Sıcak mevsime rastlayan ramazan aylarında oruç tutanların yeterli miktarda sıvı almaya dikkat etmesi gerektiği bildirildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Aykut, “Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir” dedi.
Sıcak mevsime rastlayan ramazan aylarında oruç tutanların yeterli miktarda sıvı almaya dikkat etmesi gerektiği bildirildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Aykut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havalarda sıvı ve tuz kaybının arttığını, bu nedenle oruç tutarken beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Sıcak havalar nedeniyle meydana gelen sıvı kaybının Ramazan ayında iftardan sahura kadar geçen sürede telafi edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Aykut, şu bilgileri verdi: “Ramazan ayının sıcak mevsimlere denk geldiği yıllarda, yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir. İftarda, iftardan sonra ve sahurda ayran, süt ve meyve suları bolca tüketilmelidir. Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Kuru ve taze meyvelerden yapılan hoşaf ve kompostolar tüketilmelidir. Kola ve gazoz gibi içeceklerin yerine ayran, süt ve meyve suları tercih edilmelidir. Bol sıvı alımı, bağırsak hareketlerini artırır, kabızlığı önler ve sıvı takviyesini yapılmasını kolaylaştırır. Böylece dengeli beslenme sağlanmış olur.” Prof. Dr. Aykut, iftarda sebze yemekleri, salata, yoğurt veya ayran, sahurda ise süt tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini, sütün hem sıvı takviyesi yapacağını, hem de protein ve kalsiyum alınması açısından önemli olduğunu kaydetti
alıntı
Sıcak mevsime rastlayan ramazan aylarında oruç tutanların yeterli miktarda sıvı almaya dikkat etmesi gerektiği bildirildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Aykut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havalarda sıvı ve tuz kaybının arttığını, bu nedenle oruç tutarken beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Sıcak havalar nedeniyle meydana gelen sıvı kaybının Ramazan ayında iftardan sahura kadar geçen sürede telafi edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Aykut, şu bilgileri verdi: “Ramazan ayının sıcak mevsimlere denk geldiği yıllarda, yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir. İftarda, iftardan sonra ve sahurda ayran, süt ve meyve suları bolca tüketilmelidir. Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Kuru ve taze meyvelerden yapılan hoşaf ve kompostolar tüketilmelidir. Kola ve gazoz gibi içeceklerin yerine ayran, süt ve meyve suları tercih edilmelidir. Bol sıvı alımı, bağırsak hareketlerini artırır, kabızlığı önler ve sıvı takviyesini yapılmasını kolaylaştırır. Böylece dengeli beslenme sağlanmış olur.” Prof. Dr. Aykut, iftarda sebze yemekleri, salata, yoğurt veya ayran, sahurda ise süt tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini, sütün hem sıvı takviyesi yapacağını, hem de protein ve kalsiyum alınması açısından önemli olduğunu kaydetti
alıntı