Sahte Milli Piyango bileti nasıl anlaşılır?

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
Sahte Milli Piyango bileti nasıl anlaşılır?
Biletler satışta, vatandaşlar bilet alırken dikkat!
583070_detay.jpg





BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

Yılbaşı yaklaştı. Herkeste yeni yılın telaşı var. Tabii bu telaş içinde piyango biletlerini de unutmamak lâzım. Milli Piyango Yılbaşı Özel Çekiliş biletleri satışa çıktı. Hemen hemen çoğumuz şimdiden satın aldı, birçoğumuz da almak üzereyiz. Yılbaşındaki yoğunluğu fırsat bilen dolandırıcılar her yıl bu biletlerin sahtesini yapıp vatandaşlara satıyor. Yetkililer ise vatandaşları sahte biletler konusunda uyarıyor. Peki bu biletler nasıl anlaşılır? Sizin için araştırdık.

İŞTE GERÇEK BİLETİN ÖZELLİKLERİ
Nimet Abla Milli Piyango Bayisi'nin verdiği bilgilere göre, dolandırıcıların yaptığı biletlerin sol alt köşesine dikkat edin. Çünkü gerçek biletin sol alt kısmında bulunan kontrol numarasının rakamları kabarık. Bilet ışığa tutulunca üzerinde Milli Piyango'nun MP logosu görünmeli. Işıkta mavi ve açık yeşil renkli parlayan, kesik çizgiler şeklinde dağılımı bulunan elyaflar görünür. Biletin arkasında kalın çerçeve çizgisinin dışında ince çerçeve çizgisi bulunur. Biletin arka yüzündeki ikramiye planı ve diğer yazıların hepsi nettir.
Ayrıca biletin eni 6, boyu 14.7 santimdir. Biletin ön yüzündeki ikramiye numarası bölümünün üstündeki MP amblemi ile Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin imzaları nettir. Tam biletler açık mavi, yarım biletler bayrak kırmızısı ve çeyrek biletler de açık nefti yeşil renkli olup, renkler canlıdır.

"SEYYAR BAYİLER MAĞDUR OLUYOR"
İstanbul Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası da HABERTURK.COM Ekonomi Servisi'ne bir açıklamada bulundu. Oda'nın yaptığı açıklamaya göre piyasada sahte bilet yok. Piyango bileti satan seyyar bayilerin de bulunduğunu ifade eden Oda yetkilileri, "Sahte bilet konusu seyyar bayilerimizi sıkıntıya sokabiliyor. Zaten bir biletin sahte olup olmadığı çok rahat anlaşılabiliyor. Kötü niyetli kişiler renkli fotokopi ile biletleri basıyorlar. Bu tür kişiler sahte paranın cezası neyse o ceza ile cezalandırılıyorlar. Vatandaşların şimdilik korkması gereken bir durum yok. Yalnız piyasada tahribatlı bilet sorunu var. Mesela amorti çıkan biletin son numarası 57. Son numarası 58 olan bileti 57 olarak yapabiliyorlar. Bu da pek çok kişiyi sıkıntıya sokabiliyor. Bu tür işlemler yılbaşı gibi yoğun günlerde ortaya çıkabiliyor. Vatandaşlara 'Büyük bayilerden bilet alın, seyyar bayilere gitmeyin' diyemiyoruz. Çünkü çoluk çocuk geçindiren, ekmek parasını kazanan seyyar bayiler mağdur oluyorlar" şeklinde açıklama yaptı.
Sahte para gibi sahte Milli Piyango bileti düzenleyenler için hazırlanan Kamu Güvenine Karşı Suçlar Bölümü'nde belirtilen cezalar şunlar:

Madde 197 - (1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülaaae sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Paraya eşit sayılan değerler
Madde 198 - (1) Devlet tarafından ihraç edilip de hamiline yazılı bonolar, hisse senetleri, tahviller ve kuponlar, yetkili kurumlar tarafından çıkarılmış olup da kanunen tedavül eden senetler, tahviller ve evrak ile millî ziynet altınları, para hükmündedir.

Para ve kıymetli damgaları yapmaya yarayan araçlar
Madde 200 - (1) Paralarla kıymetli damgaların üretiminde kullanılan alet veya malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülaaae sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

Etkin pişmanlık
Madde 201 - (1) Sahte olarak para veya kıymetli damga üreten, ülaaae sokan, nakleden, muhafaza eden veya kabul eden kişi, bu para veya kıymetli damgaları tedavüle koymadan ve resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların üretildiği veya saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların ele geçirilmesini sağlaması hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

(2) Sahte para veya kıymetli damga üretiminde kullanılan alet ve malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülaaae sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve bu malzemenin üretildiği veya saklandığı yerleri ilgili makama haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve bu malzemenin ele geçirilmesini sağlaması hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst