Ramazan ayında sofralarımızın baş taçlarından biri ve en vazgeçilmezi ramazan pidesi olsa gerek. Oruç tutan kişiler, oruçlu saatlerde iftarın ve belki de en fazla pide yemenin özlemini duyarlar. Ama bu arada pide ve hurma tüketirken, ipin ucunu birçoğumuzun kaçırdığı bir gerçek.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, ölçüyü kaçırmadan pide ve hurma tüketmenin püf noktalarını şöyle anlattı:
PİDE AŞKI: Bir ince dilim ekmek 25 gram olup ortalama enerji değeri 69 kaloridir. Beyaz undan yapılan ve posa oranı düşük olan pideden çok tükettiğimizde doygunluğu sağlayamadığımızdan daha fazla yeme ihtiyacı duyuyoruz. İki boğumlu bir pide bir dilim ekmeğe eşdeğer olduğundan, bu kadarlık bir pideyle beraber sebze yemeği tüketmek tokluk süresini uzatacaktır.
Ne yapalım? Bu yüzden tüm doygunluğu pide ile sağlamayı hedeflemeyip makul miktarlarda pidenin yanında posa oranı yüksek öğünleri tercih etmek daha doğru olacaktır.
HURMA AŞKI:Ramazan ayında pidenin yanında hurmadan da vazgeçemiyoruz. Hurma potasyum mineralinden zengin, glisemik indeksi yüksek lezzetli bir kuru meyvedir. 20 gram kadar hurma bir porsiyon meyveye eşdeğer enerji içermektedir. Bu da ortalama 50 kaloridir. Meyve olarak iftar sofralarında mutlaka yer verilen hurmlarında tüketiminde bazen dengesizlikler ve aşırı tüketim görebiliyoruz.
Ne yapalım? Günümüzde hurmalar özel gelmekte ve boyutları normalin üzerinde olmaktadır. Bu nedenle ortalama 20 gram ağırlığında yani 3-4 kuru kayısı veya 1 kuru incir ağırlığına eşdeğer hurmanın bir porsiyon meyve eşdeğer olduğunu unutmadan dikkatli tüketmekte fayda olacaktır.