Sağlık ve lezzetin buluştuğu kepekli tarifler
Kepekli kabak böreği
Malzemeler:
500 gr kabak 1 çay bardağı kepek unu 1 su bardağı lor peyniri Yarım demet ince kıyılmış dereotu 1 çırpılmış yumurta 1 çay kaşığı kırmızıbiber 1 çay kaşığı tuz.
Hazırlanışı:
Kabakları temizleyip rendeleyin. Bir süzgece alıp suyunu süzün. Kepek unu, lor peyniri, dereotu, yumurta, tuz ve kırmızıbiberi rendelenmiş kabaklara ilave edip karıştırın. Hazırladığınız kabaklı karışımı bir fırın tepsisine yayın. 200 derece ısıtılmış fırında üstü pembeleşinceye kadar 20-25 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Kepekli havuçlu kek
Malzemeler:
4 adet yumurta, 1,5 su bardağı esmer tozşeker, 1/2 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 2 adet ufak boy ince havuç, 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi, 3 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm, 3 su bardağı tam buğday unu, 2 yemek kaşığı kepek (saf kepek olmalı).
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içine oda sıcaklığındaki yumurtaları koyup, tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle en az 5 dakika çırpın. İçine sıvıyağ, süt, tarçın ve vanilyayı ilave edip tekrar 2-3 dakika daha mikserle çırpın. Bu arada havuçları soyup rendenin iri gözüyle rendeleyin. Tam 1 bardak dolusu rende havucunuz olmalı. Sonra da havuçla beraber ceviz içini de kek karışımının içine aktarıp bu sefer bir tahta kaşık veya plastik spatulayla karıştırın. Öte yandan başka bir derin kabın içinde un ve kabartma tozunu elinizle karıştırın. Sonra da yumurtalı karışımın içine katın. Tekrar kaşıkla tüm malzemeleri iyice katıştırın. Bu arada 20-25 cm çapında yuvarlak ya da 25-30 cm boyunda dikdörtgen bir fırın kalıbının içini (borcam da kullanabilirsiniz) sıvıyağla yağlayın. Varsa kepeğin 1 kaşığını kalıbın içine serpin. Hazırladığınız kek karışımını kalıba aktarın. Kalan kepeği de kekin üzerine serpin. Fırını 175 dereceye, alt üst konumuna ayarlayıp, 5 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında keki 40-45 dakika pişirin. Bir kürdanı kekin içine sokup çıkarın, kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir. Fırından alın ve soğuyunca kalıbından çıkarıp, servise sunun. Bu kekin üstüne eritilmiş beyaz çikolata veya hazır vanilyalı pudingi 3,5 su bardağı sütle pişirip gezdirebilirsiniz. Çok yakışacaktır
Kepekli kurabiye
Malzemeler:
250 gr. eritilmiş tereyağı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 adet yumurta(birinin akı üzeri için), 4-5 çorba kaşığı esmer şeker, 1 paket vanilya, 5 su bardağı kepekli un, 1 paket kabartma tozu. Üzeri için: 4 çorba kaşığı çekilmiş ceviz içi, 1 çorba kaşığı toz şeker, 2 çorba kaşığı damla çikolata.
Hazırlanışı:
Derin bir kaba tereyağı, zeytinyağı, 2 adet yumurta(birinin akını üzeri için ayırıp), vanilya ve kabartma tozunu koyup elle karıştırın. Unu azar azar ekleyerek çok sert olmayan (kulak memesi yumuşaklığında) bir hamur yapın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde veya daha ufak parçalar alıp şekil verin. Üzeri için çekilmiş ceviz ve şekeri bir kapta karıştırın. Hazırladığınız kurabiyeleri önce yumurta akına, sonra cevizli şekerli karışıma ve en son da damla çikolataya batırın. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizip 170-180 °C de pişirin.
Kepekli poğaça
Malzemeler:
• 1 yumurta, • Bir su bardağından 1-2 parmak eksik zeytinyağı, • 1 su bardağı yoğurt, • Aldığı kadar kepekli un, • 1 paket kabartma tozu, • Tuz. İçi için: • Yaklaşık 1 su bardağı peynir (köy peyniri kullandım), • 1 tutam maydanoz. Üzeri için: • 1 yumurta sarısı, • Susam.
Yapılışı:
Hamur için yumurtayı çırpın. Yağı ekleyerek çırpmaya devam edin. Un, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar iyice yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin. İçi için peyniri çatalla ezin. İnce ince doğranmış maydanozları ekleyerek karıştırın. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparın. Merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın. Açılmış hamurlara 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyun ve avucunuzda yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmamış 150 derece fırında 40-45 dk pişirin.
Alıntıdır...
Kepekli kabak böreği
Malzemeler:
500 gr kabak 1 çay bardağı kepek unu 1 su bardağı lor peyniri Yarım demet ince kıyılmış dereotu 1 çırpılmış yumurta 1 çay kaşığı kırmızıbiber 1 çay kaşığı tuz.
Hazırlanışı:
Kabakları temizleyip rendeleyin. Bir süzgece alıp suyunu süzün. Kepek unu, lor peyniri, dereotu, yumurta, tuz ve kırmızıbiberi rendelenmiş kabaklara ilave edip karıştırın. Hazırladığınız kabaklı karışımı bir fırın tepsisine yayın. 200 derece ısıtılmış fırında üstü pembeleşinceye kadar 20-25 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Kepekli havuçlu kek
Malzemeler:
4 adet yumurta, 1,5 su bardağı esmer tozşeker, 1/2 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 2 adet ufak boy ince havuç, 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi, 3 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm, 3 su bardağı tam buğday unu, 2 yemek kaşığı kepek (saf kepek olmalı).
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içine oda sıcaklığındaki yumurtaları koyup, tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle en az 5 dakika çırpın. İçine sıvıyağ, süt, tarçın ve vanilyayı ilave edip tekrar 2-3 dakika daha mikserle çırpın. Bu arada havuçları soyup rendenin iri gözüyle rendeleyin. Tam 1 bardak dolusu rende havucunuz olmalı. Sonra da havuçla beraber ceviz içini de kek karışımının içine aktarıp bu sefer bir tahta kaşık veya plastik spatulayla karıştırın. Öte yandan başka bir derin kabın içinde un ve kabartma tozunu elinizle karıştırın. Sonra da yumurtalı karışımın içine katın. Tekrar kaşıkla tüm malzemeleri iyice katıştırın. Bu arada 20-25 cm çapında yuvarlak ya da 25-30 cm boyunda dikdörtgen bir fırın kalıbının içini (borcam da kullanabilirsiniz) sıvıyağla yağlayın. Varsa kepeğin 1 kaşığını kalıbın içine serpin. Hazırladığınız kek karışımını kalıba aktarın. Kalan kepeği de kekin üzerine serpin. Fırını 175 dereceye, alt üst konumuna ayarlayıp, 5 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında keki 40-45 dakika pişirin. Bir kürdanı kekin içine sokup çıkarın, kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir. Fırından alın ve soğuyunca kalıbından çıkarıp, servise sunun. Bu kekin üstüne eritilmiş beyaz çikolata veya hazır vanilyalı pudingi 3,5 su bardağı sütle pişirip gezdirebilirsiniz. Çok yakışacaktır
Kepekli kurabiye
Malzemeler:
250 gr. eritilmiş tereyağı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 adet yumurta(birinin akı üzeri için), 4-5 çorba kaşığı esmer şeker, 1 paket vanilya, 5 su bardağı kepekli un, 1 paket kabartma tozu. Üzeri için: 4 çorba kaşığı çekilmiş ceviz içi, 1 çorba kaşığı toz şeker, 2 çorba kaşığı damla çikolata.
Hazırlanışı:
Derin bir kaba tereyağı, zeytinyağı, 2 adet yumurta(birinin akını üzeri için ayırıp), vanilya ve kabartma tozunu koyup elle karıştırın. Unu azar azar ekleyerek çok sert olmayan (kulak memesi yumuşaklığında) bir hamur yapın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde veya daha ufak parçalar alıp şekil verin. Üzeri için çekilmiş ceviz ve şekeri bir kapta karıştırın. Hazırladığınız kurabiyeleri önce yumurta akına, sonra cevizli şekerli karışıma ve en son da damla çikolataya batırın. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizip 170-180 °C de pişirin.
Kepekli poğaça
Malzemeler:
• 1 yumurta, • Bir su bardağından 1-2 parmak eksik zeytinyağı, • 1 su bardağı yoğurt, • Aldığı kadar kepekli un, • 1 paket kabartma tozu, • Tuz. İçi için: • Yaklaşık 1 su bardağı peynir (köy peyniri kullandım), • 1 tutam maydanoz. Üzeri için: • 1 yumurta sarısı, • Susam.
Yapılışı:
Hamur için yumurtayı çırpın. Yağı ekleyerek çırpmaya devam edin. Un, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar iyice yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin. İçi için peyniri çatalla ezin. İnce ince doğranmış maydanozları ekleyerek karıştırın. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparın. Merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın. Açılmış hamurlara 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyun ve avucunuzda yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmamış 150 derece fırında 40-45 dk pişirin.
Alıntıdır...