Plastik Kaplar Zararlı mı?

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.496
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Suya dayanıklı plastik ambalajlar yüksek ısıya maruz kaldıklarında yiyeceklerinize zehirli toksinler damlatır. Dioksin 2004 yılında zehirlenen Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yushchenko'nun zehirlenmesine neden olan kimyasalın adı. Yüz kondisyonunun korkunç bir şekilde bozulması ve klorakneleriyle Toksik İntikamcı'ya benzedi. Ancak bir karikatür dergisinde değil. Ciddi bir şekilde hastalandı, neredeyse ölüyordu. Dioksin çok sayıdaki insan yapımı toksiklerden biridir. Endüstriyel sürecin yan ürünleri sayesinde açığa çıkarlar, her an her yerde bulunurlar, hatta o kadar ki canlı varlıkların bedenlerinde bile az miktarda da olsa mevcutlar. En çok besin yoluyla, hatta kirli havanın solunmasıyla bile geçebilir.

Plastik ambalajlarla saklama kapları gerçekten sizi bazı kimyasallara maruz bırakırlar. Ama dioksinler onlardan biri değildir. Aslında dioksin hemen hemen asla ticari plastiklerde bulunmaz. Eğer bulunsaydı mikrodalgadaki ısıyla açığa çıkıp yiyeceğinize geçebilirdi ama oda sıcaklığında tutulan plastik su şişesinde ya da soğuk tutulan bir saklama kabında bir şey olmazdı çünkü bu toksiğin kimyasal reaksiyona girebilmesi için ısıya ihtiyacı vardır. Her şekilde tehlikeli olabileceğinden üreticiler bu maddeyi kullanmazlar.

Eğer endişelenilecek bir şey varsa o da plastiklere esnekliğim sağlayan ftalat ya da plastikleştirici olarak bilinen diğer bir grup kimyasaldır. Plastikleştiriciler çok küçük bir oranda yiyeceğinize geçebilir ancak toksik ya da doksinler gibi ölümcül değildir.
Plastikleştiriciler yüksek oranda astım, hormon a l problemler ve diğer medikal problemlere yol açabilir. Bazı bilim insanları göğüs kanserini tetikleyen ös****** gibi, plastik-leştiricilere maruz kalmanın da göğüs kanseri riskini de tetiklediğini söylüyorlar. Ancak plastikleştiriçilerle kanser arasındaki bağlantı, eğer varsa bile kapsamlı olarak tartışılmamış, bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Pratikte ne kadar plastikleştiricinin yiyeceklerinize geçtiği ve risk oluşturup oluşturmadığı kesin değil. Fakat John Hop-kins Üniversitesi Su ve Sağlık Merkezi uzmanı, "Kendinizi korumak bu kadar kolayken neden kendinizi bu kimyasallara maruz bırakıyorsunuz?" diyor.

İşte riski azaltacak bazı ipuçları:

• Üzerinde yalnızca mikrodalgaya uygundur yazan plastik ambalajlan kullanın ve bu ambalajların asla doğrudan yiyeceğinize temas etmesine izin vermeyin.

• Plastik ambalajınızın yiyeceğinizin üzerine gevşek bir şekilde yerleştirmiş olduğundan ( ve bir köşesini açık bıraktığınızdan) emin olun, böylece buhar dışarı çıkabilir. Damlacıkların kimyasal içerme riskini düşününce yiyeceğinizin üzerine damlamasını istemezsiniz.

• Üzerinde mikrodalgaya uygundur (ki bu yüksek ısıya dayanıklı olduğunu gösterir) yazmayan hiçbir plastik kabı ısıtmayın. Özellikle mikrodalga için tasarlanma mış kaplar yüksek ısıda eriyip sizi plastikleştiricilerin etkisine maruz bırakabilir.

• Margarin ve restoranların evlere serviste kullandığı paketler yüksek ısıya dayanamazlar, sakın, sakın mikrodalgada kullanmayın!

• Mikrodalgalar için üretilmiş kapları da sakın bir kereden fazla kullanmayın. Tek kullanımlıktırlar.

• En iyisi yiyeceklerinizi mikrodalgada çömlek ya da seramik kağlarda ısıtmanızdır.

alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst