Ramazan'da bu gıdalara dikkat
Sağlık, Güvenlik ve Helal Derneği (HELALDER) Başkanı Ayşe Nuzamlalı, helal gıda sertifikalarıyla ilgili, "Belgenin sahte veya ticari verilmesi çok kolay" dedi.
Ramazan'ın gelmesiyle birlikte vatandaşlar "helal gıda" belgeli ürünlere yönelirken, uzmanlardan "helal sertifikası" konusunda uyarılar geldi.
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Nuzamlalı, helal belgesinin kolay alınıp alınmadığı konusunda ki kargaşanın ancak halkın uyanık olması ve sorgulaması ile aşılabileceğini söyledi.
Halkın belgenin nereden alındığına dikkat eder ve gerekirse belgeyi veren kurum ile bu belgeyi doğrularsa belgelendirme süreçlerinin her geçen gün daha doğru olacağını kaydeden Nazumlalı, "Gerekirse helal denetimin nasıl, kimler tarafından yapıldığını sorgulamalı, tedarikçisinden helal denetim raporunun bir kopyasını istemelidir. Çünkü belgenin sahte veya ticari verilmesi çok kolay" dedi.
Helal gıda sertifikasının kuruluşların çalışma usulleri ürünleri, hammaddeleri ve bunların üretim şekilleri ile alanında uzman kişilerin fıkhi ve bilimsel inceleme, denetim ve değerlendirmelerden sonra verildiğini vurgulayan Nuzamlalı, söz konusu sertifikanın alınma sürecinde uygulanan denetimin belgeyi veren kuruluşa göre değiştiğini dile getirdi.
2 yıldır faliyette olan derneğin yaklaşık 95 firmaya helal gıda sertifikası incelemesi yaptığını aktaran Nuzamlalı, sözlerine şöyle devam etti:
"Bunlardan 45'ine helal belge onayı verildi. İncelemesini yapıp belge vermediğimiz firmalar tabii ki var, bunlar hijyen problemi olan, bilgilerinde tutarsızlık olan, bilgi paylaşımında sıkıntı yaşadığımız, hammadde kaynaklarına ulaşamadığımız ve hammaddelerini uygun görmediğimiz firmalara belge onayını vermedik. Derneğimiz güvenli gıda üretimi konusunda tüm dünyaca kabul edilen ISO 22000 baz alınarak, islami kuralları içeren Helal22 standardını hazırlamıştır. Helal22 standardı genel olarak; gıda güvenliğini, islamı kesim kurallarını, tüketiciyi aldatmaya yönelik durumların engelleme taahhütlerini, ayet-hadislerle kanıtlanan haram ve helal olma şartlarını içermektedir. Belge onayını verilirken bu standardın gereklilikleri göz önüne alınmaktadır."
"TÜRKİYE'DE DOMUZ ETİNİN VE HARAM GIDANIN BULUNMAYACAĞI DÜŞÜNCESİ YANLIŞ"
HELALDER Başkanı Nuzamlalı, halkın büyük çoğunluğunda Türkiye'de domuz etinin ve haram gıdanın bulunmayacağı düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, "Fakat yaşadığımız çağda Brezilya'da üretilen kakao, Çin'de üretilen aroma maddeleri, Belçika'da ki çikolatanın üretiminde kullanılabiliyor ve üretilen ürün Türkiye'de tüketilebiliyor" dedi.
"Toplumda yanlış bilinen diğer bir bir konunun ise gıda üretiminde kullanılan tüm katkı maddelerinin zararlı ve haram olduğu yönündedir" diyen Nuzamlalı, bu maddelerin doğru dozda ve yerinde kullanıldığında, gıdaların bozulmasını engelleyerek, toplum sağlığını koruduğunu ifade etti
Türkiye'de helal konusunda çalışma yapan diğer kurumlara çağrıda bulunan Nuzamlalı, şunları kaydetti:
"Bizim gibi pek çok kurum var ama maalesef bu kurumların pek çoğu bir kurum bağnazlığı içerisinde ve işbirliği yapmamaktadır. Halbuki bu işbirlikleri zaten daha yeni yeni gelişen konuyu daha da olgunlaştırabilecektir. Bizler sizin vesilenizle tüm kurum, dernek, kuruluşlara işbirliğine ve birlikte projeler yapmaya hazır olduğumuzu, sahip olduğumuz bilgi ve altyapıyı paylaşabileceğimizi bildirmek isteriz"
Nuzamlalı, tavuk konusunda da, "Fetva aldığımız İslami ve teknik danışma ve yürütme kurulundaki hocalarımız, kanatlı hayvanların, seri halinde otomatik olarak, makine ile kesiminin dinen caiz olduğunu söylemişlerdir. Fakat burada ki şart, kesimin yeme niyeti ile olması ve besleme ile başlatılmasıdır" ifadelerini kullandı.
"AVRUPA ÜLKELERİNDE SON ZAMANLARDA MEYDANA GELEN AT ETİ SKANDALI HELAL GIDA SERTİFİKALI ÜRÜNLERE OLAN TALEBİ ARTIRDI"
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES ) Başkanı Hüseyin Kâmi Büyüközer de, helal sertifikalandırma uygulamalarında, Helal Güvence Sistemi (HGS) dahilinde bir takım denetimler yaptıklarını belirterek, bugüne kadar, 350 firmanın 5 bine yakın ürününe sertifika verildi. Yaklaşık 30 firmanın, denetim ve gözetimimizde uzmanlarımızın tesbit ettiği hataları sebebiyle ya sertifikaları yenilendi ya da sertifikaları iptal edildi" dedi.
Sertifika verdikleri firmaların yaptıkları ihracat tutarları hakkında bilgiler veren Büyüközer, 2012 yıl sonu itibari 67 ülkeye 16 milyar dolar civarında helal sertifikalı ihracat yapıldığını kaydetti.
Avrupa ülkelerinde son zamanlarda meydana gelen at eti skandalının helal gıda sertifikalı ürünlere olan talebi artırdığı anlatan Büyüközer, sözlerine şöyle devam etti:
"Dünyada bugün Müslümanlar dışında da sağlıklı, temiz, kaliteli gıda tüketmek isteyen tüketici grupları helal sertifikalı ürünler tercih etmektedirler. Avrupa ülkelerinde meydana gelen bu olayın helal gıda sertifikalı ürünlere olan talebi artırdı.
Ancak bu olay helal sertifikalama kurumlarını da mercek altına getirmiş oldu. Avrupa'da, Türkiye'de ve birçok ülkede kontrolsüz mantar biter gibi, her önüne gelen, adını helal sertifika kurumu olarak lanse eden üç kağıtçı, bir takım sahtekarların, istismarcıların ipliğini pazara çıkardı."
Avrupa'da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Müslümanların, azınlık psikolojisi içinde oldukları için çevrelerine karşı daha uyanık olabileceğini kaydeden Kamil Büyüközer, konuşmasına şöyle devam etti:
"Dolayısı ile helal gıda arayışı konusunda da daha şuurlu ve metotlu çalışıyorlar. Hem Müslümanları bilgilendiriyorlar, hem uyarıyorlar, hem de helal gıda temin edebilecekleri market, lokanta gibi yerleri bildiriyorlar. İslam ülkelerindeki Müslümanlar ise genellikle rehavet içerisinde. Bu konuda ne bilgilenmek için bir gayret gösteriyorlar, ne de alışverişlerinde dikkat ediyorlar.Bu ramazan ayından itibaren artık gıda tüketiminde helal-haram ilahi emirlerine dikkat etme alışkanlığını kazanalım"
Öte yandan, uzmanlar alışveriş yaparken şu uyarıların dikkate alınması konusunda uyarılarda bulunuyor:
"Satın alacağınız ürünün içindeki maddeleri belirten etiketinin bulunduğundan emin olun. Etiketi olmayan ürünü satın almayınız. Daima etikette yazan maddeleri tek tek kontrol ediniz. Sakıncalı madde bulunan gıda maddesini satın almayınız. Helal kesim et ürünü sattığından kesin olarak emin olmadığınız market veya kasaptan et almayınız. Fast-food'larda çok dikkatli olunuz. En son açıklanmış helal-haram katkı maddeler listesini internet sitelerimizden temiz ediniz. Özellikle şu ürünleri satın alırken dikkatli olun: Et ürünleri, peynirler, cipsler, kekler, pastalar, yemekler, margarinler, yoğurtlar, yağda kızartmalar, hazır çorbalar, krem şanti, soslar, çikolatalar, şekerlemeler, dondurmalar. Bilmediklerinizi sağlam bilgi kaynaklarına ulaşarak öğrenmeye çalışınız."
Sabah