Salatayla ilgili 5 mit

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.486
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Salata malzemesi seçerken...



Amerikan Diyet Demeği, sağlıklı kilo kontrolü ve zayıflama için günlük iki kase salata ve yeşil sebze tüketilmesini tavsiye ediyor. Salatanızı kendiniz yapacaksanız malzemelerin seçimi de çok önemli. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi marulun yapraklarının rengi ne kadar koyu yeşilse, içerdiği besleyici özellik ve vitamin miktarı da o derece artıyor. Koyu yapraklı yeşillikler A vitamini yönünden de oldukça zengin.

• Bir antioksidan deposu olarak marul, kalp krizini önler; koyu yeşil yaprakları yoğun miktarda folik asit içerir. İçeriğindeki yeşil granüller aynı zamanda dikkate değer ölçüde C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır.

• Acı marul, hindiba veya frenk salatası olarak bilinen marul türü de iyi birer antioksidan kaynağıdır. Hindiba bitkisinde aynı zamanda bol miktarda C vitamini bulunur. Bu bitki kanser, kalp krizi gibi sistemik hastalıkların önlenmesinde ve riskinin azaltılmasında oldukça etkili.

• Kıvırcık marul olarak adlandırılan marul türünde ise o kadar zengin oranda vitamin ve mineraller bulunmaz. Bu nedenle sağlıklı ve çabuk zayıflama için geniş yapraklı marul türlerinden tüketmeye özen göstermelisiniz.

1. Salata, bir hamburgere göre her zaman daha az kalorilidir.
Bu, tamamen yanlış bir bilgi. Salatanın üzerine eklenen soslar oldukça yüksek kalorili olabilir. Üstelik zeytinyağı da sağlıklı olduğu gerekçesiyle salatalarda bolca tüketilir. Fakat zeytinyağının yüksek kalori değerlerine sahip olması çoğu zaman atlanan bir gerçektir. Bu yüzden sıradan bir hamburgere göre yoğun soslu ve zeytinyağlı bir salatanın kalorisi daha fazla olabilir. Ancak diyette kontrollü olarak salata yemek çok yararlı olabilir. Çünkü salata için kullanılan sebze ve yeşillikler lif yönünden zengindir. Bu besinler mide ve bağırsakları fazladan çalıştırarak kalori yakımını hızlandırır.

2. Düşük kalorili sebzeler daha iyidir.
Salatanızı analiz edeceğiniz zaman içindeki besleyici öğelere ve enerji sağlayan kalori değerlerine dikkat edin. Örneğin kerevizi az kalorili olduğu için tercih ediyor olabilirsiniz ama bu sebzenin size kazandırdığı enerji de düşüktür. Kereviz gibi açık renkli sebzeler diğer sebzelere göre daha az lif, vitamin ve mineral içerirler. Bu nedenle bol sebzeli salata tercih edeceğiniz zaman kırmızıbiber, brokoli, havuç, bezelye ve patlıcana ağırlık verin.



3. Yapraklı sebzelerin hepsinin besleyici değerleri aynıdır.
Yapraklı sebzelerin renkleri açıldıkça besleyici öğeleri de bir o kadar azalır. Açık renkli bir atom salata düşük derecede A, C vitaminleri, demir ve lif değerlerine sahiptir. Koyu yeşil renkteki ıspanak yapraklarında ise yüksek derecede magnezyum, demir ve kalsiyum vardır. Ispanağın antioksidan değerleri de yüksektir.

4. Salatanızın üstüne eklediğiniz kızarmış tavuk ya da et kalori değerini artırmaz.
Eğer salatanız bir ana yemeğe eşlik etmiyorsa, doyurucu olması için üzerine tavuk ya da et ekleyebilirsiniz. Ama dikkat! İşte bu noktada salatanız masumiyetini kaybediyor ve bir kalori deposu haline gelebiliyor. Bu nedenle eğer salatanıza protein değeri kazandırmak istiyorsanız, haşlanmış ya da yağsız tavada pişirilmiş et ya da tavuğu tercih etmelisiniz.

5. Organik yeşillikler her zaman için çok daha sağlıklıdır.
Araştırmalar; organik besinlerin besleyici öğelerinin kimyasallardan uzak olarak yetiştirilen sebze ve meyvelere göre çok da üstün olmadığını gösteriyor. Bu nedenle sadece organik sebze yemeniz gerektiğini düşünmeyin.


Alıntıdır!
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.486
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Bende çok severim salatayı :catalbicak:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst