Sodalı Börek-Resimli

Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
25
Tepki
41
Puan
13
Konum
İzmir
Turkuazca_sodali_borek.jpg



Malzemeler:

* 6 adet yufka
* yarım kilo tuzsuz lor yada yağsız peynir
* 1 demet maydanoz
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 2 adet yumurta (birisinin sarısını üzerine sürmek için ayır)
* 1 küçük şişe soda (madensuyu - 20 cl)
* tuz, karabiber, kırmızı pul biber
* susam, çörek otu

Yapılışı:

1. Maydanozun saplarını temizleyip. Peynir rendesi yada lor ile karıştırın. İçine damak zevkinize göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilave edin.
2. Tepsinin tabanını 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın
3. Süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın. (tuz ilave etmeyin)
4. İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin. Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın. İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslayın.
5. Peynirli harcın yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın.
6. Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin.
7. Kalan peynirli harcı yufkanın üzerine yayın.
8. Beşinci yufkayıda buruşuk bir şekilde tepsiye yerleştirin.ve üzerini kaşıkla ıslayın.
9. En son yufkayı tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kesin.
10. Kıyılarını tepsiye güzelce yerleştirin. Sütlü harç ile ıslayın.
11. En üst yufkayı düzgünce tepsiye yerleştirin.
12. Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda güzelce kesin.
13. Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün.
14. Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün.
15. Buz dolabında en az 6-8 saat bekletin.
16. Dolaptan alınca üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörek otu ve susam ilave edip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar fırınlayın.

Afiyet olsun
 

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.403
Puan
113
Normal börek yaparım(ıspanaklı,peynirli,patatesli)ama sodalısını ilk defa okuyor ve görüyorum.
Ama böreğin durusu bana ne diyor biliyormusun''BOŞVER KİLOLARI,GEL BENİ YE'' diyor :catalbicak:
 

niha55

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1.307
Tepki
1.156
Puan
113
Yaş
52
Konum
samsun
Sodalı börek harka olur bende tavsiye ederim su böreği gibi tadı oluyor püf noktası sodalı börek akşamdan yapılıp yada bikaç saat dolapta bekletildikten sonra yapılınca güzel oluyor.
 

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.177
Puan
113
Yaş
42
Konum
isvicre
cok gördüm ama bir türlü denemek nasip olmadi
cokta ilgimi cekiyo bu tarif
eminim ki lezzetliidir
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst