Sürk(Çökelek Kurutması) Yapımı ve Salatası(resimli)

E

esmanur

Misafir
cokeler-kurutmas%C4%B14-500x375.jpg

Malzemeler

Kurutma için;

750 gr çökelek
250 gr lor
2 çorba kaşığı diş kekik
1,5 çorba kaşığı pulbiber (arzuya göre acı)
Tuz

Salatası için;

1-2 adet kurutma çökelek
1 adet kabuğu soyulmuş, küp doğranmış domates
1 adet ince doğranmış yeşil biber
Arzuya göre küp küp doğranmış küçük boy soğan
Zeytinyağı
Limon
Sumak (arzuya göre)

Hazırlanışı

Tüm malzemeyi derin bir kapta iyice yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Bir tepsiye temiz kağıdın üzerine diziyoruz. 3-4 gün temiz, rüzgarlı zaman zamanda güneşe koyarak kurutuyoruz (çevirerek, ara sıra da ıslanan ve yağlanan kağıdı değiştirerek).

Aslında bu kahvaltılık küflendiriliyor ve küflü de tüketiliyor. Ben küflendirmeden bir kavanoza dolduruyorum, zeytinyağı ekliyorum. Buzdolabında saklıyorum. Bu yağı salatasına ekleyebilirsiniz.

Arzu ederseniz buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda da saklıyabilirsiniz..

Salatası :

Kurutma çökeleğimizi bıçakla dilimliyoruz. Dilimleme esnasında parçalanacaktır. Biber, domates ekliyoruz.
Eğer rakı mezesi olarak ikram düşünüyorsanız, soğan mutlaka ekleyin. Zeytin yağı ve limon ekleyerek servise hazır edin…

Arzu ederseniz sadece zeytinyağı içerisinde dilimleyerek kahvaltılık olarak olarak sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Not : Antakya yöresinde kurutma, başka baharatlar ve salça eklenerek zenginleştiriliyor.Kimyon, karabiber gibi..
cokelek-kurutmas%C4%B1-500x412.jpg

cokelek-kurutmas%C4%B12-500x375.jpg

cokelek-kurutmas%C4%B13-375x500.jpg

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.486
Teşekkürler, çok leziz gözüküyor :hhhhhh:

OP
E

esmanur

Misafir
evet canım bende yapıcam bakalım olucakmı:hhhhhh::hhhhhh:

ayser

Daimi Üye
Tepki
7.439
ben çökeleği çok severim bunu deneyeceğim paylaştığın için teşekkür ederim:hhhhhh:

OP
E

esmanur

Misafir
kolay gelsin canım sanada:hhhhhh::hhhhhh:beğendiğine sevindim

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar