"Şeytanın aklına bile Guantanamo gibi kötü bir yer yaratmak gelmez"

ece

Daimi Üye
Katılım
8 Kasım 2008
Mesajlar
474
Tepki
367
Puan
63
Konum
FRANSA
"Şeytanın aklına bile Guantanamo gibi kötü bir yer yaratmak gelmez"



ABD’nin Küba’daki üssü Guantanamo’da 7 yıl kalıp Amerikan adaleti tarafından tamamen aklanan Mustafa Ait Idır, "Şeytanın aklına bile Guantanamo gibi kötü bir yer yaratmak gelmez" dedi.
ABD’nin önceki gün yemin eden yeni Başkanı Barack Obama’nın ilk icraatı, söz verdiği gibi Guantanamo ile ilgili olurken, 38 yaşındaki Mustafa, "Kimse ne kadar korkunç olduğunu tahmin edemez" diye konuştu.
Dövülen, saatlerce bağlı tutulan, aşağılanan, yıllarca gün ışığı girmeyen küçücük hücrelere kapatılan insanlardan biri olan ve geçen aralıkta serbest kalan Mustafa, "Gardiyanlar 6 ya da 7 kişilik gruplarla gelirdi ve ilk önce gaz püskürtürken, böylece dayak başlardı. Bir keresinde gardiyanlara eşlik eden bir doktor gördüm. Vücutta bazı yerler bulup ’buralara vurun’ diyordu. Dayaktan sonra vücutta görünen belirgin bir iz kalmıyordu ama insanın yerinden kalkacak hali de kalmıyordu" dedi.
20 kadar kişinin avukatı David Remes de bu insanların 3 yıl boyunca gardiyanlardan başka birini görmeden yaşadıklarını anlattı. Avukatların müvekkillerinin yanına gitmelerine tutukevinin açılışından yaklaşık 3 yıl sonra 2004 sonunda izin verildi.
Tutukevindekilerin sivil avukatlarının hepsi, ilk görüşmede nasıl şok olduklarını anlatırken, güvenlik gerekçesiyle ayrıntılı açıklamada bulunmuyor.
Idır gibi tamamen aklanan Lahdar Bumediene’nin avukatı Stephen Oleksey de aylarca açlık grevi yapan müvekkilinin günde iki kez yedi yerinden bağlandığı bir sandalyeye oturtulduğunu ve onu burnundan sokulan bir boruyla zorla beslemeye çalıştıklarını ve bir keresinde borunun mide yerine akciğere gittiğini ve bunun bir işkence olduğunu söyledi.
800 kadar terör zanlısı Guantanamo’dan geçti, bunlardan 550’si ya salıverildi ya da başka yerlere nakledildi. Bunlardan 60’ı California’daki Berkeley Üniversitesinden iki akademisyen Laurel Fletcher ve Eric Stover’ın araştırmasına konu oldu.
Akademisyenler, "Kabus, bu insanların serbest kalmasıyla son bulmuyor. Haklarında hiçbir suçlamada bulunulmayan ve isimlerine sürülen lekeyi temizlemelerine asla izin verilmeyen bu insanlar bir tür kalıcı ’Guantanamo yarası izi" taşıyor ve iş bulamıyorlar" dedi.
Kabusların hafızadan silinmeyen kötü anılara bağlı olduğunu belirten araştırmacılar, bu insanların başlangıçta bir şey hissetmediklerini ama sonra bacaklarda kalçada kramplar, kasılmalar yaşadıklarını, gözlerini kapattıklarında da halüsinasyonlar görmeye başladıklarını anlattı.
Murat Kurnaz da 5 yıl Guantanamo’da kaldıktan sonra serbest kalmıştı.
Kurnaz, "Ben kötü bir şey yapmadım ama beni canavar yerine koydular" diyor. Kurnaz, uykusuz bırakıldığını, tecrit edildiğini, dini ve cinsel konularda aşağılandığını, birçok kez dövüldüğünü, tekrar tekrar sorgulandığını ve oradakilerin insafına bırakıldığını belirterek, "Guantanamo’da kanun yoktu" diye konuşuyor.
Göreve yeni gelen ABD Başkanı Barack Obama’nın ilk icraatı, halen 255 civarında tutsağın bulunduğu Guantanamo’daki duruşmaların 120 gün ertelenmesini istemek olmuştu. Bu süre zarfında, askeri yargılama sürecinin gözden geçirileceği belirtilmişti. Obama’nın, Guantanamo’daki gözaltı merkezini 1 yıl içinde kapatma ve aynı süreçte tüm savaş suçları mahkemelerini askıya alma planlarını içeren bir kararname taslağı hazırladığı da bildirilmişti.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst