Sübye birçok hastalığa iyi geliyor

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.323
Tepki
83.921
Puan
113
Konum
İstanbul
Sübye birçok hastalığa iyi geliyor

409320120322122635288.jpg


Tire ilçesi sakinleri, 500 yıllık bir geleneği sürdürerek, uzun işlemler sonucu kavun çekirdeğinden elde edilen ''sübye'' adlı içeceği özellikle bahar ve yaz aylarında tüketiyor.

Osmanlılar döneminde İspanya'dan kaçan ve Tire'ye yerleştirilen Yahudiler tarafından 500 yıl önce ilçeye geldiği rivayet edilen sübye, ustalarının azalması nedeniyle Tire çarşısında sadece birkaç yerde bulunuyor. İlçe sakinlerinin uzun yıllardan beri içmeyi sürdürdüğü sübye, evlerde hala yapılıyor ve tüketiliyor.

Konu hakkında AA muhabirine bilgi veren araştırmacı Coşkun Yavuz, 20 yıl önce öğretmen olarak geldiği Tire'de, sübye ile tanıştığını, sübyenin kökeni ve yapılışı hakkında bilgiler topladığını söyledi.

Sübyenin ana malzemesinin, bir yıl bekletilip kurutulan kavun çekirdekleri olduğunu ifade eden Yavuz, kurutulan kavun çekirdeklerinin tahtadan yapılmış bir havanda çok az miktarda şekerle uzun süre dövüldüğünü ve çekirdeğin kabuklarının tek tek ayıklandığını anlattı. Dövme işlemi sonunda macun kıvamına gelen kavun çekirdeği ve şeker karışımının seyrek dokunmuş ve yumuşak bir beze sarılarak suyun içine bırakıldığını dile getiren Yavuz, böylece sübyenin bir gece sonunda hazır hale geldiğini söyledi.

Yavuz, sübyenin kökeni konusunda çeşitli rivayetler olmasına karşın, komşu ilçelerde dahi bilinmemesinin, bu içeceğin yaklaşık 500 yıl önce İspanya'dan göç eden Yahudiler tarafından Tire'ye getirilmesi olasılığını güçlendirdiğini ifade etti.

Hazırlanması zahmet istemesine karşın hem lezzetli hem de şifalı olması nedeniyle geleneğin ilçe sakinlerince sürdürüldüğünü dile getiren Yavuz, ''Sabah güzel bir güne başlamak için, akşam sakin bir uyku uyumak için sübye tüketebilirsiniz. Ayrıca gerçekten anında etkili olan bir sindirim sistemi dengeleyicisidir. İshal ve kabızlık sorunlarını birkaç saat içinde çözer. Sıcak yaz günlerinde ferahlık verir'' diye konuştu.

Sübyenin yapılışından itibaren iki gün içinde tüketilmesi gerektiğini, ikinci günün sonunda süt ve süt ürünleri gibi bozulduğunu belirten Coşkun, uzun yıllardır yaptıkları çalışmalara karşın bu içeceğin raf ömrünü uzatamadıklarını söyledi.

Raf ömrünü uzatamadıkları için Türkiye'yi sübyeyle tanıştırmadıklarını ifade eden Coşkun Yavuz, ''20 yıldır bu içeceğin kökenini ve yararlarını inceliyorum. Bu lezzeti olanak verilirse Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz''dedi.

Coşkun Yavuz, sübyenin raf ömrünün uzatılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.


AA
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst