Plasenta nasıl oluşur?

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.551
Puan
113
Konum
Kocaeli
plasenta-2.jpg


Anne adayının yumurta hücresi ve baba adayının sperm hücresi birleşip döllendikten sonra bölünerek çoğalmakta ve blastokist denen hücre topluluğunu oluşturmaktadır. Bunun ardından birtakım hücreler farklılaşarak plasentayı oluştururken, bir kısım hücreler ise farklılaşarak bebeği oluşturmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere plasenta da tıpkı fetüs gibi döllenmiş yumurtadan oluşmakta, bebeğin göbek kordonu da plasenta ile bebeğin göbeği arasında uzanmaktadır.

Plasenta ne işe yarar?

Plasenta gebeliğin başından doğuma kadar anneden bebeğe besinlerin, glikozun, proteinlerin, vitaminlerin, minerallerin, oksijenin geçmesini sağlayan temel bir organdır. Plasenta sayesinde bebekten de anneye atıklar ve karbondioksit geçer ve bunlar dışarı atılır. Anne ve bebek arasında gerçekleşen bu alışveriş, plasentadaki çok ince damarlardan anne ve bebek kanının geçmesi ile gerçekleşir.

Aslında plasenta, sadece anne ve bebek arasında alışverişi sağlamaz bununla birlikte bazı hormonların üretimi ve salgılanması gibi önemli görevleri de vardır. Bu bağlamda plasentanın salgıladığı hormonlardan birisi olan progestoron plasenta oluşana kadar gebeliğin ilk dönemlerinde korpus luteum tarafından salgılanmaktadır. Plasenta oluşmadan önce progesteron hormonu salgılayan korpus luteum, yumurtlamanın gerçekleşmesi sonrasında, yani gebeliğin başlarında yumurtalıkta oluşan bir çeşit kisttir ve bir süre sonra bu kist kaybolur. Bu aşamada ise progesteron hormonu üretme görevi plasentaya geçer.

Plasenta; progesteron hormonunun yanında, östrojen hormonu da üretmektedir. Bunların yanında gebelik testleri yapılırken tespit edilen HCG (human koryonik gonadotropin) hormonu da daha gebeliğin rahim iç tabakasına yapıştığı günlerden başlayarak plasenta tarafından üretilen bir hormondur. Şöyle ki; HCG hormonu korpus luteum kistinin kaybolmadan devam etmesini sağlar ve böylece plasenta gelişene kadar progestreron korpus luteumdan salınır ve bebeğin düşmesi önlenmiş olur. Plasentanın ürettiği hormonlardan bahsediliyorken Human Plasental laktojen ve relaksin de plasenta tarafında üretilen hormonlar arasında sayılmaktadır.

Plasenta ne zaman ayrılır?

Gebeliğin seyri için hayati önem taşıyan plasenta, genellikle bebek doğduktan sonraki 5 dakika içinde ayrılır ve doktor ya da ebe tarafından alınır. Bu ayrılma süresi bazı vakalarda daha uzun sürebilir ve plasenta kendiliğinden ayrılmadığı ya da rahme yapışık olduğu durumlarda ise elle veya ameliyat ile alınması da gerekebilir. Doğumun normal değil de, sezaryen ile gerçekleştiği durumlarda ise bebek alındıktan hemen sonra plasenta doktor tarafından rahimden dışarı alınmaktadır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst