Sivasin gülü
Daimi Üye
- Katılım
- 23 Ekim 2010
- Mesajlar
- 814
- Tepki
- 860
- Puan
- 93
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Yulaf diğer tahıllara göre daha yüksek oranda çözünür posa içeriyor.
Ayrıca demir, manganez, çinko ve E vitamini, tiamin, niasin, rihoflavin, folat ve diğer
B grubu vitaminlerinin de kaynağıdır.
Yulaf aynı zamanda iyi bir selenyum deposu.
Selenyum ise vücut için önemli bir antioksidan, astım ve kalp hastalıklarına
karşı koruyucu, DNA tamiri ve özellikle kolon kanseri olmak üzere kanser
riskini azalttığını da söylemek de fayda var.
Yulaf magnezyum minerali açısından da zengin.
Magnezyum vücudun glukoz ve ensülin salınımında görev alan 300′den
fazla enzimi destekliyor. Yulaf bu olumlu etkilerinin yanı sıra barsak
ve sindirim sistemine de yardımcı. Bu etki için yulafın içinde
bulunan ‘betaglukan’ dediğimiz etken maddeden düzenli olarak günde
en az üç gram alınması gerekiyor.
Kötü kolesterolüde düşürür
Yulaf betaglukanın kan şekeri üzerindeki etkileri hakkında yapılan araştırmalar,
yemek sonrası kan şekerinin yüzde 36 seviyesinde düşük çıktığını göstermekte.
Ayrıca yemek sonrası oluşan fazladan ensülin ihtiyacının da yüzde 44 gerilediği
görülüyor. Düzenli tüketim ile kötü LDL kolesterolünüzü azalma ve toplam
kolesterol seviyenizde de yüzde 10′a kadar varan bir azalma sağlamakta.
Yulaf betaglukanın kolesterolü düşürücü etkisi son 20 yılda yapılan pek çok
detaylı araştırma ile ortaya konulmuş.
Yulaf betaglukanı nedir?
Yulal betaglukanı suda çözünen bir lif. Suyla birleşince jel oluşumu
meydana getiriyor. Sağlık üzerindeki olumlu etkilerin sırrı da bu bal
kıvamındaki jelle ilişkili. Jel olmazsa etki de olmuyor.
Günde üç gram yulaf betaglukanı alabilmeniz için en az 2-3 porsiyon yulaf
tüketmeniz gerekmekte ya da eczanelerde bulabileceğiniz betaglukanı
hesaplanmış doğal yulaf gevreğini de kullanabilirsiniz
Fazla yulaf yemenin bir yan etkisi ya da zararı olabilir mi?
Yulaf yada betaglukan ile zenginleştirilmiş ürünler yemenin bilinen zararlı
bir yan etkisi yok. Yetişkin bir kişi günde 25-30 gram kadar lif tüketebilir,
bu da sağlığını olumlu etkiler.
Yulafı daha fazla nasıl tüketebilirsiniz?
Benim sevdiğim ve önerdiğim, yulaf ezmesinin su ya da sütle
kaynatıldıktan
sonra bir kaşık bal eklenerek sıcak bir öğün olarak sabahları tüketilmesi.
Betaglukanı zenginleştirilmiş yulaf gevrekleri ise ara öğünlerde sade
ya da yoğurtla birlikte tüketilirse uzun süreli tokluk verdiği için abur
cubur yemenizi engelleyerek kilonuzu korumanızı sağlar, bu gevrekleri
çorbanıza da ekleyebilirsiniz.