Şiddete direnen kadınların yaşamları kitap oldu

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
ŞİDDETE DİRENEN KADINLARIN YAŞAMLARI KİTAP OLDU

MOR_CATI_TON.jpg
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, erkek şiddetine maruz kalmış ve Mor Çatı ile tanışmış 15 kadının hikayesini kitaplaştırdı. Vakıf üyeleri, feministler, Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri adlı kitabı bir kokteylle kutladı.


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, erkek şiddetine maruz kalmış ve Mor Çatı ile tanışmış 15 kadının hikayesini kitaplaştırdı. Vakıf üyeleri, feministler, “Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri” adlı kitabı bir kokteylle kutladı.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]16 yazar, gazeteci, akademisyen, feminist kadın (Meltem Ahıska, Necla Akgökçe, İnci Aral, Handan Çağlayan, Ayşe Düzkan, Siren İdemen, Müge İplikçi, Şebnem İşigüzel, Karin Karakaşlı, Handan Koç, Pınar Öğünç, Hande Öğüt, Yasemin Öz, Nükhet Sirman, Şirin Tekeli, Tuğba Tekerek, Candan Yıldız), Mor Çatı’ya başvurarak destek almış, kendisine yeni bir yaşam kurmuş, kurmaya çalışan kadınlarla görüştü. Bu görüşmelerin yazıya döküldüğü 200 sayfalık kitapta, Mor Çatı’nın dayanışma merkezinde çalışan 3 gönüllünün tanıklıklarına da yer verildi. Mor Çatı Yayınları’ndan çıkan kitap, düzenlenen bir kokteylle basına tanıtıldı.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]BAĞIMSIZ SIĞINAK AÇACAĞIZ’
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kokteylde konuşan Mor Çatı gönüllüsü Nazan Eroğlu, Mor Çatı’nın 31 Aralık’ta Beyoğlu Kaymakamlığı’na bağlı sığınaktan çıkarıldığını hatırlatarak, “Bizden kurtulmak istiyorlar ama bizden kurtuluş yok. Tamamen bağımsız bir sığınak açmak için çalışmalara başladık. Yakında bunun için bir kampanya başlatacağız” dedi.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Yazar İnci Aral ise, “Benden bu kitaba katılmamı istediklerinde bunun görev olduğunu söyledim. Çünkü erkek egemen toplumlarda kadınlar tek başlarına yola çıkıyorlar. Ancak bu tek başınalık dayanışmayla aşılıyor. Kadının üzerindeki olumsuzlukların giderek arttığı bugünlerde bu dayanışmaya daha çok ihtiyacımız var” diye konuştu.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ŞİDDET GÖRMÜŞ AMA YILMAMIŞ KADINLAR
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kitap, Feminist Yazar Şirin Tekeli’nin sunuş yazısıyla başlıyor. Tekeli, kitabı şu sözlerle anlatıyor: “İşte şimdi elimizde, Mor Çatı’nın yirmi yıla yaklaşan hayatında oluşturduğu çok kıymetli bilgi ve deneyim hazinesini hepimize birinci elden anlatan bir kitap var. Mor Çatı’nın sığınma evinde değişen sürelerle kalmış, Mor Çatı gönüllülerinin, bu kadınlarla birebir ilişki içinde ilmek ilmek dokudukları dayanışma ağından yararlanarak kendilerine yeni hayatlar kurmuş kadınlar, kendi sesleri kendi sözleriyle konuşuyorlar. Önemli bir bölümü, eğitimsiz bırakılmış, meslekleri olmayan, çocuklu ve babalarından, kocalarından, abilerinden, diğer akrabalarından sürekli şiddet görmüş, ama yılmamış, kendilerinde şiddet zincirine direnme ve nihayet bu zinciri kırma gücünü buldukları için günün birinde Mor Çatı’nın kapısını çalmış kadınlar...”
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Onlarla görüşerek deneyimleri aktaranların ise toplumun önde gelen yazarları, antropologları, gazetecileri, feministleri olduğuna dikkat çeken Tekeli, “Kısaca hepimizin ‘kurtulmuş’ dediği entellektüel kadınlar. Ve bu kadınların hemen hepsi, şiddete maruz kalmış kadınlardan ‘mağdur’ olarak söz edilmesine karşı çıkıyorlar. Bu birbirinden çok uzak sanılan iki kadın kesimi birbirleriyle gerçek bir empati kuruyor ve şiddete karşı kadın isyanını ortak bir dile döküyorlar” diyor.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]KİTABI ASIL ‘SİNENLER’ OKUMALI
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Tekeli, yazısında, Handan Çağlayan’ın görüştüğü Remziye takma isimli kadının kitapta yer alan şu cümlelerine yer veriyor: “Hep filiz gibi başımı yoldular, ben yeniden inadına topraktan filizlendim. Sinmedim. Ben ta çocukluğumdan beri başkaldıran bir insanım. O devirde benim gibi şiddet yaşayıp annesinden, abisinden, kardeşinden baskı gören insanların çoğu sinmiştir zaten. Kendilerinden ne bekleniyorsa öyle yaşamışlardır. Ama ben öyle yaşamadım. Ben hep direnerek yaşadım. Şimdi kendimi yazıyorum. Kızıma okutuyorum. Anne ne olur devam et diyor”.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]“Bu kitabı asıl okuması gerekenler işte bu ‘sinenler’dir” diyen Tekeli, Remziye gibi sinmeyen kadınların sözlerinin onlara direnme gücü verebileceğini söylüyor.
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]KADIN DAYANIŞMASINA KATKI SUNACAK
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Kitabın girişinde ise şu ifadeler kullanılıyor: “Kitabın, şiddeti kendi dışımızdaki bir şey olarak kavramama, şiddete uğrayan kadınları ‘kurban’lar olarak görmeme, şiddeti anlamaya çalışırken ‘mağdur’ yaklaşımının ötesine geçebilme, direnme ve kadın dayanışması yoluyla birlikte güçlenme çabalarına ışık düşürmesini umuyoruz.”
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]TON : EĞER "SIĞINAK AÇACAĞIZ" KAMPANYASINA KATILMAK İSTERSENİZ LÜTFEN Yİ ZİYARET EDİNİZ
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst