Beth Gold
Birçok yerde çok meyve ve sebze yemenin kanser riskini azalltığı yayınlanıyor. Günde 4 kere meyve ve 5 kere sebze yemek sağlımızı korumanın en iyi yolu. Ancak çoğu zaman sebze ve meyvelerin besleyici değerlerinden daha çok nasıl istifade edeceğimizi bilemeyebiliriz.
İşte aklınızda bulunması gerekenler!
Mümkün olduğu kadar taze ve bulunduğunuz yerde yetişen sebze ile meyveleri satın alın.
İlkbahar ve yaz, meyve-sebze için mükemmel bir dönemdir. Birçok besin uzun yollardan şehrinize gelir, bu sırada besin deeğrinde azalma olabilir. Hava ve ışık değişimi besleyiciliğini etkileyebilir. Sonbahar ve kış döneminde taze meyve-sebzeye ulaşmak zordur. Bu mevsimde yetişen elma, portakal ve köklü sebzelerden tüketmeye çalışın.
Yemek pişirme yöntemleri de yiyeceklerin besin değerini azaltabilir. Zaman, sıcaklık, su miktarı önemlidir. Sebzeleri kaynatmak besin değerlerini azaltır çünkü mineraller ile vitaminler suya geçer. Eğer sebzelerinizi haşlayarak yemek istiyorsanız suyunu çorbalarda kullanmak için ayırın.
Birçok yerde çok meyve ve sebze yemenin kanser riskini azalltığı yayınlanıyor. Günde 4 kere meyve ve 5 kere sebze yemek sağlımızı korumanın en iyi yolu. Ancak çoğu zaman sebze ve meyvelerin besleyici değerlerinden daha çok nasıl istifade edeceğimizi bilemeyebiliriz.
İşte aklınızda bulunması gerekenler!
Mümkün olduğu kadar taze ve bulunduğunuz yerde yetişen sebze ile meyveleri satın alın.
İlkbahar ve yaz, meyve-sebze için mükemmel bir dönemdir. Birçok besin uzun yollardan şehrinize gelir, bu sırada besin deeğrinde azalma olabilir. Hava ve ışık değişimi besleyiciliğini etkileyebilir. Sonbahar ve kış döneminde taze meyve-sebzeye ulaşmak zordur. Bu mevsimde yetişen elma, portakal ve köklü sebzelerden tüketmeye çalışın.
Yemek pişirme yöntemleri de yiyeceklerin besin değerini azaltabilir. Zaman, sıcaklık, su miktarı önemlidir. Sebzeleri kaynatmak besin değerlerini azaltır çünkü mineraller ile vitaminler suya geçer. Eğer sebzelerinizi haşlayarak yemek istiyorsanız suyunu çorbalarda kullanmak için ayırın.
- Meyve ve sebzelerin besin değeri korumak için öneriler!
- Haşlayın ya da derin bir kapta kızgın yağda hafifçe pişirin.
- Sebzeleri pişirdikten sonra doğrayın.
- Kısa sürede pişirmek için kapaklı tencere kullanın.
- Sebzeleri yanmayacak kadar çok az suyla pişirin
- Sebzeleri yumuşayıncaya ya da gevreyinceye kadar pişirin.
- Çok pişirmeyin.
- Kalmış yemeklerinizi sos ve çorbalar için değerlendirebilirsiniz.