Sonbahar Bitkisi - (Ağaç ve Çalı Bakımı )

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
65.149
Tepki
55.213
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
Ağaçlar renkli sonbahar örtülerinden çıktıklarında ve toprak yavaşça çeşitli renklerde yapraklarla bezenmeye başladığında sorulan soru şu olacaktır: 'Tüm bu süs bitkileriyle ne yapmalıyım?' ‘Yerlerinde bırakmalı mıyım, yoksa kaldırmalı mıyım?’

Kartepe4_25_10_2010.JPG


Islak yapraklar veranda veya asfaltla kaplı alanlarda bırakıldıklarında kahverengi kaygan bir halı oluşturacakları için tehlikelidirler. Bu nedenle, tüm yollardaki yaprakların temizlenmesi gerekir.

Nemli yaprakların, bitkilerin çürümesine neden olabileceği için, düşen bu yaprakların cılız fidanlardan, otlardan, yaprak dökmeyen bitkilerden ve çimlerden de uzak tutulması gerekir. Güneş ışığının az olması, çimlerde göze batan kahverengi lekeleri artıracaktır.

Yapraklar yine de her yerde hoş karşılanmaz. Örneğin, ağaçların ve çalıların altında, temiz çiçek ve sebze tarhlarında en fazla 10 cm'lik bir yaprak katmanının oluşmasına izin verilebilir. İdeal olan, yaprakların bahçe kıskacı kullanılarak dikkatli bir şekilde tarhlara yerleştirilmesi, uçup gitmemeleri için üzerlerinin biraz toprakla kapatılması, böylece çürüme süreçlerinin hızlandırılmasıdır. Bu adımların uygulanması, bitkilerin bir sonraki ilkbahar aylarında tüm güzellikleriyle çiçeklenmesine yardımcı olacak taze ve zengin humusun hızlı bir şekilde oluşmasını sağlayacaktır. Toprak kompostlama olarak bilinen bu prosedür, çiçek açan çalıların ve meyve bitkilerinin hızla çürüyen yaprakları için en uygun yöntemdir. Büyük miktarlarda yapraklarla gerçekleştirilen ve son derece hassas olan bu yöntem sayesinde, yapraklardaki ve döküntülerdeki besin maddeleri ekolojik gübre olarak iş görür. Bitkilerin üzerini kaplayan yapraklar, onları ılık tutup yalıtarak soğuk havalardan korur. Ancak, yine de bitkilerin yeterli miktarda taze oksijen ve güneş ışığı alabilmesini sağlamak için ilkbaharda kalan yaprakların tamamını temizlemeyi unutmayın.

c2a5d3b.png


Yaprakların geri dönüşümü için diğer iyi bir yöntem de kirpi yuvaları yapmaktır. Bunu yaparak, bahçelerde titizlikle gerçekleştirilen temizlik çalışmalarının sonucu kirpilerin yuva yapma ve barınak bulma olanaklarının tamamen ortadan kaldırılması nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinde zaten nesli tükenmekte olan hayvan türleri listesinde olan kirpilerin korunmasına yardımcı olacaksınız.

Öyleyse, neden yapraklardan ve ince dallardan oluşan küçük bir yığın oluşturmuyorsunuz? Alacakaranlıkta ve geceleri etkin olan bu küçük hayvanlar, bunun karşılığını size muhakkak nazik bir şekilde verecektir. Larvalar, yer solucanları, örümcekler ve salyangozlar bahçıvanların bu küçük yardımcılarının menülerinin başında gelir. Bu nedenle, kirpiler bahçenizin alanını böceklerden uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, kirpiler sebzeleri sevmediği için meyve veya sebze tarhlarınız konusunda endişelenmenize de gerek yoktur!

Bu nedenle, güz yaprakları yalnızca bahçelerimizden temizlememiz gereken gereksiz döküntüler değildir. Aslında gerçek tam tersidir: Doğru ipuçları ve yöntemlerle humus ve gübreden büyük bir para tasarrufu yapabilir, kirpilere içinde yaşayabilecekleri sıcak bir yuva sağlayarak da hayvanların korunmasında etkin rol oynayabilirsiniz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst