Serinleten nefis şerbetler

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.320
Tepki
83.912
Puan
113
Konum
İstanbul
serinletennefisserbetle.jpg


Serinleten nefis şerbetler

Meyve özünün sulandırılmasıyla hazırlanan şerbetler yaz sıcağında serinlemek için birebir. Geleneksel yemek kültürümüzde yer alan bu içeceği tekrar hatırlayalım ve yaşatalım.

Şerbet kültürü: Şekerin bal, gül, çeşitli baharat ve meyvelerle kaynatılıp su ile sulandırılmış şekline şerbet denir. Şerbet kelimesi Arapçada içmek anlamına gelen ‘şeriba’ kelimesinden gelir. Doğu ülkelerinde yüzlerce yıldır içilen şerbet modern içeceklerin keşfiyle unutula gelmiştir. Ancak doğal beslenmeye dönüşle birlikte tekrar hatırlanan şerbetler, doğum kutlamaları, söz, nişan davetleri, sünnet gibi zamanlarda da ikram edilir.

Şerbet kültürü çok geniş bir coğrafyada devam ettiği için yüzlerce çeşidi vardır. Şerbet yapımında bal, gül yaprakları, meyveler, baharatlar, kuruyemişler ve bunların karışımları yaygın olarak kullanılmaktadır. En çok bilinen şerbetlerden bazıları şunlardır: sünnet şerbeti, mevlit şerbeti, düğün ve loğusa şerbeti, böğürtlen, çilek, kızılcık, kayısı, ağaç çileği, portakal, mandalina, şeftali, turunç, gül, amber, fulya çiçeği, menekşe, yasemin çiçeği, demirhindi, keçiboynuzu ve Antep fıstığı şerbeti…

Limon Şerbeti (8 kişilik)
Gerekli malzeme: 4 limon suyu, 200 gr toz şeker, 2 litre su, 1 yemek kaşığı bal, 3 tane karanfil

Su hariç tüm malzemeyi kapalı bir kap içerisinde 8 saat bekletin. Sonra suyu ekleyip tencerede kaynatın. Soğutup süzün ve servis yapın.

Vişne Şerbeti (8 kişilik)
Gerekli malzeme: 500 gr vişne, 2 litre su, 200 gr toz şeker, 1 limonun suyu, 2 çubuk tarçın, 4-5 tane karanfil

Su hariç tüm malzemeyi kapalı bir kap içinde 8 saat kadar bekletin. Daha sonra bir tencereye alın ve suyu da ekleyip kaynatın. Soğutup süzün ve servis yapın.

Üzüm Şerbeti (8 kişilik)
Gerekli malzeme: 500 gr üzüm suyu, 2 litre su, 200 gr toz şeker, 1 limonun suyu, 1 yemek kaşığı bal, 1 defneyaprağı, 2 cl mavi renklendirici (isteğe bağlı)

Üzümleri toz şekerle birlikte ezin. Su hariç kalan malzemeyi geniş bir kaba üzümlerle birlikte aktarın. 8 saat kadar bekletin. Suyu ekleyin ve kaynatın. Soğutup süzün ve servis yapın.

Portakal Şerbeti (8 kişilik)
Gerekli malzeme: 7 portakal, 1 litre taze portakal suyu, 300 gr toz şeker, 2 litre su

Portakalları ufak dilimler halinde kesin. Üzerine toz şekeri döküp iyice ezin. Daha sonra portakala suyunu ve suyu ilave edip bire kapta 8 saat kadar bekletin. Bir tencereye alıp, kısık ateşte kaynatın. Soğuduktan sonra süzüp servis yapın.

Kavun Şerbeti (8 kişilik)
Gerekli malzeme: 125 gr bal, 300 gr kavun, 1 çay bardağı şeker şurubu, 1 limonun suyu, 1 çay kaşığı zencefil, 2 litre su, 2 dal defneyaprağı

Kavunu dilimleyin. Bal ve suyu mikserde iyice ezilinceye kadar çırpın. Defneyaprağı, zencefil, şeker şurubu ve limon suyunu ilave edip kaynatın. Soğutup, süzün ve servis yapın.

Nane Şerbeti (8 kişilik)
Gerekli malzeme: 2 limon, yarım demet taze nane, 1 su bardağı toz şeker, 2 litre su

Limonların suyunu sıkın. Taze nane yapraklarını iyice ezin ve limon suyuyla karıştırın. Toz şeker ve suyu ilave edip iyice karıştırın. Kapalı bir kapta 8 saat bekletin. Şerbeti kaynatın. Soğutup süzün ve servis yapın.
Lezzet, Ağustos 2010
Alıntıdır...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst