Peynirli Simit'in İcadı:)

kedijik

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
9.606
Tepki
11.923
Puan
113
Konum
Konya
Peynirli Simit'in İcadı(Simite farklı bir gözle bakacaksınız:nazo: )

1100'lü yıllar gıda sektöründeki gelişimin ve yeniliğin altın yılları olarak nitelendirilebilir. Teknolojinin batıdaki gelişimi bu sektördeki kalıplaşmış yiyecek ve içeceklerin yerine alternatif gıdalar üretilmesinin temel nedenlerinden birisi olmuştur.

İşte aparatif yiyecekler ve kahvaltının vazgeçilmezlerinden peynirli simitte bu dönemde ortaya çıkmıştır. Bunu 'John Peter Simith' isimli bir bilim adamına borçluyuz.

John Peter Simith 1089 yılında Fransa doğumlu bir kimya profösörüydü.Bununla birlikte gıda sektörüyle alakalıydı.Daha okul hayatına başlamadan önce babası onu Fransa'da bir etli pide salonuna çırak olarak vermişti, haftalık 23 frank alıyordu. Ama sigortası yoktu.

Peter üniversite dönemlerinde küçük bir labaratuarda farklı gıda türleri üzerine çalışmalar yaptı.1104 yılının bir pazar sabahı x ray ışınlarının yanıcı özelliğini buldu.Bu ışınları mikrodalga fırında kullanan ilk bilim adamıdır.

1120 de Fransa'nın soylu bir ailesinin kızı olan Makbule hanımla evlendi.Cengiz ve Manolya adlı iki çocuk sahibi olan Peter artık sorumluluk sahibi bir insan olarak daha yapıcı çözümler bulmak zorundaydı.
Üniversiteyi bitirdikten sonra girdiği KPSS sınavını kazanamayan John Peter Simith bir boşluğa düşmüştü. Peter'in günümüz aperatif yiyeceklerinin temelini atması bu boşluğun sayesindedir.

1128 de çalışmalarını sürdürdüğü ve yavan ekmek adı verdiği karbonhidrat bütününü yuvarladı ve ortasında yarı çapı eşit olan bir boşluk oluşturdu.Yaptığı araştırmalar x ray ışınlarının doğru orantılı olarak ateşle eşleştiği yönündeydi.Bunun için boşluklu karbonhidratı eşi Makbulenin'de yardımıyla bir tandır sobasına koydu.İişte bu çaışması hayatının dönüm noktası olmuştur.

Ürün Fransa sosyetesinde rabet görünce bilim konseyi bu boşuklu karbonhidrata 'Simith' adını verdi.(günümüzdeki simit ismi buradan gelmektedir)

1139 da Fransa'da askeli ihtilal olunca ülkeden sürgün edildi ve Malatya'ya yerleşti.Keçi peyniri ile tanışması burada olmuştur.Henüz Malatya'da tanınmayan Simith Malatya belediyesinin önünde açtığı simith tezgahı ile kısa zamanda şöhretşi yakaladı.Bu sırada çalışmalarına devam eden John Peter Simith keçi peynirinin, karbonhidrad ve simitteki boşluğun kareköküyle vir atom benzerliği oldunu keşvetti.Böylece ilk peynirli simitin temeliniattı. Ve artık peynirli simit dünya mutfakları arasındaki yerini aldı.John Peter Simith şöyle demiştir;

'Eğer ben o susamlı hamur birikintisinin ortasına o boşluğu açmasaydım siz bu simit denen şeyi nah yerdiniz.'

'ALINTI'
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst