Sobalı Evde Büyüyen Çocuk..

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.064
Sobanın borusunda bulunan, çamaşır kurutma tellerine asılı olan okul önlüğünün kurumasını beklemiş çocuktur..

Kış sabahları bazen üşümekten yataktan çıkmayı istemeyen,soba kokusunu seven, üstünde kaynayan çaydanlığın sesini seven,üstündeki kestanenin, mandalina-elma kabuklarının kokusunu tanıyanseven, bahçede karda oynadıktan sonra üstüne ellerini tutup ısıtmayıseven, sobalı odadan öteki odaların soğukluğu nedeniyle çıkmakistemeyen, kömür kokusu, odun kokusu, çalı çırpı çıtırtısı, ateş gürlemesi nedir bilen çocuktur..

Yıllar sonra büyüdükten sonra kaloriferli veya kombili bir evde bile halen "oturma odası"nın kapısını kapayan rahatsız bir insandır..

İlerleyen yıllarda kestaneye bayılan ama çocukluğundan hatırladığı tadı bulamayan bir büyük insan olacaktır..

Sobanın üzerine kolonya dökerek alev denemesi yapmış çocuktur..

Elbiselerinin bir köşesi kurutulurken yanmıştır..

Büyüdüğünde, yazın bile yorgan kullanmadan uyuyamama alışkanlığına ve her mevsim açık kapıları kapama hastalığına sahip olacak çocuk..

Gizli gizli sobanın arkasına pastel boya değdirip, boyanın eriyereksoyut sanat eserlerine dönüşmesini izleyen, koku farkedilip kendisinemüdahale edilene kadar bunu değişik renklerle yapmaya devam edençocuktur..

Nohutun leblebiye dönüşünü soba üstünde görmüş cocuktur..

Yün coraplarini sobaya dayayarak ayaklarini isitmistir bu cocuk..

Geceleyin atesin kırmızı ve sarı renklerinin dansını evin tavanında seyreden çocuktur..

Elinin kolunun bir kenarında, muhtemelen nasıl olduğunu hatırlayamadığı yanık izleri olan çocuktur..

Sobanın kenarına pısıp dakikalrca ısınan,sonra kosarak aynaya bakan vekıpkırmızı yanakları görünce kendini begenen, bundan zevk alan cocuktur..

Annesi evde yokken, soba sönmesin diye sobaya tahta, kömür taşımayı görev bilmiş çocuktur..

Gece lambasinin isigi yerine sobanin alevlerine bakarak uyuyan cocuktur..

Soba tütünce tırsmış çocuktur...

Sobanın üstüne mantar koyup, tuzlayıp sonra afiyetle yiyen çocuktur..

Sobanin onunde mavi legen icinde banyo yapmis cocuktur..

Muhakkak bir kere evi havaya ucurma macerasini yasamis cocuktur..

Sobanın sıcaklığını ne kaloriferle ne de doğalgazla ısınan evde bulabilmiş çocuktur..

Önlük yakalığını, kumaş mendilini, bilumum ufak tefek malzemeyi soba borusuna yapıştırmak suretiyle ütülemiş olan çocuktur..

Sıcacık odada radyo dinlemeyi..
Sevdikleriyle zaman geçirmeyi..
Annesinin ördüğü kazağı o sıcaklıkta yinede giymeyi..
Özelliklede hasta olmayı çok iyi bilen çocuktur.. =)

divinity

Daimi Üye
Tepki
1.137
-hmm birçoğunu yaşadım küçüklüğümde
sobanın yanında yerde yatmayı çok severdim kollarım yanık içinde kalırdı..ne kadar derin uyuyosam uyanmazdım
üzerinde kestane patlatmak en büyük zevkimizdi
hatta kuzine sobada patates közlerdik
kızım bile sobalı evi tercih ediyor çaydanlığın cızır cızır sesini ve kestaneleri özlemiş :dusun:

nilhasret

Aktif Üye
Tepki
185
eskilere gittim bende ;)cogunu yasadim .
kestane kozlerdik ...firinli sobada kek patetes piserdi
ustunde ilinan su kullanilirdi ......aynen yasadim simdi yok artik soba maceram unutmustum bile cocukluguma dondum okurken gozlerim doldu hatta ........

OP
ilk_nur

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.064
en sevdiğim sobanın üzerinde kestane ve çay orada kaynayan suyla yapılan çay daha bi lezzetli oluyo kestane de öyle sobanın sıcaklığını hiç bişeye değişemem ama işte bütün ev sıcak olmuyo o kötü:cicek:

maviboncuk

Daimi Üye
Tepki
16.859
Sıcacık odada radyo dinlemeyi..
Sevdikleriyle zaman geçirmeyi..
Annesinin ördüğü kazağı o sıcaklıkta yinede giymeyi..
Özelliklede hasta olmayı çok iyi bilen çocuktur.. =)

sobanın en güzel yanı kestanee:dill:

_emos_

Daimi Üye
Tepki
5.511
bir o kadar zahmetli bir o kadar güzel..sıcacık uykusu gelir hemen insanın şoklanırsın sobanın yanında ayrılamazsın...ve mutlusundurda...şimdikinden daha çok teşekkürler güzel bir nostalji oldu...:huhuu:

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Tepki
2.195
bizim bulunduğumuz yerde kaloriferli ev kıtlığı olduğundan daha geçen sene öncesine kadar bizde sobalı evde oturuyorduk.Evet çocuklukta çok güzel sobalı ev anıları ama sobalı evin hanımıysan; zor sobanın sıcağını bırakıp buz gibi mutfakta yemek yapmak,bulaşık yıkamak,buz gibi banyoda titreyerek yıkanmak.ooofff of sobadan az çekmedim hiç te aramıyorum.sadece çocukluktan kalma kestane, kıyafet kuruturken yakma anılarım var işte.onlar çok güzeldi çünkü çocuktuk:uzgun::uzgun::uzgun:

sühoş

Daimi Üye
Tepki
775
5 yıl öncesine kadar sobayla haşır neşir olan bir kadınım. Sobanın zorluğunuda çektim zevkinide. Yakacıkta gözümü kocaman tarihi bir evde açtım. Haremlikli ve selamlıklı bir tarihi bir ev ama kendi evimiz.Bir dönüm arazinin içinde ahşap ama bahçesinde her çeşit meyve ağaçlarının olduğu bir ev. Bahçemizin bir köşesinde ahırımız ve ineklerimiz vardı. Sobamızın üstünde devamlı güğümler kaynardı. İneklere kışın suları ılıştırılırdı. İneğimiz doğum yapar buzağısı sobanın arkasında sıcak tutulurdu. Annem yaptığı yoğurtları mayalardı sobanın arkasında.Soba akşamları tüm aileyi birarada tutardı.Herkes ısınır ve tek kanallı tv yi izlerdi. Yeğenlerim sobada ellerini yakmasın diye dikkat ederdim. Evlendikten sonra 15 yıl daha soba yaktım kömür ve kül taşımak boşaltmak zordu. Şimdi evim kombili ama eski günler gibi değil yaşamımız. Her o da sıcak şimdi ve herkesin odasında küçükte olsa televizyon var. Yemekten sonra çocuklar odasına gidiyor ve ben babamın evindeki kış günlerini özlüyorum.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar