Son başvuru tarihi 1 Eylül

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.117
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
1377775798103.jpg


Son başvuru tarihi 1 Eylül

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hatırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında e-fatura ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirilen mükelleflerin en geç 1 Eylül 2013'e sisteme geçmek için başvuru yapmaları gerektiğini belirtildi.
Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. (E-GÜVEN) Genel Müdürü Can Orhun, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükelleflere elektronik fatura ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirildiğini anımsattı.

İşletmelerde verimliliği ve etkinliği artıran elektronik fatura (e-fatura) uygulamasına Kuzey Avrupa ülkelerinin 1980'lerde başladığını ve uygulamada yüzde 99 oranını yakaladıklarını, Latin ülkelerinin ise e-fatura uygulamasını 2000'lerde başlattığını ve yüzde 90 seviyelerine ulaştıklarını vurgulayan Orhun, elektronik hizmet seçeneklerine yatırım yapan bir ülke olan Türkiye'de ise bu konuda çok geç kalındığına dikkat çekti.

Söz konusu kapsama giren mükelleflerin 1 Eylül 2013 tarihine kadar sisteme geçmek için başvurmaları gerektiğini vurguladı. Uygulamaya başlama tarihinin ise 1 Ocak 2014 olduğuna işaret eden Orhun, e-fatura başvurusunu henüz yapamamış şirketlerin başvurularını e-imza ve mobil imzayla hızlı ve kolay bir biçimde yapabileceklerine dikkat çekti.

E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, e-fatura uygulamasına elektronik ortamda e-imza veya mobil imza ile başvuruda bulunmak isteyen şirketlerin adresi üzerinden işlem yapabileceklerini belirtti. Orhun, "Yasayla e-fatura kullanması zorunlu olan veya bu hizmetten faydalanmak ve başvurusunu elektronik ortamda iletmek isteyen şirketlerin yetkilileri, öncelikle portalında yer alan e-fatura başvuru formunu eksiksiz biçimde doldurmalı. Ardından sahip oldukları e-imza veya mobil imza ile bu formu onaylamaları yeterli olacaktır. Ayrıca, başvuru sonrası GİB'in e-fatura sistemini kullanmaya başlayacak şahıs şirketleri e-imzayla, diğer firmalar ise mali mühür ile faturalarını gönderebilecekler." dedi.

E-FATURA NEDİR?
E-Fatura (elektronik fatura), Vergi Usül Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na göre, tutulması zorunlu olan faturaların elektronik ortamda oluşturulmasını, kaydedilmesini, saklanmasını ve ibraz edilmesini sağlayan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen bir platformdur. E-imza ve mali mühür uygulamalarını içeren ve kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olan e-fatura, içeriğin bütünlüğünü ve değişmezliğini garanti altına alarak,satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden yapılmasını ve özellikle vergi kaçaklarının ve kayıplarının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst