Selülit nedir ? Nedenleri ? Önleme Yolları Nelerdir ?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Selülit


Selülit hormonların kadınlara oynadığı kötü bir oyun gibi... Ama uzmanlar mutlak bir çözüm için arayışlarını sürdürüyorlar. Elimizde olan ve olmayan nedenlere bağlı olan selülitin görünüşü ancak radikal çözümlerle kurtarılabiliyor. Selülitin gelişmesini frenlemek için yapılacak şey ise, erken davranmak, hareketli olmak, sağlıklı yaşamak ve dengeli beslenmek...

Genelde uyluğun üst kısmında, bilek ve dizin iç kısımlarında, kaba et ve baldırların arka kısımlarında ve üst bacağın dış yanlarına yerleşerek bacak güzelliğini bozan selülit, tüm sağlık sorunları gibi erken teşhis edildiğinde frenlenmesi mümkün bir sağlık sorunudur. Erken teşhisi kendimiz de yapabiliriz: Oturmuş ve bacaklarımızı uzatmış pozisyondayken cilt iki parmak arasında kıstırıldığında yüzeyde portakal kabuğu gibi girinti ve çıkıntılar oluşuyorsa, bu engebeli arazi selülitin göstergesidir.
Tıbbi olarak selülit üç özellik gösterir:



1 Dayanıklı hale gelmiş bölmeli bir konjonktif yapı, buna selülitik doku deniyor.



2 Su molekülleri ve tuz molekülleri.



3 Selülitik doku içinde hapsolmuş yağ hücreleri, adipositler...



ANA NEDENLER

Gerçi yağ hücrelerinden söz ediyoruz ama, burada şişmanlamaya yol açan fazla kilo olayından farklı bir olayla karşı karşıyayız. Selülit fazla miktarda yağ hücreleri olduğunu gösterir. Ancak bu hücreler iyice semirmiştir. Ayrıca hücreler arası her türlü değişimi engelleyen konjonktif doku kafesinde hapsolmuş, kullanılamaz durumdadır. Şişmanlıkta kişi çok yağlanmıştır ama, düşük kalorili beslenme sonunda yağları kullanılıp bedende eşit bir incelme gerçekleştirilir. Ne var ki selülitli bölgelerdeki sıkışmış yağ kullanılamadığı için bu bölgelerde bir değişiklik görülmez. Yani, selülit bütün zayıflama rejimlerine inatla karşı koyar.

İnsan selülitle doğmaz, genelde erişkin yaşlarda selülit ortaya çıkar. Bu da selülitin hormonal olgulara bağlı olduğunu gösterir. Hormonal düzensizlikler, folikülin hormonu,selüliti yaratan olgular. Östrojenin fazlalığı bir bakıma selüliti tetikler. Bu nedenle menopoz sonrası selülitte zayıflama görülür. Çünkü o zaman organizmada progesteron östrojenin yerini alır.

Selülit kalıtımla ilgili olarak da ortaya çıkabilir. Zira genetik yapımızda yağların nasıl gelişeceği kodlarla önceden belirlenmiştir. Hem anne, hem baba tarafında yağ fazlalığına ilişkin sorun varsa kız çocuğun ilk ergenlik belirtilerinden itibaren, daha sonra da hayatının değiik evrelerinde (gelişim çağı, hamilelik, menopoz) izlenmesi gerekir.

Dolaşım bozukluğu da bir nedendir. Zira selülit ve damar yetmezliği birbirine paralel gider. Zira selülit damarları sarar ve sıkıştırır. BU durum kandolaşımını zorlaştırır ve varişler meydana getirir.

Selülitin ikinci derecede nedenleri: Bunlar çoğu zaman bizim hatalarımızdan kaynaklanan nedenlerdir ve şöyle sıralayabiliriz: Hareketsizlik, stres, kabızlık, dengesiz beslenme...

SELÜLİTİN BAŞLADIĞI DÖNEMLER



1 Ergenlik dönemi: Selülit ovüllerinin belirmesi, cinsel değişimle birlikte ortaya çıkar.



2 Hamilelik dönemi: Bu dönemde anne vücudunda boş kalmış çok sayıda folikülin hormonu birikir ve selülit oluşumuna zemin hazırlar.



3 Menopqoz öncesi: Hormonal durumdan dolayı zaten var olan selülit daha da artarak yerleşir.


KESİN ÇÖZÜM

Selülit vücut bakımlarının ana malzemesididr. Gerçekten de çok başında yakalanan bir selülit doku, nedeni anlaşıldıktan sonra, kişi sağlıklı yaşamaya yönlendirildiğinde profesyonel enstitü uygulamalarıyla dolaşım hızlandırılıp yağ dokularının kana karışımı sağlanırsa en azından ilerlemesi durdurulmuş olur. Sadece vücut bakımları da yetmez. Dengeli beslenme, stresten uzak hareketli bir yaşam, bol su ve yeterli uyku ile sinir sağlığını da koruyarak selülitlerin gelişmesini durdurmak mümkündür.

Ancak tamamen ortadan kaldırmanın tek bir yolu vardır; o da cerrahi yöntemlerdir. Yağ emme ameliyatlarında ileri teknoloji ürünü aletler ve deneyimli bir cerahın eli ile yağ dokusunun önemli bölümü alınarak selülitli bölgelerdeki portakal görüntüsü ortadan kaldırılıyor.

Liposhaping Plus cihazı, gıdık, kalça, baldır, bacak arkası, diz arkası ve bel gibi bölgesel yağ dokularını etkili ve başarılı bir uygulamayla gideriyor. İnce kanüllerle yağ çekildiği, lokal anestezi altında sadece sorunlu bölgelere uygulandığı için liposuction a oranla daha zahmetsiz ve güvenli.

Lipo Shaping in diğer yöntemlerden en önemli farkı yağlar alınırken vücudun eski yöntemden çok daha az zarar görmesi nedeniyle kanama ve enfeksiyon olmaması, iyileşmenin çok daha hızlı olması, kişinin hemen normal yaşamına dönebilmesi, emboli riskinin bulunmaması ve en önemlisi yağların çok ince kanüllerle eşit ve rahat biçimde alınmasıyla son derece doğal ve estetik sonuçlar alınabilmesi.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Aslında kışın zorlu bir mevsim olduğu düşünülür. Doğrudur da… Peki yaz, bahar ayları ne kadar zorlar insanı? Herkes kendince bir yanıt verebilir bu soruya elbette.

Ancak, biz 'zorlar' diyenlerin sesine kulak verelim. Evet, erkekler çok farkında olmasa da bazen yaz-bahar ayları da bir hayli zorlu başlar kadınlar için. Bir pantolon bir kazak, uzun etekler ve mus çoraplarla kolayca geçiştirebildiğimiz kış aylarının rahatlığı gerilerde kalır. Minisi, bikinisi, mayosu vardır artık, insan neresini saklayacağını şaşırır… Evet, deniz mevsimi başladı mı, çaresizdir kadınlar, kaçarı göçeri yoktur. Bikinilerimizle birlikte aynanın karşısına geçip şöyle arkadan, arkadan selülit kontrolü yaparken buluruz kendimizi. Kışın 'portakal ağacı' gelip yerleşmiştir pürüzsüz tenimize…

Anneannelerimizde var mıydı bilinmez, ama selülit son yıllarda o kadar çok adından söz ettirdi ki, onu tanımamak ya da ondan korkmamak mümkün değil. Yaz aylarına doğru yaklaştıkça kadınları daha çok korkutmaya başlayan, varlığını portakal kabuğu görüntüsüyle ortaya çıkaran selülit, modern çağın bir sonucu olarak kabul ediliyor. Hareketsiz bir yaşam ve fast food gibi alışkanlıklarla başlayan, yağlı yiyecekler, asitli içeceklerle tırmanan selülit oluşumu, bir estetik sorunu gibi görünse de aslında bir 'sağlık sorunu' diyor hekimler…
Baldırların arkası görünmüyor sanmayın!

Tıp dilinde 'hidrolipodistrofi' denilen selülit, derinin alt tabakasındaki yağ dokusunun, bağ dokuları arasında sıkışmasıyla ortaya çıkıyor. Bu da yağların, özellikle kalça ve üst bacak bölgesinde düzensiz ve biçimsiz toplanmasına neden oluyor ve ortaya görmek istemediğiniz kötü görüntüler çıkıyor. Portakal kabuğu görünümünde sadece yağ hücrelerinin suçu yok, aynı zamanda hızlı kilo kaybı ve zayıf bir bağ dokusu da selülit oluşumuna neden oluyor.

Genç-yaşlı, şişman-zayıf ayırdetmeden kadınların yüzde 80'ini yoklayan selülitin yerleşim alanları çok tipik. Uyluğun üst, dizin ve bileğin iç kısımları, kaba et ve baldırların arkası, üst bacaklar ve üst kollar gibi. Selülite zemin hazırlayan çok fazla faktör var. Ancak en çok üzerinde durulanlar, genetik yatkınlık, hormonların etkisi, dolaşım bozukluğu, beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam.
Tedavide krem ve masaj
Selülitin yok edilmesinde krem ve masaj en etkili yöntemler arasında yer alıyor. Kullanacağınız antiselülit kremlerin yanı sıra evde kendi kendinize yapacağınız masajlarla selülite savaş açabilirsiniz. Uzmanlar kontrolünde yaptıracağınız tıbbi masajlar da selülit tedavisinde etkili sonuçlar veriyor.

Kremler: Evde kullanabileceğiniz anti selülit kremler, deriye hemen nüfuz ederek, doğrudan yağ hücrelerini etkiliyor. Bu kremler selülitlerinizi tamamen yok etmese de azalmasını sağlıyor. Antiselülit kremler sayesinde hem pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz, hem de yeni selülitlerin oluşmasını önleyebilirsiniz.

Evde masaj: Kremlerin yanı sıra evde rahatlıkla yapabileceğiniz masajlarla da selilütle mücadele edebilirsiniz. Masaja kalçalarınızdan başlayın ve ellerinizle aşağıya ve yukarıya doğru daireler çizin. Daha sonra derinizi sıkıştırmadan baş ve işaret parmaklarınızın arasına alın
ve yoğurur gibi masaj yapın ve bu arada dizlerin iç tarafını unutmayın.

Tıbbi masajlar: Selülit tedavisinin en önemli ayaklarından biri de tıbbi masajlar. Çünkü masaj kan ve lenf dolaşımını harekete geçirir ve dokuların taze oksijen ile dolmasını sağlar. Uzmanlar kontrolünde yaptırabileceğiniz bu tedavinin yaygın olarak kullanılan iki yöntemi var:
Dolaşım masajları: Kan ve lenfatik dolaşıma yönelik. Bu masaj deri altı kan dolaşımını aktive ederek, dokularınızın canlanmasını sağlıyor.
Lenfatik drenaj masajları: Özellikle lenf dolaşımı üzerinde etkili oluyor. Bu masajın hem elle hem de aletle uygulanan şekilleri var. Her iki masaj sonunda da hücrelere bolca oksijen gidiyor ve toksinlerinizin vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor.
Selülite dur demek için
Kadına özgü bu estetik problemde en büyük nedenlerden biri hormon ve kalıtımsa, üçüncü neden yanlış beslenme ve fazla kilolar. "Fazla kiloyu vermeden selülitle savaşmak boş bir çabadır" diyen Dr. Muzaffer Kuşhan, beslenme yanlışlarıyla tırmanışa geçen selülitle mücadelenin yollarını gösterdi.

Günde en az 1.5-2 litre sıvı alınmalıdır. En sağlıklı içecekler; su, soda, ıhlamur, ada çayı, sarı çay gibi doğal ot çayları, sıkma taze meyve suları, sıkma taze sebze suları, ayran.

Şişede, kutuda satılan kola ve meyve suyu gibi konserve edilmiş içecekler, siyah çay, kahve çok az içilmelidir. En iyisi içmemek.

Turşu suyu, sirke, şalgam suyu gibi tuzlu içecekler (tuzlu ayran dahil) asla içilmemelidir.

Hamur işi tatlılar, tuzlular, çikolata, gofret, kakaolu fındıklı tatlılar, bisküviler yenmemeli. Tatlı ihtiyacı az miktarda dondurma veya sütlü tatlılarla giderilmeli.

Yağlı etler, yağlı tuzlu şarküteri (sucuk, pastırma, jambon, sosis vs.) kebaplar, turşular yenmemeli.

Konserve edilmiş ve salamura yapılmış yiyeceklerden uzak durmalı.

Yağ tüketimi azaltılmalı yani günde 60 gramdan fazla yağ alınmamalı ve bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir.

Beslenme şekli olarak lakto-vejetaryen beslenme felsefesi benimsenmelidir.

Protein kaynağı olarak, süt, yoğurt, peynir fazla alınmamak şartıyla yumurta yenmeli.

Et olarak daha ziyade yağsız tavuk-hindi, balık ve deniz ürünleri tercih edilmeli.

Her yemekten önce çok az yağlı dolu dolu her çeşit salata tercih edilmeli.

Etlerin yanında haşlanmış sebze, ayrıca haftada 5 gün sebze ağırlıklı beslenmeli. Sebzeler, az etli, tavuklu pişirilebilir ve az sıvı yağ konulabilir.
Yürüyün, bisiklete binin, yüzün, dans edin ve sakın kambur oturmayın!
DİK OTURUN
Sürekli yüksek topuklu ayakkabılar giyinmek, yanlış yürümek ya da kambur oturmak, selülitin oluşma nedenleri arasında. Bu gibi durumlar, toplardamarlarda ve lenf damarlarında kanın geriye doğru akışını olumsuz yönde etkiler. Özellikle, yanlış oturma şeklinde iç organların sıkışmasına neden olur. Böylelikle, zehirli maddeler vücuttan çabuk çıkamaz ve atık maddeler dokularda toplanır. Selülit sorununuz olsun istemiyorsanız, dik oturmayı kesinlikle ihmal etmeyin.
YÜRÜMEYİ UNUTMAYIN

Selüliti engellemek için dik oturmak yetmiyor. Aynı zamanda bol bol yürüyüş yapmanız gerekiyor. Çünkü tempolu bir yürüyüş kalça bölgelerindeki kan akışını hızlandırarak, selülitli görünümün azalmasını sağlıyor. Yürüyüş aynı zamanda kalçada biriken yağları eriterek, cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı oluyor.
GÜNEŞTE KALMAYIN

Fazla güneşte kalmak selüliti artırıyor. Saat 10.00 ila 14.00 arasında güneşlenmeyin. Güneşten koruma etkisi 15'ten yüksek koruyucular kullanın. Güneşlenmek yerine bronzlaştırıcı kremlerden de yararlanabilirsiniz. Daha koyu bir cilt selülitin görünümünü maskeleyebilir.
DANS EDİN

Selüliti azaltabilecek en iyi yol egzersiz yapmaktır. Özellikle haftada en az üç kez 35 dakika sürecek aerobik aktivite yapın. Yürüyün, bisiklete binin, yüzün, dans edin. Daha uzun ve daha sık aerobik aktivitelerinin daha az selülit demek olduğunu hep hatırlayın. Aerobik çalışmalar iyi ve planlı yapıldığında gergin ve formda tutar, kilo verdirir, cilt ve cilt altı yağları uzaklaştırır, genç, gergin ve düzgün bir cilt görünümü sağlar.
Dr. Kuşhan'ın selülitten kurtulma diyeti

KAHVALTI (Her gün aynı)
2 dilim kepek ekmeği, u 2 dilim az yağlı tuzsuz peynir u Domates, salatalık u Taze sıkma sulandırılmış domates, portakal ya da greyfurt suyu, ıhlamur, adaçayı veya sarı çay. u Az miktarda suni tatlandırıcı kullanabilirsiniz.
PAZARTESİ
Öğle: 200 gr. yoğurt, 250 gr. meyve
Akşam: 100 gr. tavuk ızgara (yağsız), bol yeşil salata (az zeytinyağlı, limonlu).
SALI
Öğle: 200 gr. yoğurt. 250 gr. meyve.
Akşam: 100 gr. yağsız tavuk veya dana eti ile hazırlanmış taze fasulye (250 gr.). Az sıvı yağla pişirilecek. Salata sınırsız (limonlu ve az zeytinyağlı).
ÇARŞAMBA
Öğle:Yarım kilo meyve.
Akşam: 100 gr. yağsız tavuk eti veya dana kıymalı semizotu (250 gr.). Az sıvı yağla pişirilecek. Çoban salata (limonlu, az zeytinyağlı).
PERŞEMBE
Öğle: Yarım kilo meyve.
Akşam: 100 gr. yağsız tavuk veya dana etli türlü. Az savı yağla pişirilecek. Karışık salata (limonlu, az zeytinyağlı).
CUMA
Öğle: 4 ceviz içi, 100 gr. tuzsuz çökelekli (lor), sınırsız karışık salata (limonlu). Ceviz veya çökelek yerine yağsız ton balığı da olabilir.
Akşam: Tavuk veya balık ızgara, karışık salata (limon ve az zeytinyağı ile).
CUMARTESİ
Öğle: 4 ceviz içi ve az yağlı tuzsuz lor peynirli karışık salata (limon ve 1 kaşık zeytinyağı ile hazırlanacak).
Akşam: Tavuk veya balık ızgara, karışık salata (limon ve 1 kaşık zeytinyağı ile hazırlanacak). İsteğe bağlı olarak 2 kadeh tatlı olmayan şarap.
PAZAR
Öğle: 50 gr. tuzsuz beyaz peynir, 150 gr. mantar veya 2 yumurtadan hazırlanmış omlet, yanında bol miktarda karışık salata.
Akşam: Çiğ domatesli biberli, kepekli makarnadan salata, üzerine yoğurt. (Makarna haşlanmadan önce bir su bardağı olacak
 

datronimme

Yeni Üye
Katılım
15 Şubat 2009
Mesajlar
5
Tepki
1
Puan
3
Yaş
38
Konum
İSTANBUL
Valla Ben Rejime Baslamıstım Ama Birtürlü Gerisini Getiremiyorum Ne Yapsam Bana Yardımcı Olun Lütfen...
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Valla Ben Rejime Baslamıstım Ama Birtürlü Gerisini Getiremiyorum Ne Yapsam Bana Yardımcı Olun Lütfen...

Aman heee,ne güzel azmedip başlamışsın rejime,sakın ola ipleri bırakma..
Azim çok önemli canım,öncelikle beynine söz geçirmen gerekli..
Çünkü bizi yönlendiren beyindir..
Eşim 100 kiloyu gördü,sonrasında rejime başladı,doktor kontrolu altında..
25 kilo birden verdi,spora gitti..
Öğünlerine çok ama çok dikkat etti..Zaten 3 öğünü kaçırma az ye,bak nasıl kilo veriyorsun sende farkedeceksin..
Özellikle kuru fasulye,nohut tercih etmesini söyledi doktor..Ara öğünlerdede muhakkak bir tane elma,kayısı verdi..
İnşallah sende istediğin kiloya düşersin canım..
Sevgiler
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst