SGKnın 23.08.2012 tarihli Medula-Hastane Sistemini Kullanmakta Olan Tüm Sağlık Hizmeti Sunucularının dikkatine başlıklı ve 05.09.2012 tarihli ek duyurularına konu olan uygulamanın hastanelerdeki hizmet sunumunu ciddi olarak olumsuz etkilemiş ve hasta mağduriyetine yol açmıştır.
Bu duyurulara konu olan (D) ve (E) grubu işlemler hastanelerimizde çok sayıda yataklı servis ve ayaktan tanı-tedavi ünitelerinde eş zamanlı olarak yapılmaktadır. Farklı yoğun bakım üniteleri yanında, servislerimizde, erişkin ve pediatrik acil servislerimizde, erişkin/çocuk bronkoskopi ve endoskopi ünitelerimizde, anjiyografi laboratuarlarımızda, KBB, üroloji ve göz başta olmak üzere çeşitli cerrahi branşların lokal ameliyat odalarında, farklı branşların poliklinik müdahale odalarında ilgili branş uzmanları tarafından anestezi uzmanı olmaksızın eş zamanlı olarak mesai içi ve mesai dışı saatlerde uygulanmaktadır.
Bu işlem ücretlerinin SGK tarafından geri ödemesinin anestezi uzmanı ile ilişkilendirilmesi koşuluna bağlanması, bu işlemlerin yapılamamasına, aksamasına, hastaların beklemesine, hasta mağduriyetine neden olmakta ve hasta güvenliğini tehdit etmektedir.
Söz konusu işlemlerin her birisi için anestezi uzmanının işlemde hazır bulunması mevcut imkanlar ölçüsünde pratik olarak mümkün olmadığı gibi gerekli de değildir. Bu işlemlerin sadece anestezi uzmanı tarafından yapılabileceği gibi bir anlayışın bilimsel, mesleki ve hukuki karşılığı yoktur. Anestezi uzmanı yokken yapılan bir işlemin sorumluluğunun, SGKya fatura edilebilmesi için anestezi uzmanı tarafından üstlenilmesi de etik ve hukuki olarak asla mümkün değildir. Sonuç olarak, işlemler aksamakta, gecikmekte, yapılamamakta ve hastalar mağdur olmaktadır.
Söz konusu uygulamadan ivedilikte vazgeçilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu konuda yaşanabilecek etik ve hukuki sorunlarla yüzleşilmemesi açısından konunun SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından tekrar değerlendirilerek acilen düzeltilmesi gerekmektedir.
Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ
KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi