Sivilce izleri nasıl tedavi edilir?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.486
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
attachment.php


Sivilce neden çıkar?
Sivilceli kişilerin cildinde yağ salınımı çok fazla artmıştır. Bunun sonucunda, bir süre sonra yağ kanalında tıkanma başlar. O bölgenin derisinde bulunan, dışarıdan almadığımız mikroplar, yağ kanalı etrafında üremeye başlar. Bu mikroplar bir süre sonra o yağları parçalar ve iltihaplı sivilceler oluşur.

Sivilce tedavi edilebilir mi?
Sivilce, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Çıktığı dönemde kişide psikolojik olarak rahatsızlık yarattığını, kendine güveni azalttığını ve bundan dolayı kişinin içine kapandığını bildiğimiz için mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Ayrıca kalıcı izler oluşmaması için de tedavi gerekir. Çünkü sivilceyi tedavi etmek, izlerini tedavi etmekten çok daha kolaydır.

Tedavide en önemli püf noktası, bu hastalığın tedavisinin uzun süreceğini bilmektir. Tedavi sonuçlarını 1,5-2 ayda almaya başlıyoruz. 2 ayda ancak yüzde 40-50 düzelme görülüyor. İzleriyle birlikte tamamen düzelme 6 ay, hatta 1 yılı bulabiliyor. Sivilce, tekrara yatkın bir hastalık olduğu için takip etmek gerekiyor.

Tedavi esnasında ilk aylarda sivilce artışı da olabiliyor. Bu nedenle hastanın doktoruyla diyalog halinde olması, problem çıktığında mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.

Sivilce izleri tedavi ile geçebilir mi?
Sivilce izleri sivilcenin tipi ve şiddetiyle alakalıdır. Çok derin kistik ve büyük sivilce çıkaranlarda ya da sivilcesiyle oynayan kişilerde iz kalabilir. Çok uzun süren sivilce hastalığında, sürekli o bölgede sivilce çıkmasından dolayı doku tahribatı nedeniyle de iz kalabilir.
Sivilce tedavisi için ağız yoluyla alınan ya da sürerek uygulanan ilaçlar, bir taraftan iz tedavisi de yapar. Buna rağmen sivilceler düzeldikten sonra izler geçmediyse farklı tedaviler uygulanır.

Tedavi, sivilce izinin cinsine göre değişir.
Çok yüzeyel izler için kimyasal ya da bitkisel peelingler ya da dışarıdan sürülerek uygulanan ilaçlar uygulanır. Ama çok derin çukur tarzında izler varsa, lazer tedavileri ya da çok derin soyma yöntemleri uygulanır.

Hiçbir tedavi yüzde yüz değildir ancak lazer ve deri soyma yöntemiyle büyük oranda izleri geriletebiliyoruz.

Sivilce tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?
Klasik yöntem, sürme ilaçlardır. A vitamini türevi cildi soyan, yağ kanallarının tıkanmasına engel olan, tıkalı olan kanalları açan jeller, kremler; ciltte sivilcenin oluşmasına neden olan mikropları yok eden antibiyotikli jeller, kremler losyonlar ve ağızdan alınan antibiyotikler kullanılır.

Yağlanmayı hafifleten, ciltte yağlanmayı azaltan dermokozmetik ürünlerden de faydalanıyoruz. Bunlarla tedaviye yanıt alamıyorsak ya da almamıza rağmen hastalık tekrarlıyorsa, çok bilinen isotretinoin etken maddesi içeren haptan faydalanıyoruz.

Sivilceler tedavi dışında yöntemlerle geçebilir mi?
Çok hafif, küçük siyah nokta gibi sivilceler için faydalı olabilse de büyük çaplı sivilceler için güzellik salonlarında ya da evde kendi kendine uygulanan yöntemler etkili değildir. Üstelik yanlış uygulanan ürünlerle sivilceler artabilir de. Mutlaka dermatolog kontrolünde tedavi edilmelidir.

Çünkü sivilce, tamemen ciltteki yağ kanallarını tutan bir hastalıktır ve kullanılan kozmetik ürünlerin bu yağ kanallarının içine girip mikropları öldürmesi, yağ kanallarının tıkanmasını engellemesi mümkün değildir. Onlar sadece yardımcı maddelerdir. Sivilce ancak dermatologların verdiği ilaçlarla düzelebilir.

Sivilce izlerinin geçirilmesinde lazer nasıl kullanılır?
Lazer en son aşama olarak kullandığımız bir yöntemdir. Sivilceyi tedavi ettikten sonra ciltte çukur şeklinde izler kaldıysa lazer kullanıyoruz. İki çeşit lazer uyguluyoruz: Soyarak tedavi eden lazer ve soymadan tedavi eden lazer.

Soymadan tedavi eden lazer: Bu çeşit lazer yoğun lazer ışığı göndererek, doku hasarını onarıyor ve ciltteki çukurluğun yükselmesini sağlıyor.

Soyarak tedavi eden lazer: Bu tip lazeri mutlaka kışın uygulamak gerekiyor. Ayrıca esmer kişilerde leke riski var. Hastaların uygulamadan sonra uzunca bir süre güneşe çıkmamaları gerekiyor. 3-4 hafta kadar ciltte çok aşırı kızarıklık ve yara olduğu için işlerine, sosyal yaşantılarına devam edemeyebiliyorlar. Soyarak lazer, çukur tarzındaki izleri yüzde 50-80 oranında düzeltebiliyor.

Sivilce tedavi edildikten sonra tekrar çıkar mı?
Sivilce tekrara müsait bir hastalıktır. O yüzden mutlaka hastanın doktorla sürekli temas halinde olması gerekir. Sivilce bir süreçtir ve sonsuza kadar devam etmez. Ama ne kadar süreceğini bilmek mümkün değildir. Kimisinin 13 yaşında başlayıp 15 yaşına kadar sürerken, kimisinin 15 yaşında başlayıp 30 yaşına kadar devam eder. Hatta bazı kişilerin ergenlik çağında hiç sivilcesi yoktur, ancak 25 yaşından sonra birden bire başlar. O yüzden sivilcede takip çok önemlidir. İlaçlar tekrar tekrar uygulanabilir.

Sivilcede tekrarı engelleyen en iyi ilaç isotretinoin etken maddesi içeren haptır. Bu hap ile yüzde 80 olasılıkla sivilce tamamen giderilir. Ancak yüzde 20 olasılıkla tekrarlama riski vardır. 6 ay ya da 1 yıl geçtikten sonra sivilce sorunu tekrar ederse bu hapı tekrar verebiliyoruz hastalara.

Gebelik döneminde çıkan sivilceler nasıl tedavi edilir?
Gebelikte hormonların değişmesi sonucu bazı gebelerde yağlanma arttığından, ayrıca gebelik esnasında yaşanan stresli durumlardan dolayı sivilce artışı meydana gelebilir. Ancak gebelerde ilk 4 ayda ilaç kullanmak mümkün değildir, çünkü ilaçlarımız hamileler için sakıncalıdır. Bu dönemde hamileler ciltlerini temiz tutmalıdırlar. Ayrıca onları olumsuz etkilemeyecek antibiyotikli jeller ve kozmetik maddelerden faydalanabilirler. 4’üncü aydan sonra kendi doktorlarının izin verdiği sivilce ilaçlarını tavsiye edebiliriz.

Hamilelerin yapmaları gereken en önemli şey, ciltlerini sabah-akşam temizlemek, yağsız bir nemlendirici sürmektir. Ayrıca sivilceyi yatıştıran ve bebeğe zarar vermeyen maddeleri de sürebilirler. Ancak genellikle sivilceler bütün hamilelik boyunca sürmez, bir dönem sonra kaybolur.

Alıntıdır!
 

Ekli dosyalar

  • sivilce merhemi.jpg
    sivilce merhemi.jpg
    15,5 KB · Görüntüleme: 88
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.486
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Bende çok sivilceli bir dönem geçirmedim. Sadece iş stresiyle bir zamanlar çok çıkmıştı. İz kalmadı çok şükür
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.318
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Benimde sadece yanaklarimin üst kisminda cikardi, uzun sürmedi ama cok sinir bozucuydu. :kizdim:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst