmaya gitti hz.musa gibi tekrar dönecek ve onun ölduğunu söyleyenleri öldurecek ..!

en sabit kişi ise Ebu Bekir hz.idi peygamber efendimizin yanına gitti ona sarıldı ah arkadaşım ah yoldaşım ah sevgili peygamberim dedi sonra onu öptü ve tekrar vedalaştı ya rasulullah yaşarken güzeldin öldükten sonrada güzelsin ..!

sonra dışarıya çıktı ve : kim Muhammede tapıyorsa Muhammed öldü. Kim Allaha tapıyorsa Allah ölmedi ölmez yaşıyor . Ömer Bin Elhattabın elindeki kılıcı yere düştü işte o zaman tam olarak inandımki resulullah vefat etti dışarıya çıktım kendimle başbaşa kalıcak ağlamak için yer aradım .

peygamber efendimiz defn edildikten sonra Seyyide Fatıma şöyle söylüyordu : içiniz nasıl razı geldi onun üzerine toprağı atmaya ve bu sözleri söylemeye başladı :

ey Babam Allahın Rahmetine kavuştun

Ey Babam Cennet El Firdevs senin evin

Ey Babam Cibril aleyhisselam'a baş sağlığı dilettin ..

Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali seyydina Muhammed kema salleyte ala ibrahime ve ala ali ibrahime inneke hamidün mecid Allahümme barik ala seyyidina Muhammed ve ala ali seydina Muhammed kema barekte ala ibrahime ve ala ali ibrahıme inneke hamidün mecid .

Canımız sana feda ya resulullah

sıladayım

Daimi Üye
Tepki
27.374
emeğine sağlık xanım allah razı olsun efendimizin vefat anını birçok kere nihat hocamdan dinledim ve her dinlediğimde gözyaşlarıma hakim olamazdım ve yine olamadım teşekkür ederim kardeşim

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar