
MALZEMELER
* 5 adet yumurta
* Peynir
* 3,5 su bardağı elenmiş un
* bir tutam maydanoz
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 150 gr. Margarin
* 150gr. tereyağı
* 1 yemek kaşığı tuz hamuru için
* 2 yemek kaşığı tuz suyu için
* 3,5 litre su haşlamak için
YEMEĞİN YAPILIŞI
* Su böreği için hamurun yapılışı
* Derin bir kap içerisine 5 adet yumurtayı, 1 yemek kaşığı tuzu, 2 yemek kaşığı sıvı yağı katıp iyice karıştırdıktan sonra üzerine 3,5 su bardağı elenmiş unu ekleyip karıştırıyoruz. Ancak hamurun kulak memesinden biraz sert olmasına dikkat edin. Bu şekilde sert bir zemin üzerinde un ekleyerek iyice yoğuruyoruz. 30 dakika dinlendiriyoruz.
* Dinlenen hamurumuzu 10 eşit parçaya bölüp yuvarlak topak yapıyoruz.
* Oklava yardımı ile tepsi büyüklüğünde teker teker yufkalarımızı açıyoruz.
* Su böreğinin yapılışı
* Ocağa aldığımız tava içerisine 150 gr. Margarini, 150 gr. Tereyağını katıp eriterek kızartıyoruz.
* Kızarttığımız yağdan bir miktar alarak tepsimizin her yerini iyice yağlıyoruz ve her yufkanın arasına 2 yemek kaşığı yağ koyuyoruz.
* Derin bir tencere içerisini 3,5 litre su koyup içerisine 2,5 yemek kaşığı tuz ilave edip suyu kaynatıyoruz.
* Şimdi yağladığımız tepsi içine haşlanmamış yufka seriyoruz ve üzerine 2 yemek kaşığı yağ serpiştiriyoruz.
* Açmış olduğumuz yufkayı ocakta bulunan kaynamış su içerisine bırakıyoruz kevgirle çevirerek 1 dakika kadar yufkayı haşlıyoruz sonra yufkayı alıp soğuk su içerisine bırakıp soğuttuktan hemen sonra suyunu süzerek alıp tenceremize serip üzerine 2 yemek kaşığı yağ serpiştiriyoruz. Üzerine peynir ve maydanozumuzu ilave ediyoruz.
* Üzerine diğer yufkaları da haşlayıp soğutup üzerini yağlayarak tepsiye seriyoruz. Ancak son yufkamızı haşlamadan üzerine seriyoruz. Tepsinin altındaki ve en üstündeki yufkalar haşlanmıyor.
* Su böreğinin pişirilişi
* Tepsimizi ocağa alıp elimizle tepsiyi çevire çevire pişiriyoruz. Sonra tepsimizin üstünü altına gelecek şekilde ters çevirip tepsiyi yağlayıp tekrar pişiriyoruz.
* Dilerseniz tepsimizi fırına koyup su böreğimizi pişirebiliriz.
* Afiyet olsun…
PÜF NOKTALAR
1- Suböreği en az yarım saat dinlendirilmelidir.
2- Hamuru hazırlanırken kulak memesinden biraz sert olarak hazırlanmalıdır.
3- İçine konulacak olan peynir tam yağlı sert olmalıdır. Yoksa içine konacak olan peynir böreğin içinde eriyip kaybolacaktır.
4- Kızartırken kısık ateşte kızartın
5- 5 yufka haşladıktan sonra soğuk ve sıcak su değiştirilmelidir.