Suçluluk duymadan yiyebileceğimiz güzel şeyler arasında en sağlıklı tatlılardan biridir bal... Hatta sadece tatlılara değil, yemeklere de lezzet katan sağlıklı bir katkı maddesidir.
![bal200.jpg](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.ekolay.net%2Fkadin%2Fimages%2Fbal200.jpg&hash=240439979e78ce4d98fdf1825c6b2946)
![trans.gif](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.ekolay.net%2Fkadin%2Fimages%2Ftrans.gif&hash=4c0d1623bce13c30969be94ec8204e84)
Sürekli daha fazla ve daha farklı katkı maddeleriyle çevriliyoruz, hayatta da, mutfakta da. Artık sadelik geçerli bir değer olmaktan çıktığı için "doğal" deyince bile sade halinden bahsetmiyoruz bir şeylerin. Evrilip çevrilip, süslenip artırılıp başkalaşarak ve çeşitlenerek sunuluyor her şey. O yüzden bu devirde bal gibi sade ve değerli bir ürünü başımızın üstüne tutmalıyız!
Sürekli daha fazla ve daha farklı katkı maddeleriyle çevriliyoruz, hayatta da, mutfakta da. Artık sadelik geçerli bir değer olmaktan çıktığı için "doğal" deyince bile sade halinden bahsetmiyoruz bir şeylerin. Evrilip çevrilip, süslenip artırılıp başkalaşarak ve çeşitlenerek sunuluyor her şey. O yüzden bu devirde bal gibi sade ve değerli bir ürünü başımızın üstüne tutmalıyız!
![bal-bal-bal.jpg](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.ekolay.net%2Fkadin%2Fimages%2Fbal-bal-bal.jpg&hash=0407bfd5c6baf20dcf093beed0e8e4f7)
Sağlıklı bir tatlandırıcı olması bir yana, son derece doğal bir lezzetlendirici aynı zamanda. Elbette onun da bin bir çeşidi vardır market raflarında, ben balımı senelerdir köydeki balcılardan, bütün petek içinde arıcı arkadaşlardan veya Datça'nın meşhur balcılarından aldığım için onlardan haberdar değilim. Ama zeytinyağında olduğu gibi balda da diyeceğim şudur: Sizin beğendiğiniz en güzelidir. Bal da çok da öyle doğrusu, yanlışı, organiği, ekolojik ayrımı, tanım itibarıyla olamaz zaten.
Şekerin kullanıldığı hemen her yerde kullanılabilir bal. Yalnız sıcak içeceklerde kullanmak için dikkat edilmesi gerek bir nokta var: Balın kaynar suyla bir araya gelmesi içindeki bazı maddeleri değiştirdiği için tavsiye edilmiyor. Yani çayınıza bal koymak istiyorsanız biraz soğumasını beklemeniz gerek. Özellikle bitki çaylarında ya da sabah ilk içecek olarak çok faydalı olan elma sirkeli sıcak suyla harika oluyor bal. Kakao veya sıcak çikolataya da çok yakışır. Yazları ise güzel bir limonata istediğinizde rafine şeker tüketmenin hiç gereği yok: Limonatanızı, balı önce ılık suyla eritip sonra limonlu suyla karıştırarak yapmayı deneyin, harika oluyor.
Yemek üstüne ya da gün içinde canın tatlı bir şey istediğinizde, yoğurdun, tatlı lor peynirinin veya süzme yoğurdun üstüne bal döküp yiyebilirsiniz: En güzel (sade ve doğal) tatlılardan biridir bu. Daha zengin olsun istiyorsanız ceviz, badem, kavrulmuş keten tohumu, tarçın (balla birlikte mucizevi etkileri olduğu söylenir) ekleyebilirsiniz.
Alıntıdır!
![bal200.jpg](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.ekolay.net%2Fkadin%2Fimages%2Fbal200.jpg&hash=240439979e78ce4d98fdf1825c6b2946)
![trans.gif](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.ekolay.net%2Fkadin%2Fimages%2Ftrans.gif&hash=4c0d1623bce13c30969be94ec8204e84)
Sürekli daha fazla ve daha farklı katkı maddeleriyle çevriliyoruz, hayatta da, mutfakta da. Artık sadelik geçerli bir değer olmaktan çıktığı için "doğal" deyince bile sade halinden bahsetmiyoruz bir şeylerin. Evrilip çevrilip, süslenip artırılıp başkalaşarak ve çeşitlenerek sunuluyor her şey. O yüzden bu devirde bal gibi sade ve değerli bir ürünü başımızın üstüne tutmalıyız!
Sürekli daha fazla ve daha farklı katkı maddeleriyle çevriliyoruz, hayatta da, mutfakta da. Artık sadelik geçerli bir değer olmaktan çıktığı için "doğal" deyince bile sade halinden bahsetmiyoruz bir şeylerin. Evrilip çevrilip, süslenip artırılıp başkalaşarak ve çeşitlenerek sunuluyor her şey. O yüzden bu devirde bal gibi sade ve değerli bir ürünü başımızın üstüne tutmalıyız!
![bal-bal-bal.jpg](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.ekolay.net%2Fkadin%2Fimages%2Fbal-bal-bal.jpg&hash=0407bfd5c6baf20dcf093beed0e8e4f7)
Sağlıklı bir tatlandırıcı olması bir yana, son derece doğal bir lezzetlendirici aynı zamanda. Elbette onun da bin bir çeşidi vardır market raflarında, ben balımı senelerdir köydeki balcılardan, bütün petek içinde arıcı arkadaşlardan veya Datça'nın meşhur balcılarından aldığım için onlardan haberdar değilim. Ama zeytinyağında olduğu gibi balda da diyeceğim şudur: Sizin beğendiğiniz en güzelidir. Bal da çok da öyle doğrusu, yanlışı, organiği, ekolojik ayrımı, tanım itibarıyla olamaz zaten.
Şekerin kullanıldığı hemen her yerde kullanılabilir bal. Yalnız sıcak içeceklerde kullanmak için dikkat edilmesi gerek bir nokta var: Balın kaynar suyla bir araya gelmesi içindeki bazı maddeleri değiştirdiği için tavsiye edilmiyor. Yani çayınıza bal koymak istiyorsanız biraz soğumasını beklemeniz gerek. Özellikle bitki çaylarında ya da sabah ilk içecek olarak çok faydalı olan elma sirkeli sıcak suyla harika oluyor bal. Kakao veya sıcak çikolataya da çok yakışır. Yazları ise güzel bir limonata istediğinizde rafine şeker tüketmenin hiç gereği yok: Limonatanızı, balı önce ılık suyla eritip sonra limonlu suyla karıştırarak yapmayı deneyin, harika oluyor.
Yemek üstüne ya da gün içinde canın tatlı bir şey istediğinizde, yoğurdun, tatlı lor peynirinin veya süzme yoğurdun üstüne bal döküp yiyebilirsiniz: En güzel (sade ve doğal) tatlılardan biridir bu. Daha zengin olsun istiyorsanız ceviz, badem, kavrulmuş keten tohumu, tarçın (balla birlikte mucizevi etkileri olduğu söylenir) ekleyebilirsiniz.
Alıntıdır!