Serebral Palsi (SP)

nurci

Daimi Üye
Katılım
7 Aralık 2009
Mesajlar
588
Tepki
516
Puan
93
Konum
istanbul
Beyin Felci(Serebral Palsi) Hastalığının Tedavisi Günümüz teknolojisi ile Dünya üzerinde mümkün değildir. Ancak Etkisinin azaltıldığını biliyoruz.

Serebral Palsi, doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğumdan kısa bir süre sonra herhangi bir nedenle meydana gelen kalıcı ancak ilerleyici olmayan beyin hasarı sonucu ortaya çıkar. Ayrıca kafa travmaları, ateşli havaleler, geçirilen menenjitler gibi gelişmekte olan beyni etkileyen çeşitli faktörler de Serebral Palsi sınıflamasına giren ve aynı belirtileri gösteren statik nöromotor bozukluklara neden olur. Hastalığın ilerleyici olmadığı tanımlaması, yalnız beyinde oluşan hasar açısından geçerlidir. Hastaların büyük çoğunluğu, büyüyen ve gelişen organizmalarda ki ilerleyici kas-iskelet sistemi bozuklukları ile birlikte yaşamak zorunda kalırlar. Beyindeki hasar bölgesine müdahale etmek ve tedavi etmek mümkün olmadığı için tedavi, vücutta ortaya çıkan ikincil patolojilere yönelik olarak yapılmaktadır. Bu hastalar, en sık olarak hareket sisteminde ortaya çıkan problemlerin yanı sıra epileptik ataklar, yutma güçlüğü, gastrointestinal bozukluklar, görme ve duyma problemleri, algılama ve öğrenme problemleri, konuşma güçlüğü, büyüme-gelişme geriliği gibi pek çok engelle de karşı karşıya kalırlar. Zekânın 2/3 oranında normal olmasına karşın, diğer engelleri nedeniyle toplumda zekâ özrünün ön planda olduğu önyargısı ile karşılaşırlar. Tüm dünyada 1000 doğumda 1 -5 oranında görülen Serebral Palsi, pediatrik ortopedi hasta popülâsyonunun 1/3′ünü oluşturur.

Beyin felci olan kişilerde şunlardan biri veya birkaçı olabilir;
Spastiste, Kasılma, Yürüyememe, Parmak ucunda yürüme, Konuşamama, ani haraketler(atetoid) gibi.

Bunları ortadan kaldırıp kişiyi düzgün konuşup, düzgün yürütüp, kasılmasını ortadan kaldırabilirsiniz; ama beyninde oluşan hasarı gideremezsiniz!
ALINTI
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst