Şarap da ''helal'' oldu

elma şekeri

Daimi Üye
Tepki
1.278
Hollanda'da yaşayan bir Türk işadamı Kevser Helal Wine adıyla alkolsüz şarap üretti. Didar Arslan'ın haberi...

Şarabın helali olur mu? Talay şaraplarının da Hollanda distributor olan firma şarabın helalini üretti. Adını da şaraptan alan Türk firması “Kevser Helal Wine” adıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve alkolsüz şarap piyasaya sürdü. Firmanın kurucusu Talay şaraplarının Hollanda distribütörü olan ve aynı zamanda Delikatwine adında kendi şarap ürünlerini de pazarlayan Taner Tabak.

TADI KALDI ALKOLÜ GİTTİ

Taner, Tabak, bundan bir buçuk yıl önce ‘şarabın helali olur mu’ diye bir şaka üzerine harekete geçmiş. “Biz haramı helalden arındırdık, şarap tadında ama alkolden tamamen arındırılmış bir şarap üretmeyi başardık”, diyor Taner Tabak. Şarap şimdilik Avrupa ülkelerinde kiralanan üzüm bağlarında üretiliyor. Kırmızı, beyaz, rose ve köpüklü olmak üzere dört çeşit üretilen helal şarap Hollanda’da ortalama bir şarap fiyatına 6-7 euroya satılıyor.

FİKİR NASIL DOĞDU?

On beş yıldır şarap işinde olduğunu belirten ve winelog olmak için son sınavlara hazırlandığını söyleyen Taner Tabak, “Piyasada alkolsüz içkide bir boşluk vardı. Biz bu boşluğu yakaladık.”, diyor. İş toplantılarda içki içmeyen müslüman iş adamlarına, şarap içme duygusunu tatmin etmek isteyen hamile kadınlara, otomobil kullandıkları için bir bardak içki içme limiti olan oto sürücülerine, alkoliklere alternatif yarattıklarını söylüyor Taner Tabak. Helal şarap şu anda sadece Hollanda’da özellikle belediyelere ve özel şirketlere toptan satılıyor. Taner Tabak helal şarabın şimdilik iş toplantılarında ve şirketlerin müşterlerine gönderdiği özel hediye paketlerinde tüketiciyle buluştuğunu söylüyor.

MÜSLÜMAN ÇEVRELERİN TEPKİSİ

Başlangıçta müslüman çevrelerden tepki göstermiş helal şaraba. İşlevini ve hedef kitlesini öğrendiklerinde ise makul bile bulmuşlar. Taner Tabak, müslüman şirketlerin helal şaraba çok ilgi gösterdiklerini, Türkiye’den de yoğun talep aldıklarını belirtiyor.

Ünlü İranlı düşünür Ömer Hayyam bir rubailerinde şarabı haram kıldığı için Tanrı’yla hesaplaşır. Rubailerinden birinde Ömer Hayyam şöyle der:

Cennette huriler varmış, kara gözlü;
İçkinin de ordaymış en güzeli.
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz:
Bak, bir yanda şarap, bir yanda sevgili

Tepki
8.216
alkolsuz olan bişey helaldır tabıkı sonucta zarar verıcı bişey yok

şarabında nasıl haram edildiğini bılıyormusunuz? anlatayım

bir gun peygamber efendımız (SAV) yolda giderken bırkaç arkadasın toplanıp ıçtığını görmüş hoşuna gitmiş ne guzel eğlenıyorlar demiş...

sonra yoluna devam etmiş ..

tekrar donuş için o yolu kullanırken içen arkadasların şiddetle kavga ettiklerini görmüş sarhoş oldukklarından dolayı tabıkı

haram olsun demiş böyle ınsanı bu içki yapıyorsa...

vallahı ne kadar doğru bılemıyorum ama bu sekılde duymuştum paylaşmak istedım

nerissa

Daimi Üye
Tepki
326
insan kendını bıldıkten sonra bana gorede normal
sapıtmadan ıctıkce haram degıldır bana gore sonucta peygamber efendımızde sarhosluk yaptıgı ve kotu ornek oldugu ıcın haram ettı yanı sınırlama getırdı.sarhos olup baskalarına zarar vermedıkce haram degıldır bence

yeşil

Daimi Üye
Tepki
903
bence haram kılınınan şey azda olsa haramdır azıda bir çoğuda bu benım düşüncemyasak olan herşey haramdır

Şahmaran.

Admin
Admin
Tepki
50.395
Yok canım bana hiçte inandırıcı gelmiyor..
Adı üstünde şarap canım..
Her ne olursa olsun isminden bir kere kaybediyor.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar